Op Curaçao kent men geen zomer- of wintertijd. Ten opzichte van Nederland is het in de winter vijf uur vroeger. Vanaf begin april tot eind september is het op Curacao zes uur vroeger.

Taal

De officiële taal op Curaçao is het Nederlands. De voertaal is echter Papiamento, een creoolse taal waarin Europese en Afrikaanse invloeden op levendige wijze zijn vermengd.

Reisdocumenten

Nederlanders kunnen volstaan met een geldig paspoort (ook geldig bij terugkeer) en een retourticket. Een identiteitskaart wordt niet geaccepteerd. Nederlanders mogen maximaal drie maanden blijven met verlenging tot zes maanden.

Geld

De officiële munteenheid op Curaçao is de Antiliaanse gulden die is gekoppeld aan de dollarkoers. De prijzen worden vermeld in Antilliaanse guldens (Naf.) en in US Dollar ($). Het is mogelijk om bij geldautomaten geld op te nemen. De internationale creditcards, zoals Visa, Maestro, Diners, American express, Mastercard worden geaccepteerd in hotels, grotere restaurants, bij autoverhuurbedrijven en in de diverse winkels.

Telefoneren

Advies: schaf een telefoonkaart aan. Telefoonkaarten (NAf. 5,- 10,- en 25, -) zijn te koop op het postkantoor, benzinestations, mini markets en bij de meeste snackbars. Wilt u bellen naar Curaçao, dan belt u +5999 en vervolgens het abonneenummer.

Veiligheid

Curaçao is over het algemeen veilig. Gebruik wel uw verstand en neem de normale veiligheidsmaatregelen in acht. Sluit uw auto en hotelkamer goed af wanneer u die achterlaat; laat geen waardevolle spullen onbeheerd achter. Op de stranden ziet u regelmatig Curaçaose strandwachten (Beach Patrol), opgeleid voor de veiligheid van de toeristen.

Vervoer

Toeristenbusjes en bussen van het openbaar vervoer bedienen de steden en het platteland van Curaçao. Taxi's op Curaçao hebben een geldmeter, of vaste prijzen voor een rit.  Taxi's zijn te vinden bij Hato International Airport, bij de busterminals in Punda en Otrobanda en buiten grote hotels en bezienswaardigheden op het eiland. De huur van een auto of een jeep met vierwielaandrijving is de ideale manier om de mooiste stranden en duikplekken van Curaçao te bereiken.

Voltage

De netspanning op Curaçao bedraagt 110-130V/50Hz, hoewel sommige hotels en appartementen 220 volt hebben. Aangezien de meeste stopcontacten volgens het Amerikaanse model zijn, is meestal een verloopstekker of adapter nodig.

Gezondheid

Hoewel Curaçao minder vochtig is dan de meeste andere Caraïbische eilanden, kunnen muggen een probleem zijn. Een mugwerend middel kunt u kopen bij apotheken en in supermarkten. Curacao kent geen tropische ziektes, dus vaccinaties zijn niet nodig. Apotheken, botikas genoemd, zijn prima uitgerust. Het eiland kent diverse medische centra. Het Sint Elizabeth Ziekenhuis is modern, het beste in de regio en vanuit elk punt van het eiland binnen dertig minuten bereikbaar.

Accomodaties

Het aanbod van hotels en appartementen is ruim wat betreft ligging, kwaliteit, ambiance, faciliteiten en prijsniveau. Te vinden onder accomodaties op de website van Curaçao Toerisme Bureau:  www.curacao.com  Wij verbleven in het sfeervolle Kunuku-huisje op het terrein van Landhuis Jan Thiel, www.landhuisjanthiel.com, geboekt via CuracaoXL, www.curacaoxl.com, dat een initiatief is van ‘Aan Zee vakantiehuizen’. Deze organisatie wordt op Curaçao vertegenwoordigd door een betrouwbare agent. De vele landhuizen op Curaçao getuigen van een imposant verleden. Een aantal ervan is opengesteld voor publiek en/of als verblijf te huur. Met hun unieke karakter, in de historische sfeer die zo kenmerkend is voor het eiland, vormen zij één van de belangrijke architectonische cultuurgoederen van Curaçao.

Cuisine

De keuken van Curçao is breed georiënteerd. Vanwege de vele volken die op het eiland woonden en wonen is moeilijk aan te geven wat nou echt authentiek is. Kort door de bocht genomen is de Curaçaose keuken Zuid-Amerikaans en Caribisch georiënteerd. Veel ingrediënten komen van het Zuid-Amerikaanse vasteland dankzij Venezolaanse marktlui, die wekelijks met een met groenten en fruit gevulde boot naar het eiland varen. Er zijn echter ook veel (unieke) ingrediënten die van het eiland zelf komen. Denk aan leguanenvlees.

Wellness

Op Curaçao woont de beroemde ‘kruidendame’ Dinah Veeris. Zij woont net buiten Willemstad en heeft een speciale kruidentuin, waar zij de geheimen van kruiden probeert te behouden voor volgende generaties. Kleuren en geuren komen je in de tuin tegemoet. Voor elke kwetsuur heeft Dinah een – zelfgemaakt – middeltje.  Vele (internationale) beroemdheden zijn al langs geweest voor een geneesmiddel of behandeling. In Willemstad  bevindt zich een pand waar de kruiden en medicijnen van Dinah gekocht kunnen worden.

OVER CURACAO

Curaçao is het grootste eiland van de Nederlandse Antillen met 144.000 inwoners. Het ligt op zeventig kilometer van het Zuid-Amerikaanse vasteland. Ten zuidoosten van Curaçao ligt klein-Curaçao, een klein onbewoond eilandje. Het eiland heeft een tropisch klimaat met de  noordoostpassaat die aangenaam verkoelend werkt. Gemiddeld acht uur zon per dag, en weinig regen. De gemiddelde jaartemperatuur is zevenentwintig graden en het verschil tussen zomer en winter is maar tweeënhalve graad.