Een vlag anders dan de stars & stripes, je ziet het niet vaak in de Verenigde Staten. In Boise wel. Een rood doek, dat door een groen kruis in vier halve ruitjes wordt verdeeld, met daarover nog een wit kruis. Hij wappert fier op vele straathoeken. Welkom in The Basque Block van Boise, een stukje Baskenland in de staatshoofdstad. Veel Basken, vooral herders, togen in de loop der eeuwen naar de Verenigde Staten in de hoop op een beter leven. In Boise leeft op dit moment een van de grootste enclaves van zo’n zestienduizend man.
De geur van paella is onmiskenbaar in de hoofdstraat van de buurt. Op de stoep voor de Baskische markt is een kok druk in de weer boven een pan zo groot als een eettafel. Alsof hij wetenschap bedrijft, prikt hij mosselen, garnalen en andere schelpdieren in de al lekker plakkerig geworden, gele rijst. Met een grote soeplepel schenkt hij met veel gevoel een geurige bouillon bij. Elke woensdag en vrijdag staat hij hier. De inwoners van Boise weten dat en komen op die dagen dan ook massaal hun lunch halen.
In de overdekte markt gaat het Baskische feestje onverminderd door. Met kleurrijke potjes, pannetjes, mandjes, doosjes en blikjes in de schappen, ziet het eruit als een feestje. Wie zich binnen te goed doet aan de ambachtelijke, bijna on-Amerikaanse, tapas heeft het idee dat hij zich daadwerkelijk in Baskenland bevindt. De setting doet de hapjes extra goed smaken. Betalen doe je achteraf, aan de hand van de prikkertjes.
Ook leuk in deze buurt zijn het Baskische museum en restaurant Bardenay, naast de markt. Goed eten en dito drinken. Het restaurant heeft meerdere vestigingen in Idaho die allemaal een distilleerderij met een eigen specialiteit hebben.
Hier ligt Boise: