Arkansas ligt in het midden van de Verenigde Staten, tussen de staten Missouri (noord), Tennessee en Mississppi (oost), Texas en Oklahoma (west) en Louisiana (zuid). De staat bestaat uit zes regio’s: Ozarks, River Valley, Delta, Central, Ouachitas en Timberlands.

Arkansas(Foto's Shutterstock)

 

'Meer dan de helft van Arkansas bestaat uit bossen, die vanaf eind september prachtig verkleuren'

 

Hier heerst een gematigd klimaat, met vier seizoenen die elk hun eigen charme hebben. De zomers zijn er met temperaturen tot 30°C lang en heet, terwijl de winters uiterst zacht zijn en maar enkele maanden duren; het kwik daalt dan maximaal tot rond het vriespunt.

Beste reistijd voor reizen naar Arkansas

In januari en februari valt de meeste sneeuw, totdat de lente vanaf april om de hoek komt kijken. Juli en augustus zijn verrewegde meest warme maanden, met vochtige, snikhete zomerdagen. Eind april tot en met eind juni en september en oktober zijn erg prettig, mede door de Indian Summer.

Indian Summer in Arkansas, Verenigde Staten

Flora en fauna in Arkansas

Meer dan de helft van Arkansas bestaat uit bossen, die vanaf eind september prachtig verkleuren. In het oosten liggen zacht glooiende landbouwgronden van de Delta, die in het noorden en westen worden afgebakend door de Ozark Mountains en de Ouachita Mountains. Deze gebergtes zijn voor hikers, waterfanaten en vissers een droom, met klaterende watervallen, groene bossen en wild stromende rivieren. De staatsgrens in het oosten wordt overigens gevormd door de machtige Mississppi. Opmerkelijk genoeg zijn er in de staat meer dan 26 soorten orchideëen te vinden en is de roze passiebloem een veelgezien decorstuk.

Little Rock in Arkansas

Belangrijkste steden in Arkansas

De hoofdstad van de staat is het in Central gelegen Little Rock (FOTO BOVEN), berucht om haar meest beroemde inwoners, Bill en Hilary Clinton. Andere steden van waarde zijn het westernstadje Fort Smith in River Valley en Bentonville, waar het hoofdkwartier van Wal-Mart staat.

Hot Springs National Park in Arkansas

Het enige National Park van Arkansas – maar wel het allereerste ter wereld - is voornamelijk erg klein te noemen: 24km². Hot Springs National Park is dé attractie hier zijn de 47 geneeskrachtige warmwaterbronnen, waar het heerlijk tot rust komen is.

Historische slagvelden in Arkansas

In de lente van 1864 trok het leger van de Union door Little Rock en leverde drie veldslagen met de Confederacy. Drie State Parks – Poison Spring, Marks’ Mills en Jenkins’ Ferry – gedenken deze bloederige gevechten en vormen samen de Red River Campaign National Historic Landmark.

Bill Clinton

Wie Little Rock zegt, zegt Bill Clinton. De voormalige gouverneur van deze staat regeerde de USA van 1993 tot 2001, en dat werd in 2004 beloond met de traditonele opening van zijn eigen Presidentiële Bibliotheek in Little Rock. In de Presidential Library vind je een ontstellend grote hoeveelheid documenten, foto’s en andere herinneringen aan zijn twee terms . Daarnaast is in het nietige plaatsje Hope, in het uiterste zuiden, ook zijn geboortehuis te bezichtigen.

Diamantmijn in Arkansas

In het Crater of Diamonds State Park in de regio Timberlands liggen de edelstenen voor het oprapen én meenemen. Dit park is de enige plek in Amerika waar diamanten worden gewonnen. Wie zoekt, zal zeker vinden – er werden hier al meer dan 75.000 diamanten ontdekt.

Kaart van Arkansas

MEER NOORD-AMERIKA

Canada | Verenigde Staten

OVER DE VERENIGDE STATEN

De Verenigde Staten heeft als bijnaam 'het land van de onbegrensde mogelijkheden'. Ook voor reizigers gaat deze bijnaam op. Je kan er op alle denkbare manieren je vakantie doorbrengen. Huur een camper of een auto, maak een stedentrip, blijf op het strand hangen of laat je onder dompelen in de uitgestrekte natuur. Het kan allemaal!

DE MOOISTE NATIONAL PARKS VAN DE VERENIGDE STATEN

Informatieve en inspirende reisgids met reportages, praktische tips en achtergronden over een selectie van de mooiste Nationale parken in de Verenigde Staten.
Lees meer >>

DE LEUKSTE BUURTEN & WIJKEN VAN NEW YORK

Informatieve en inspirerende reisgids met reportages, praktische tips en achtergronden over de leukste buurten en wijken in New York City.
Lees meer >>

LEES ONS MAGAZINE

Colofon & contact | Klantenservice | Adverteren