Op 14 februari 1859 werd Oregon officieel de drieëndertigste staat van de Verenigde Staten. De staat heeft een oppervlakte van 255.026 km², waarvan 248.849 km² land is. Oregon, de Beaver State, ligt in het westen aan de Stille Oceaan en grenst in het noorden aan de staat Washington, in het oosten aan Idaho en in het zuiden aan Californië en Nevada.
(Foto Shutterstock)
Belangrijke steden
De hoofdstad Salem ligt in Willamette Valley in het noordwesten van de staat. Portland bevindt zich hier zo’n 75 kilometer boven. Oregon heeft 39 wildparken (wilderness areas), 14 nationale bossen (national forests) en één Nationaal Park, genaamd Crater Lake. Dit park is uniek vanwege het strakblauwe meer dat gevormd is in de uitgedoofde krater van de vulkaan Mount Mazama. De rotsformaties om het meer heen zijn eeuwen geleden gevormd door de vulkanische activiteiten. Crater Lake is het diepste meer van de VS en is ongeveer 600 meter diep, 9,6 km lang en 7,2 km breed. Sinds 1902 is het park beschermd gebied.
Crater Lake National Park
Crater Lake National Park is het hele jaar open, behalve bij hevige sneeuwval, en toegankelijk via de zuidelijke en westelijke ingang. De noordelijke ingang is van oktober tot half juli gesloten in verband met sneeuwval. Oregon telt tal van andere meren, zoals Malheur Lake en Upper Klamath Lake. De belangrijkste rivieren zijn de Columbia, die gelijk het grootste deel van de grens met Washington is en de Snake, die een groot stuk van de grens met Idaho vormt. Oregon wordt van het noord naar zuid doorsneden door de Cascade Mountains, die zich in zijn geheel uitstrekken van Canada tot Californië. In de Cascades zijn duizenden meren, zo’n 900 gletsjers en 18 vulkanen gelegen.
Mount St. Helens
De bekendste vulkaan is Mount St. Helens, die bekend is door de enorme uitbarsting in 1980. De Cascades zijn ook bekend door de vele vogels die hier overwinteren en in het voorjaar broeden. Er zijn verschillende birding trails uitgezet waardoor de mooiste en zeldzame soorten te bewonderen zijn. Oregon is ook het woongebied van de bever, het grootste knaagdier van Amerika, vandaar de bijnaam Beaver State.