Voor velen zal het beeld van Fins Lapland bestaan uit sneeuw, koude en de Kerstman. Maar Fins Lapland heeft veel meer te bieden. In deze laatste wildernis van Europa lopen bijvoorbeeld ook nog beren, wolven, elanden, veelvraten en lynxen vrij in de natuur rond. De kans om deze tegen te komen is echter heel klein. De populatie is niet groot en met een kleine 94 duizend vierkante kilometer aan oppervlakte is Fins Lapland voor hen groot genoeg om een ontmoeting met de mens te ontlopen. De kans om een rendier te zien is aanzienlijk groter, aangezien er zo'n tweehonderdduizend rendieren in Fins Lapland rondlopen. Met 'slechts' 190.000 inwoners betekent dit dat er meer rendieren dan mensen in Lapland zijn.
Grens
Het is lastig om de exact aan te geven waar Lapland begint en eindigt. Van oudsher wordt het gebied waar de rendieren leven Lapland genoemd. Dit komt tegenwoordig grotendeels neer op het gebied in Noord-Europa dat boven de poolcirkel ligt. Lapland spreidt zich uit over de noordelijkste provincies van Noorwegen, Zweden, Finland en een gedeelte van Rusland. Veelal wordt er aan Finland gedacht bij de benaming Lapland. Dit komt omdat de noordelijkste provincie van Finland Lappi oftewel Lapland heet. Lapland is min of meer het land van de rendieren, maar ook van de oorspronkelijke inwoners die vaak Lappen worden genoemd. Deze benaming wordt door hen echter als een scheldwoord gezien. Zij noemen zichzelf 'Samen' of 'Sami'. De Samen zijn van origine een nomadisch volk dat met hun rendierkuddes door Lapland trekt. De rendieren voorzien hen van voedsel en huiden en dienen daarnaast als vervoersmiddel. Oorspronkelijk waren er drie verschillende Samen te onderscheiden. De berg-Samen die met de rendierkuddes meetrokken, de bos-Samen die naast rendierhouderij ook van landbouw leefden en de kust-Samen die leefden van jacht, visserij en veeteelt. De natuur bepaalde het dagelijkse leven bij de Sami en eigendom van land bestond niet. Strakke landsgrenzen waren niet nodig en vandaar dat Lapland die niet heeft. Het 'allemansrecht' is een nog bestaande vrijheid, die uit deze oudheid stamt.
Actieve Nederlanders
Ik begin mijn bezoek aan Lapland in Pyhä en eindig in het gebied rondom Salla. Het Nederlandse Scandinavian Wintersports is een kleine reisorganisatie maar belangrijk voor Pyhä. ‘Twintig procent van de gasten hier is Nederlands. Nederlanders zijn actieve vakantiegangers, net even anders dan de Russen en Engelsen’, aldus Antti Keskitalo, een gids waarmee ik een sneeuwschoenwandeling maak door Pyhä National Park. Op de volgende pagina’s een beeldverhaal van mijn reis.
Hiking
Met wandelgids Antti en zijn hond Gino maken we een hike in het Pyhä National Park nabij het wintersportplaatsje Pyhä. We beginnen in de bossen en eindigen de tocht in de Isokuru Gorge, de diepste kloof van Finland tussen de bergen Kultakero en Ukonhattu.
Kota’s
De afstanden in Lapland zijn groot. Iedereen in deze omgeving is dan ook in staat om middenin de natuur een vuur te maken, wat belangrijk is als je verdwaalt. Zo ook Antti. Tijdens onze wandeling maakt Antti op zijn ‘eigen’ vuur een heerlijke lunch voor ons klaar in een zogenaamde kota. We eten verse rendiersoep en gerookte zalm.
Sneeuwsafari’s
In Fins Lapland draait veel zo niet alles om het genieten van de natuur. Je kunt zelfs vanuit Rovaniemi Airport direct een sneeuwsafari maken. De meest bekende en populairste safari is natuurlijk een sledetocht met huskies. Samen met een bijrijder maak je een kilometers lange tocht door de sneeuw. Een droom van velen. Een andere, minder bekende manier om je door de Lapse sneeuw te verplaatsen is per sneeuwscooter. Benjam Molanen begeleidt sneeuwsafari’s op sneeuwscooters. Het rondje dat wij maken is slechts een paar kilometer maar onvergetelijk. Glijdend door witte bossen en over besneeuwde meren heb je Lapland helemaal voor jezelf.
‘The middle of (s)nowhere’
Salla noemen ze het dorp ‘In the middle of nowhere’. De gemeente Salla telt van noord naar zuid 300 kilometer. In het midden van dit gebied ligt een klein dorpje met dezelfde naam. In de winter zijn het vooral de buitenlandse gasten die in Salla verblijven. De Finnen zelf komen hier graag in de lente of zomer. ‘Je kunt hier eindeloze langlaufloipes en een paar schitterende skipistes’, aldus is Paula Aspholm (foto rechtsonder).
Hier ligt Fins Lapland:
Praktische info over Fins Lapland
Algemeen
Lapland is de naam voor de meest noordelijke gedeelten van Noorwegen, Zweden, Finland en een gedeelte van Rusland. Bijna heel Lapland is ten noorden van de Poolcirkel, welke ook door Rovaniemi loopt. Fins Lapland is groter dan de landen van de Benelux samen.
Klimaat
De gemiddelde temperatuur in de winterperiode is -13°C, maar temperaturen van -30°C of minder kunnen voorkomen. Zomers ligt de gemiddelde temperatuur tussen 14°C en 20°C en zijn zomerse temperaturen van 30°C geen uitzondering.
Noorderlicht
Het Noorderlicht wordt ook wel Aurora Borealis genoemd en is een natuurverschijnsel van prachtig gekleurd licht in de donkere Arctische avond. Noorderlicht activiteit kan het hele jaar door plaatsvinden, maar is enkel waarneembaar als het donker is. Dus vandaar dat de kans om het Noorderlicht te spotten steeds geringer wordt naarmate het later in het seizoen is. Dit heeft dus niets te maken met bepaalde maanden of perioden. Voorspellingen zijn lastig te maken, echter een paar dagen van te voren kan men wel de intensiteit van de activiteit in de atmosfeer - en dus de kans op de aanwezigheid van Noorderlicht - aangeven.
Sneeuw
De eerste sneeuw valt in oktober of november en smelt in april of mei. De dikte variëert van een halve meter tot een meter. De meest sneeuwzekere periode is van half december tot begin april.
Taal
In Fins Lapland wordt Fins als voertaal gesproken. Een kleine minderheid spreekt de Sami taal. Over het algemeen spreekt men ook goed Engels.
Geldzaken
Finse valuta is de Euro. Neem voldoende contant geld mee. Pinautomaat t.b.v. geldopname zijn schaars, zo is er ook geen automaat aanwezig op de luchthaven van Rovaniemi. Je kunt echter praktisch overal terecht met een pinpas of creditcard.
Tijdzone
Tijdsverschil met Finland is +1 uur.
Drinkwater
De waterkwaliteit in Finland is het hoogste ter wereld en derhalve uitstekend drinkbaar.
Voltage
Het voltage is idem aan Nederland, een omvormer is dus niet nodig.
Meer info
Scandinavian Wintersports
Sluispolderweg 11A17
1505 HJ Zaandam
Tel. +31(0)75 - 6 159 759
info@scandinavianwintersports.nl
www.scandinavianwintersports.nl