Wijn proeven in de Alentejo

10885202461?profile=RESIZE_1200x

De Alentejo vind je in het zuidoosten van Portugal, grofweg tussen de Algarve en Ribatejo. In het noorden van Portugal zeggen ze gekscherend dat de Alentejo slechts bedoeld is om doorheen te rijden om in de Algarve terecht te komen, maar dat doet deze magische streek zeker tekort. Je kunt er uren-, misschien wel dagenlang verdwalen langs slingerende weggetjes door wijn- en olijfgaarden zonder ook maar een mens tegen te komen. En zo belandde Meridian Travel bij Wine & Country House Herdade do Sobroso.

Het moet gezegd worden: niet alleen Herdade do Sobroso zelf is een prachtig landgoed, de route ernaartoe is minstens even mooi. Via smalle weggetjes die zich een weg banen door een landschap van wijnranken, olijfboomgaarden en kurkeiken bereik je de imposante toegangspoort. Eenmaal de poort gepasseerd voert een grindpad je door de wijngaarden naar de hoofdgebouwen: het wijnhuis en het hotel. Op de veranda van dat hotel staan schommelstoelen en banken die uitzicht bieden over de wijngaarden. Dit uitzicht is even verderop ook te bewonderen vanuit de infinitypool die naast enkele losstaande appartementen is gesitueerd. Op het terras voor de veranda staan enkele ruim gedekte tafels opgesteld, die door een groot, opgespannen doek worden beschermd tegen de Portugese zon. Wat een weelde.

Stuwmeer
Herdade do Sobroso ligt aan de Guadianarivier. Kilometers stroomafwaarts wordt deze onderbroken door de Alquevadam, die het imposante Alquevameer heeft gevormd. De eerste plannen voor dit stuwmeer stammen al uit de jaren 50 van de vorige eeuw. Het project had als doel om de irrigatie in deze droge regio te verbeteren en alle inwoners van Portugal te allen tijde van drinkwater te kunnen voorzien. Daarnaast zou er elektriciteit kunnen worden opgewekt. Rond het meer verrezen prachtige hotels en werden strandjes aangelegd. Ook nieuwe wijnboeren vestigden zich in de regio. Medio 2002 was de dam klaar. Het duurde uiteindelijk 8 jaar totdat het meer was volgestroomd met water uit de Guadiana. Alqueva is overigens afgeleid van alqueive, wat zoveel betekent als ‘braakland’ of ‘verlaten’ – van droge grond die naar water verlangt. Over dat laatste hoeven ze zich hier in ieder geval geen zorgen meer te maken.

Lees het hele artikel hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE