10829737475?profile=original

Een berg, twee nationale parken, twee landen. Welkom bij eindeloze ervaringen in een gebied met opvallende contrasten. In tegenstelling tot de machtige toppen van andere berggebieden, maakt Fulufjellet indruk met zijn dreigende zandsteenplateau. Plat bovenop, maar met een steile berghelling van kostbaar oud bos. De berg ligt op de grens tussen Noorwegen en Zweden, met aan weerszijden van de grens nationale parken.

Het Fulufjellet National Park is goed bereikbaar. Het is centraal gelegen tussen de belangrijkste toeristische bestemmingen. Toch kun je hier rust en wildernis ervaren. Oude bossen, watervallen, een prachtige berg met een platte top en bruine beren voegen allemaal iets speciaals toe aan de ervaring. Hier kun je de hele dag wandelen zonder iemand anders tegen te komen.

Geschiedenis
Dezelfde krachten die de rest van de Scandes hebben gemaakt, creëerden ook Fulufjället. De oorzaken van dit fenomeen zijn niet duidelijk en er zijn veel hypotheses voorgesteld. Een van deze hypotheses was het optillen van de aardkorst door de hotspot van IJsland. Een andere hypothese is de isostasie die in de ijstijd begon. Deze verhoging lijkt verband te houden met verschillende perioden in het noorden en zuiden van de Scandes tussen Trondheim en Östersund. De ophoping maakte zo de vorming van een uitgestrekte vlakke zone van enkele duizenden meters hoog mogelijk Dit gebied onderging vervolgens een intense erosie, waardoor het landschap de vorm kreeg die je vandaag ziet. In plaats daarvan vond de meest uitgesproken erosie plaats tijdens het Tertiair, geheel onder een tropisch klimaat.

De dorpen Särna, Heden en Idre zijn waarschijnlijk gesticht voor de jacht op wilde rendieren. Er bestond een handel in rendierproducten met heel Europa. In de 14e eeuw nam deze handel echter af. Sedert de Middeleeuwen tot nu wordt het gebied in kaart gebracht vanwege de ligging aan de grens tussen Zweden en Noorwegen.

Topologie
Het park bestaat voor het grootste deel uit het Fulufjället massief, dat lang genoeg is om de grens tussen Zweden en Noorwegen te overspannen. Hierdoor ligt een klein zuidwestelijk deel ervan in Noorwegen. Dit massief maakt deel uit van de Transtrandsfjällen. Het meest zuidelijke deel van de Scandes in Zweden. Aan de Zweedse kant, in het Fulufjället National Park, is het hoogste punt Brattfjället. Op de voet gevolgd door Storhön. Aan de zuidelijke en oostelijke uiteinden van het massief daalt de hoogte, tot ongeveer aan de vallei van Fuluälven. Het plateau is gevormd door verschillende valleien die de moeite waard zijn om te bezoeken.

Lees het hele artikel in onze gids De mooiste nationale parken van Noorwegen, verkrijgbaar in onze webshop.

KIES EEN ANDERE BESTEMMING IN EUROPA

Duitsland | Finland | Frankrijk | IJsland | Italië | Noorwegen | Oostenrijk | Portugal | Spanje | Tsjechië | Zweden

OVER NOORWEGEN

Noorwegen is koploper in Europa als het om duurzaamheid gaat; de perfecte match voor avontuurlijke reizigers! De nationale parken, fjorden, watervallen en hoge bergtoppen zijn goed te voet en met de fiets, boot of ski’s te ontdekken. De Noorse natuur is de ultieme reden voor een rondreis.