Utah ligt in het zuidwesten van de Verenigde Staten, tussen Idaho en Wyoming (noord), Arizona (zuid), Nevada (west) en Colorado (oost). De staat is opgedeeld in vier regio’s, te weten North, Central, Southeast en Southwest.

Antelope Canyon in Utah USA(Foto Shutterstock)

De Beehive State kent een droog landklimaat, met hete zomers en koude winters. Wintertemperaturen schommelen rond de -5 graden Celsius, terwijl het kwik in de zomer gerust boven de 30 graden stijgt en daar lang blijft hangen. Neerslag valt er grotendeels in de vorm van regen, zo’n 12 cm in het westen tegen 102 cm in de bergen. In de laatste regio sneeuwt het ook het meest: jaarlijks komt er ongeveer 150 cm uit de hemel zetten. De meest geschikte maanden om naar Utah af te reizen, vallen in de late lente en het vroege voorjaar. Daartussen is de staat erg heet, maar in een auto met airco en veel flessen water goed te doen.

Flora en fauna

Deze staat kan het beste in drieëen worden gedeeld: in het westen ligt de door bergen omsloten Great Basin Region, in het oosten het ruige, onherbergzame Colorado Plateau en daartussen de Rockies. Veel voorkomende bomen zijn dennen, jeneverbessen, espen, esdoorns, meidoorns, eiken, Joshua trees en blauwsparren. Het muildierhert komt hier het vaakst voor; daarnaast zijn ook pronghorn antelopes, bighorn sheep, lynxen, grizzly’s, zwarte beren en konijnen veel geziene inwoners. In de lucht en op de grond zijn vogels als de uil, koolmees, lijster, witte pelikaan, meeuw en de steenarend te vinden.

Belangrijkste steden

Salt Lake City is de staatshoofdstad, naast grotere steden als West Valley City, Cedar City, Provo, Sandy en Ogden.

Natuur

Utah biedt een schat aan Nationale Parken, maar liefst vijf stuks liggen binnen haar grenzen. Zion National Park is een schitterend, goed toegankelijk park met hoge rotsen, sappige natuur en oneindige hikingmogelijkheden. Bryce Canyon National Park heeft die mogelijkheden ook, maar is extra aantrekkelijk vanwege de grillige rotsformaties. Die grilligheid wordt weer een stapje hoger getild door Arches National Park, waar de meest indrukwekkende stenen bogen in het landschap staan. Canyonlands National Park en Capitol Reef National Park zijn de kleinere, minder bezochte parken, maar blijven beslist de moeite waard!

Monument Valley

Op de zuidgrens met Arizona ligt het indrukwekkende Monument Valley, een dor woestijnlandschap met immense zandsteenformaties die onmiddellijk doen denken aan de westerns van weleer. Aangezien dit gebied wordt bestuurd door de Navajo Nation is dit tevens een goede gelegenheid om eens kennis te maken met de lokale Indianencultuur.

Antelope Canyon

Eigenlijk ligt deze magnifieke slot canyon net over de grens met Arizona. Maar de kleurenpracht van de ondergrondse spelonken is een must-see voor wie in de buurt is. Een waardig sluit- of beginstuk van een reis langs de Nationale Parken van het zuidwesten van de USA!

Mormonen

Utah is een staat waar heel veel Mormonen wonen, wat bijvoorbeeld aan de lokale rook- en alcoholwetten te merken is. In Salt Lake City, aan Temple Square, staan onder meer de grootste Mormonentempel van Amerika en de beroemde Tabernacle, thuisbasis van het gelijknamige Mormonenkoor.

Wintersport

In Utah sneeuwt het van juli tot en met oktober, dus zijn er pistes in overvloed. Net als veel andere gebieden in Amerika liggen deze wintersportgebieden vlakbij steden als Salt Lake City, Solitude, Brighton en Alta.

Kaart van Utah

MEER NOORD-AMERIKA

Canada | Verenigde Staten

OVER DE VERENIGDE STATEN

De Verenigde Staten heeft als bijnaam 'het land van de onbegrensde mogelijkheden'. Ook voor reizigers gaat deze bijnaam op. Je kan er op alle denkbare manieren je vakantie doorbrengen. Huur een camper of een auto, maak een stedentrip, blijf op het strand hangen of laat je onder dompelen in de uitgestrekte natuur. Het kan allemaal!

DE MOOISTE NATIONAL PARKS VAN DE VERENIGDE STATEN

Informatieve en inspirende reisgids met reportages, praktische tips en achtergronden over een selectie van de mooiste Nationale parken in de Verenigde Staten.
Lees meer >>

DE LEUKSTE BUURTEN & WIJKEN VAN NEW YORK

Informatieve en inspirerende reisgids met reportages, praktische tips en achtergronden over de leukste buurten en wijken in New York City.
Lees meer >>

LEES ONS MAGAZINE