10825915888?profile=original

Lang, heel lang geleden werd de regio van Val Venosta/Vinschgau, gelegen in Zuid-Tirol ofwel Süd-Tirol al bewoond. Kelten, Romeinen en Raetiërs bouwden er hun kloosters, kastelen en boerenhoeven. Daarom is er hier tegenwoordig sprake van een ontmoeting tussen levende tradities en creatieve, moderne geesten. Meridian Travel trok de wandelschoenen aan en sprong vervolgens op de fiets. Welkom in Val Venosta!

Het symbool van Val Venosta is het Resia meer of de Reschensee. Uit dit meer verrijst een Romaanse kerktoren. In de zomer is deze omgeving een paradijs voor wandelaars, vissers, fietsers en windsurfers, en in de winter is het een hotspot voor schaatsers, snow-kiters en langlaufers. Het meer ontstond na de bouw van een stuwdam in 1950. De toren is het enige dat nog zichtbaar is van het dorp Graun, dat samen met het grootste deel van Resia/Reschen onder water is komen te staan.

Val Venosta is een waardige vertegenwoordiger van de natuurlijke diversiteit in Zuid-Tirol. Langs het uitgestrekte dal liggen de imposante bergreuzen, de een nog hoger dan de ander. Het nationale park Stelvio/Stilfserjoch is het grootste beschermde natuurgebied van Italië en een van de grootste natuurgebieden in de Alpen. Val Venosta biedt dan ook een grote keus aan outdooractiviteiten. Er kan stevig worden doorgestapt, maar ook rustige wandelingen op de Monte Sole/Sonnenberg behoren tot de mogelijkheden, met uitstapjes naar afgelegen dorpjes in de zijdalen. Voor fietsers zijn er vele uitdagende routes uitgezet.

Waalwegen
Val Venosta profiteert volop van het droge alpineklimaat met veel zon, wind en milde temperaturen. Van de lente tot de late herfst is het mogelijk om te wandelen op de zonovergoten paden van de berg Monte Sole/Sonnenberg, met zijn unieke flora.

Waalwegen (paden langs irrigatiekanalen, red.) zijn populaire wandelroutes in Val Venosta. Ze voeren langs de bergen, maar kennen zelf geen steile hellingen. De paden lopen parallel aan de smalle, kronkelige kanalen, die ooit werden gebruikt om de landbouwgebieden van water te voorzien. Vanwege het droge klimaat van Val Venosta zou er zonder deze irrigatie­kanalen vroeger vaak sprake zijn geweest van watergebrek. Tegenwoordig kan er het hele jaar door worden gewandeld op de waalwegen, waarbij de bezoekers kunnen genieten van een schitterend uitzicht op de omliggende majestueuze bergketens en dalen. Vooral geliefd zijn de waalwegen rond Malles/Mals, Glorenza/Glurns, Sluderno/Schluderns en Senales-Ciardes/Tscharser Schnalswaal (een route van elf kilometer).  Er is een heel netwerk van gezinsvriendelijke wandelpaden en bergroutes, dat staat afgebeeld op de interactieve wandelkaart van Val Venosta, Terra Raetica, waarmee je een ideale wandeltocht kunt samenstellen.

Hogerop
Voor wie het hogerop zoekt biedt Val Venosta een keur aan bergtochten en hooggelegen reisdoelen voor de meer ervaren bergbeklimmer. De hoogste toppen van Zuid-Tirol bevinden zich in de Ortlergroep. Ook de zuidelijke uitlopers van de Ötztaler Alpen, het nationale park Stelvio (Nationalpark Stilfserjoch) en de Sesvennagroep zijn binnen bereik. Ooit lag Val Venosta op een belangrijke Romeinse handelsroute, de Via Claudia Augusta. Thematische wandelpaden nodigen de bezoeker uit om de culturele verscheidenheid van de regio te ontdekken.

Val Venosta per fiets
Wil je een wat groter gebied verkennen dan is de fiets een goede keuze. Val Venosta kent veel afwisseling en is bovendien een relatief langgerekt gebied, waardoor het ideaal is om per fiets te verkennen. De tochten onder in het dal zijn ideaal voor geoefende fietsers. Wie de lat hoger wil leggen, kan pittige routes voor racefiets en mountainbike vinden op de wegen bij de pas en langs de bergen.

Tegenwoordig is de oude Romeinse weg Via Claudia Augusta een populaire fietsroute. De paden langs de oude irrigatiekanalen (waalwegen in het Duits) en de Stundenweg-route (Sentiero delle Ore) zijn zeer aantrekkelijk voor wandelaars en voeren langs het historische stadje Glorenza, met zijn permanente tentoonstelling over de kunstenaar Paul Flora. De steengroeve bij Lasa/Laas is een bron van puur en kostbaar marmer. Op traditionele markten bieden kwekers en handelaren allerlei plaatselijke specialiteiten aan, waaronder brood uit Val Venosta (ooit de graanschuur van Tirol). De beroemde panorama-pasweg van Stelvio/Stilfser­joch is een van de oudste routes in de Alpenregio. Musea en informatiecentra vertellen hun verhalen over het leven langs de grens. En bij de Passo Resia zijn er rondleidingen door bunkercomplexen uit beide wereldoorlogen.

Ideaal voor in de lente en zomer is de BikemobilCard voor treinreizen en fietsverhuur. De spoorwegen in Val Venosta bieden op zeven treinstations langs de route huurfietsen aan. Met de BikemobilCard kunt u gebruik maken van alle vormen van openbaar vervoer in Zuid-Tirol en van huurfietsen. 

Hier ligt Val Venosta:

Alta Via Val Venosta
Wandelen bij de Monte Sole/Sonnenberg in Val Venosta. De hooggelegen route Alta Via Val Venosta biedt de echte wandelliefhebbers een unieke ervaring. Deze meerdaagse, 108 kilometer lange trektocht biedt een schitterend uitzicht op de Ortlergroep. De tocht gaat van het laagste punt van Val Venosta naar de Passo Resia/Reschenpass bij het drielandenpunt en voert langs een grote verscheidenheid aan vegetatie bij de zonovergoten bergen. Hier kunnen wandelaars en natuurliefhebbers genieten van een prachtig uitzicht op de hoge gletsjers.

Adige/Etsch fietspad
Onder fietsers die het rustig aan willen doen, is de 80 kilometer lange Adige fietspad zeer populair. Deze route voert langs de oude Romeinse weg Via Claudia Augusta. Hij begint bij het Resia-meer in het noorden en leidt naar de kuurstad Merano/Meran. Hij loopt door Burgusio/Burgeis (met uitzicht op het klooster Monte Maria/Marienberg) en Malles, met zijn zeven romaanse kerken, door het middeleeuwse stadje Glorenza en langs de oude St. Proculus-kerk in Naturno/Naturns, met zijn pre-Karolingische fresco’s.

Cuisine
De dalen van Zuid-Tirol worden onder meer gekenmerkt door fruitteelt en wijnbouw en de appelboomgaarden en wijngaarden strekken zich dan ook uit over heel Val Venosta. Maar ook abrikozen, noten, vijgen en peren (zoals de zoete pala-peer) groeien op de losse, droge bodem tussen Malles en Silandro/Schlanders. Het micro-klimaat van Val Venosta, met zijn zonnige dagen en koele, winderige nachten, zorgt ervoor dat het fruit zeer langzaam rijpt. De hoogste landbouwgebieden van het land bevinden zich dan ook op meer dan 1000 meter hoogte. Ook de aardbeien uit Val Venosta worden zeer gewaardeerd. Vooral de vruchten uit het hoog-Alpine Martello/Martelltal hebben een heel bijzonder aroma. De gebieden waar de aardbeien worden verbouwd, liggen op verschillende hoogten waardoor de oogsten overvloedig en gevarieerd zijn.

Praktische informate over Val Venosta

Ligging & bereikbaarheid
Het cultuurgebied Val Venosta is eenvoudig te bereiken met de auto, maar ook met de bus of de trein. Hier vindt u alle informatie over hoe u het beste Val Venosta kunt bereiken (en rond kunt reizen in het gebied), met de auto of met het voortreffelijke openbaar vervoer in deze regio.

Voordeelkaarten
Ontdek de vele voordeelkaarten van de culturele en ecologische regio Zuid-Tirol. Ideaal voor wandelaars en fietsers. Zo zijn er de MobilCard, de MuseumobilCard, de BikemobilCard en de VenostaCard.

Bikeshuttle
De Bikeshuttle Service is een shuttle-dienst die je vervoert naar een aantal geselecteerde beginpunten voor uitstapjes in Val Venosta. De afzonderlijke etappes van de Alte Via Val Venosta zijn ook ideaal voor dagtochten, die eenvoudig ondernomen kunnen worden vanuit de dorpjes in Val Venosta, waar de bezoekers tevens kunnen genieten van allerlei culinaire hoogtepunten.

BikemobilCard
Handig voor fietsers die tussendoor per trein willen reizen. Meer informatie is te vinden op www.suedtirolbike.com

 

www.venosta.net
www.suedtirol.info

 

 

KIES EEN ANDERE BESTEMMING IN EUROPA

Duitsland | Finland | Frankrijk | IJsland | Italië | Noorwegen | Oostenrijk | Portugal | Spanje | Tsjechië | Zweden

OVER ITALIË

Italië is een prachtig land in Europa, bekend om zijn historische steden, kunst, architectuur, mode, keuken en natuur. Rome, de hoofdstad van Italië, is de thuisbasis van de paus en bekend om de Colosseum, het Pantheon en de Trevi-fontein. Florence is een andere belangrijke stad in Italië, bekend om zijn kunst en architectuur, waaronder de beroemde Duomo en de brug Ponte Vecchio. Venetië is een unieke stad met een rijke geschiedenis en prachtige gebouwen, waaronder de Rialtobrug en het San Marco-plein. Andere bezienswaardigheden in Italië zijn de Amalfi-kust, Toscane, Sicilië, Sardinië en de Italiaanse Alpen. Italië heeft ook veel nationale parken en natuurreservaten waar toeristen kunnen genieten van wandelen, fietsen en andere outdoor activiteiten.