10825227298?profile=original

De prachtige tempel Borobudur ligt op het eiland Java en is het grootste boeddhistische monument ter wereld. Het is een oude site die over het algemeen wordt gezien als een van de zeven wereldwonderen. De tempel ligt majestueus op een heuvel met uitzicht op weelderige groene velden en verafgelegen heuvels. Hij is in de negende eeuw gebouwd tijdens de Syailendra-dynastie. Het ontwerp van de tempel volgens de Gupta-architectuur ademt de Indiase invloed op de regio, maar toch zijn er genoeg inheemse voorstellingen en elementen in verwerkt om van de Borobudur een uniek Indonesisch bouwwerk te maken.

Het oppervlak van de tempel meet 123 x 123 meter en is enorm. Het monument heeft een prachtig ontwerp en is gedecoreerd met 2.672 friezen en 504 Boeddhabeelden. De architectuur en het metselwerk van deze tempel kent zijn gelijke niet. En hij is helemaal gebouwd zonder een korreltje cement of mortel! Het bouwwerk is net een stapel massieve, op elkaar aansluitende legostenen die zonder bindmiddel bij elkaar worden gehouden.
Ondanks tien eeuwen verwaarlozing staat de tempel nog steeds recht overeind. Ooit was hij bedolven onder vulkaanas, maar in 1815 werd hij herontdekt. In de jaren zeventig heeft de Indonesische regering samengewerkt met de UNESCO om de Borobudur in zijn oude glorie te herstellen. De restauratie heeft acht jaar geduurd. Tegenwoordig is de Borobudur een van de meest kostbare schatten van Indonesië en de rest van de wereld.
De tempel is versierd met beeldhouwwerk in bas-reliëf met voorstellingen uit het leven van Boeddha. Men zegt dat dit de grootste en meest complete verzameling is van boeddhistische friezen ter wereld en van ongeëvenaarde artistieke kwaliteit.

Vervoer
De beste manier om deze plek te verkennen, is te voet. Wanneer je naar de top van deze prachtige tempel klimt, zul je je verbazen over de complexe en zeer gedetailleerde steengravures op de tempelmuren. Als je deze enorme tempel bezoekt zonder meer informatie over de geschiedenis die is vastgelegd in de vele friezen, mis je veel.

Voor ongeveer 50.000 roepies is een gids beschikbaar. Dat is geen weggegooid geld. Een gids kan je rondleiden en vertellen over de geschiedenis van de tempel, om te beginnen over de bouw. De stenen beelden op de tempel, verbeelden legendes en verhalen die van grote filosofische waarde zijn. Bezoekers met kinderen kunnen genieten van het grote groene grasveld rond de Borobudur. Je kunt ook vanaf de ingang door het Green Park wandelen. Wanneer je door dit gebied loopt, bieden allerlei verkopers je souvenirs en snuisterijen aan, maar er zijn regels dat ze de bezoekers niet mogen storen.

Hier ligt de tempel Borubudur:

KIES EEN ANDER LAND IN AZIË

Bhutan | Cambodja | China | Filipijnen | India | Indonesië | Laos | Maleisië | Nepal | Oezbekistan | Sri Lanka | Thailand | Vietnam

OVER INDONESIË

Indonesië is de grootste eilandengroep ter wereld en is wat oppervlakte betreft zelfs het grootste land van Zuid-Oost Azië. Ongeveer driekwart van de bevolking woont op Java, dat met 132.187 vierkante kilometer niet eens het grootste eiland is. De archipel is omgeven door de Indische Oceaan, de Zuid-Chinese Zee en de Grote Oceaan.

REISMAGAZINE INDONESIË

Indonesië Magazine is een eenmalige uitgave over reizen naar en door Indonesië. Het magazine is verkrijgbaar in onze webshop. Klik hier >>