Bryce Canyon werd in 1928 uitgeroepen tot National Park. Het is vernoemd naar de Mormoonse familie Bryce, die hier tussen 1875 en 1880 woonde. Bryce Canyon is gelegen op het Paunsagunt plateau in het zuiden van de staat Utah, op een hoogte van zo'n 2500 m. Het park ligt als een natuurlijk amfitheater om een hoefijzervormig bassin en is 146 km2 groot. De hoogvlakte is door water en wind geërodeerd en dit heeft duizenden rode, oranje en gele rotsformaties opgeleverd, afgewisseld met diepe kloven en pilaren in allerlei vormen. Deze pilaren worden ook wel hoodoos genoemd. Het hele gebied werd tussen de 144 en 63 miljoen jaar geleden gevormd.

Bereikbaarheid

De dichtstbijzijnde stad is Panguitch en ligt zo'n 37 kilometer ten noordwesten van Bryce Canyon. Vanuit verscheidene plaatsen, onder andere Las Vegas, vertrekken chartervluchten naar Bryce Canyon Airport. Meer info:www.brycecanyoncountry.com/county/airport.html

Klimaat

Het klimaat in de Bryce Canyon loopt zeer uiteen. In de zomermaanden schommelt de temperatuur overdag rond de 30°C: een petje en goede zonnebrandcrème zijn dan geen overbodige luxe. Vanwege de hoogte kan het ‘s nachts afkoelen tot zo'n 7°C. Er komen in deze periode ook veel onweersbuien voor. Van oktober tot april kan er sneeuw liggen; de gemiddelde sneeuwval is 2,5 meter per jaar. De temperatuur ligt dan rond het vriespunt.

Toegangsprijzen en openingstijden

Het National Park is het hele jaar en 24 uur per dag geopend. In de winter kan het voorkomen dat het park tijdelijk gesloten is vanwege slechte weersomstandigheden. Tickets zijn onder andere verkrijgbaar bij Ruby's Inn , 1000 South Hwy 63, Bryce, Utah. Wanneer je het park met je eigen voertuig intrekt, betaal je $ 20 voor een ticket dat zeven dagen achtereen geldig is. Dit is inclusief alle inzittenden. Het park is van 15 mei tot 30 september ook bereikbaar per zogenaamde shuttle. Hiervoor betaal je $ 15, de toegang voor het park is hierbij inbegrepen. De shuttles vertrekken van 09.00 uur tot 18.00 uur ieder kwartier. De opstapplaats is voor de ingang van Ruby's Inn.

Accomodaties

Overnachten in Bryce Canyon kan op verschillende manieren. In Bryce View Lodge zijn luxe kamers te reserveren. Het uitzicht over de Canyon is van hieruit, de naam zegt het al, overweldigend.

Anderhalve kilometer van de ingang van het National Park is Ruby's Inn gevestigd. Dit hotel heeft kamers vanaf $ 52, en biedt ook genoeg faciliteiten, waaronder een binnenzwembad, om te ontspannen aan het eind van de dag.

Kamperen kan onder andere op Sunset Campground voor zo'n $ 10 per nacht. Deze camping is geopend van mei tot oktober en vooraf reserveren is niet noodzakelijk. Sunset Campground, Highway 63, box 17001, Bryce Canyon, UT 84717.
Eten en drinken  Er is voor iedereen wel een geschikt restaurant te vinden in of nabij Bryce Canyon. Tegenover de Bryce View Lodge vind je Cowboy's Buffet and Steakroom. Hier kun je dagelijks terecht voor ontbijt, lunch en diner. Voor de snelle hap is er Canyon Diner met onder meer pizza's, sandwiches, vis, vlees, soep en salades.

Attracties

Redelijk dichtbij elkaar gelegen in de canyon liggen de uitkijkpunten Sunrise, Sunset en Inspiration Point, die zeker het bezoeken waard zijn. Verderop vind je het Bryce Point en Paria View. Er zijn in het park verschillende wandel- en mountainbikeroutes uitgezet.
Een aparte manier om de canyon te verkennen is te paard. Kinderen vanaf zeven jaar mogen mee en prijzen variëren van $ 40 tot $ 90. De paardrijtochten vertrekken vanaf Ruby's Inn, reserveren is noodzakelijk. Voor reserveringen kun je contact opnemen met Canyon Trail Rides, P.O. Box 128, Tropic, UT 84776,  +1 435 679 8665 of +1 435 834 5500. Kijk voor meer informatie op op www.horserides.net

Voor onder andere souvenirs, kleding, groente en fruit kun je terecht bij Ruby's General Store, vlakbij Ruby's Inn.
Huisdieren  Het wordt niet aanbevolen om huisdieren mee te nemen naar Bryce Canyon. Houdt er rekening mee dat huisdieren altijd aangelijnd en onder toezicht moeten zijn.

Meer informatie

Via shop.areatravelpackets.com/np/brycecanyon.html kun je een compleet informatiepakket over Bryce Canyon National Park bestellen. Dit pakket kost $ 9,95, exclusief verzendkosten.

Kaart van Bryce Canyon National Park

MEER NOORD-AMERIKA

Canada | Verenigde Staten

OVER DE VERENIGDE STATEN

De Verenigde Staten heeft als bijnaam 'het land van de onbegrensde mogelijkheden'. Ook voor reizigers gaat deze bijnaam op. Je kan er op alle denkbare manieren je vakantie doorbrengen. Huur een camper of een auto, maak een stedentrip, blijf op het strand hangen of laat je onder dompelen in de uitgestrekte natuur. Het kan allemaal!

DE MOOISTE NATIONAL PARKS VAN DE VERENIGDE STATEN

Informatieve en inspirende reisgids met reportages, praktische tips en achtergronden over een selectie van de mooiste Nationale parken in de Verenigde Staten.
Lees meer >>

DE LEUKSTE BUURTEN & WIJKEN VAN NEW YORK

Informatieve en inspirerende reisgids met reportages, praktische tips en achtergronden over de leukste buurten en wijken in New York City.
Lees meer >>

LEES ONS MAGAZINE