Droomland in zicht: Cape Cod

9859682875?profile=originalHet schiereiland Cape Cod aan de kust van Massachusetts in de Verenigde Staten heeft verrassend veel verschillende facetten. Elke plaats op deze kaap biedt iets unieks op het gebied van natuurlijke schoonheid, geschiedenis, kunst en amusement. We stellen je het gebied in vogelvlucht voor.

Cape Cod kreeg zijn naam in het begin van de 17e eeuw van de Europeanen. Cod betekent namelijk kabeljauw, die net als bij Newfoundland in overdaad te vinden was in de wateren voor de kust. Het duurde dan ook niet lang voordat zich hier vissers begonnen te vestigen, die genoeg kregen van de jaarlijkse barre overtocht van de grote vissersvloten uit Europa. Tegenwoordig wordt er nog steeds commercieel gevist, maar vanwege overbevissing wordt de visstand nauwgezet in de gaten gehouden.

9859683498?profile=original

En dat maakt toerisme hier nu de belangrijkste bron van inkomsten, met name vanwege de uitgestrekte zandstranden, de unieke kustnatuur en de karakteristiek ruige aantrekkingskracht van New England. Cape Cod biedt meer dan 1.280 kilometer kustlijn en wordt grofweg onderverdeeld in vijf regio's: Upper Cape, Mid Cape, Lower Cape, Outer Cape en de eilanden.

Upper Cape
Deze regio is de toegangspoort tot Cape Cod en omvat de stadjes Falmouth, Mashpee, Sandwich en Bourne, evenals de twee spoor- en verkeersbruggen over het Cape Cod Canal, het kanaal dat het schiereiland feitelijk een eiland maakt. De Upper Cape bevindt zich dicht bij de historische nederzetting Plymouth en ligt op 88 kilometer van het centrum van Boston.

Mid Cape
In deze regio liggen Dennis (foto onder) , Yarmouth en Barnstable en zijn zeven plaatsjes Hyannis, Osterville, Centerville, Cotuit, West Barnstable, Barnstable Village en Marstons Mills. Hyannis wordt beschouwd als de hub van de Cape, omdat hier bijna 70 procent van de bevolking woont.

9859683867?profile=original

Het centrum van Hyannis is dan ook het grootste deel van het jaar gezellig druk, mede dankzij het plaatselijke JFK Museum en de Ocean Street Docks waar de veerboten en rondvaartboten naar de eilanden Nantucket en Martha’s Vineyard vertrekken.

Lower Cape
De Lower Cape staat bekend als de elleboog van de Cape en herbergt Nickerson State Park en de steden Brewster (foto onder) , Chatham, Harwich en Orleans. De regio biedt voornamelijk gezinsvriendelijk zomertoerisme en dient als de toegangspoort tot de Outer Cape, waar alle wegen samenkomen.

9859684463?profile=original

Outer Cape
Deze regio omvat de steden Eastham, Wellfleet, Truro en Provincetown. De relatief afgelegen Outer Cape is een ideale uitvalsbasis voor zomertoeristen vanwege de vele kilometerslange uitstekende stranden van de Cape Cod National Seashore.

De eilanden
Martha's Vineyard en Nantucket (foto onder) bieden elk een duidelijk andere smaak. Nantucket meet slechts 5 bij 14 kilometer en is een schilderachtig schoolvoorbeeld van een badplaats in New England. In het centrum vind je onder meer leuke winkels, galeries en het beroemde Nantucket Whaling Museum.

9859686455?profile=original

De geplaveide straten zijn in vrijwel elk seizoen gevuld met bezoekers, met een uitschieter in de eerste week van december vanwege de sfeervolle Christmas Stroll. Martha’s Vineyard is de favoriete vakantiebestemming van rich & famous en staat bekend om zijn geweldige stranden, uitzicht op de oceaan en de kustdorpen Oaks Bluff, Chilmark, Edgartown en Tisbury.

9859687491?profile=RESIZE_930x

Lees het hele artikel in onze uitgave 'GoAmerika Roadtrips'. Bestellen kan hier >>
Wil je al onze uitgaves over de Verenigde Staten bekijken? Klik dan hier >>

Hier ligt Cape Cod:

 Tekst Martin Schäfer Beeld Shutterstock.com

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE

Colofon & contact | Klantenservice | Adverteren