IJsland heeft talloze prachtige nationale parken, met unieke natuur en cultuur. Hieronder volgen enkele van de mooiste nationale parken van IJsland:

Vatnajökull National Park
Vatnajökull National Park is gelegen in het oosten van IJsland en is vernoemd naar de grootste gletsjer van het land. Het park is een van de grootste nationale parken van IJsland, met een oppervlakte van ongeveer 14.000 vierkante kilometer. In het park kun je onder andere de indrukwekkende gletsjer bezoeken, maar ook prachtige watervallen, geisers en hete bronnen ontdekken.

Thingvellir National Park
Thingvellir National Park is een UNESCO Werelderfgoedlocatie in IJsland. Het park is bekend om zijn bijzondere geologische formaties, zoals de Almannagjá-kloof, en is ook de plek waar het oudste parlement ter wereld, Althing, werd gehouden. In het park kun je prachtige wandelingen maken en genieten van de natuur.

Skaftafell National Park
Skaftafell National Park is gelegen in het zuiden van IJsland, op ongeveer één uur rijden van Reykjavik. Het park is bekend om zijn prachtige watervallen, zoals de Svartifoss-waterval, en is ook een populaire bestemming voor wandelaars. In het park kun je ook de Vatnajökull-gletsjer bezoeken en genieten van het uitzicht op de omliggende bergen.

Snæfellsjökull National Park
Snæfellsjökull National Park is gelegen op het schiereiland Snæfellsnes, in het westen van IJsland. Het park is bekend om zijn indrukwekkende gletsjer, de Snæfellsjökull, die in de zomermaanden toegankelijk is voor bezoekers. In het park kun je ook prachtige zandstranden bezoeken en genieten van het uitzicht op de oceaan.

Mývatn National Park
Mývatn National Park is gelegen in het noorden van IJsland en is bekend om zijn prachtige meren, geisers en hete bronnen. Het park is een populaire bestemming voor vogelaars, met meer dan 100 verschillende soorten vogels. Bovendien kun je in het park ook de indrukwekkende Dimmuborgir-kloof bezoeken en genieten van de natuur.

KIES EEN ANDERE BESTEMMING IN EUROPA

Duitsland | Finland | Frankrijk | IJsland | Italië | Noorwegen | Oostenrijk | Portugal | Spanje | Tsjechië | Zweden

OVER IJSLAND

IJsland, gelegen op de constant actieve geologische grens tussen Noord-Amerika en Europa, is een land met levendige contrasten van klimaat, geografie en cultuur. Fonkelende gletsjers, zoals de Vatna-gletsjer (Vatnajökull), de grootste van Europa, liggen over de ruig mooie bergketens; overvloedige hete geisers zorgen voor warmte voor veel van de huizen en gebouwen van het land en maken het hele jaar door broeikaslandbouw mogelijk.

IJsland werd meer dan 1000 jaar geleden gesticht tijdens het Vikingtijdperk van verkenning en werd bewoond door een gemengde Noorse en Keltische bevolking. De vroege nederzetting, voornamelijk bestaande uit Noorse zeevaarders en avonturiers, stimuleerde verdere excursies naar Groenland en de kust van Noord-Amerika (die de Noormannen Vinland noemden). Ondanks zijn fysieke isolement op zo'n 800 km van Schotland - zijn naaste Europese buur - is IJsland door de geschiedenis heen een zeer belangrijk onderdeel van de Europese beschaving gebleven.