10817174471?profile=original

Afgelopen nacht ben ik met Achmed rond twee uur vertrokken vanaf het St. Catharinaklooster, aan de voet van Mount Moses. Dit zou de berg moeten zijn waar Mozes de tien geboden heeft ontvangen. Reden voor Byzanthijnse monniken om eeuwen geleden het klooster te stichten. De eerste uren bestaat de tocht uit een geleidelijke klim, het laatste stuk bestaat uit een steile trap van 750 treden. Een lang lint van verlichte displays beweegt zich omhoog. Onderweg wordt me diverse malen aangeboden om de tocht per kameel voort te zetten maar dat sla ik af. Ik ben hier niet naartoe gekomen om al wiebelend naar boven te worden gebracht.

Bidden en zingen
Rond vijven bereiken we de top. Achmed heeft overdreven. Het duurt nog een half uur voordat de zon op komt. We installeren ons op de grond van een hutje waar ze warme dranken verkopen en dekens uitdelen, geen overbodige luxe. Na de warme onderbreking verplaatsen we ons naar het kerkje op de top; de deken mogen we meenemen. Het is dringen geblazen. En koud, vooral heel koud. De rappe Nigerianen staan vooraan en zingen nog steeds.

In de duisternis worden de eerste contouren van de Sinaï zichtbaar. Samen met Achmed, enkele Orthodoxe Russen, Duitsers, Amerikanen, een groep Japanners en de Nigerianen zie ik hoe de lucht rood kleurt en hoe het licht uiteindelijk tussen de bergen tevoorschijn komt. Langzaam wordt het spectaculaire berglandschap van de Sinaï zichtbaar. Er wordt gebeden, gezongen en genoten.

De beloning
Allemaal prachtig, maar het hoogtepunt van deze ochtend moet nog komen. De tocht naar beneden is namelijk een ware beloning. Tijdens de afdaling zie je het licht tussen de rotsen door schieten en langs de bergwanden omhoog kruipen. Als een lichtgevende saus die over de Sinaï wordt uitgegoten, kleurt het ruige landschap langzaam oranjerood en besef je wat voor krankzinnige klim dit geweest is in het donker. Waar op de weg omhoog nog enige haast geboden was om vooral niet te laat te komen, neem ik voor de afdaling alle tijd. Wat een uitzicht. Eenmaal beneden is het pas negen uur in de ochtend. De dag kan wat mij betreft beginnen.

Hier ligt Mount Moses:

KIES EEN ANDER LAND IN AFRIKA

Botswana | Egypte | Ethiopië | Kenia | Marokko | Mozambique | Namibië

OVER EGYPTE

Het hart van Egypte, de vallei en de delta van de rivier de Nijl, was de thuisbasis van een van de belangrijkste beschavingen van het oude Midden-Oosten en, net als Mesopotamië verder naar het oosten, was de locatie van een van 's werelds vroegste stedelijke en geletterde samenlevingen. Het faraonische Egypte bloeide zo'n 3000 jaar door een reeks inheemse dynastieën die werden afgewisseld met korte perioden van buitenlandse heerschappij. Nadat Alexander de Grote de regio in 323 vGT had veroverd, werd het stedelijke Egypte een integraal onderdeel van de Hellenistische wereld. Onder de Griekse Ptolemaeïsche dynastie bloeide een geavanceerde geletterde samenleving in de stad Alexandrië, maar wat nu Egypte is, werd in 30 vGT door de Romeinen veroverd. Het bleef een deel van de Romeinse Republiek en het Romeinse Rijk en maakte vervolgens deel uit van de opvolgerstaat van Rome, het Byzantijnse rijk, tot de verovering door Arabische moslimlegers in 639–642 CE.