Valencia, de derde stad van Spanje, leidde aanvankelijk een vrij anoniem bestaan, totdat men besloot dat Valencia uit de schaduw van de twee grote broers Madrid en Barcelona moest komen. Het is vooral de Ciudad de las Artes y las Ciencias geweest die Valencia in de vaart der volkeren omhoog heeft gestuwd. De in Valencia geboren architect Santiago Calatrava werd gestrikt om deze stad in de stad te ontwerpen. Tussen 1996 en 2009 verrees hier een complex dat zijn weerga bijna niet kent. De stad van de kunsten en wetenschap is gebouwd in een drooggelegde rivier de Turia, die toch maar voor overstromingen zorgde en dus beter gedempt kon worden. Nu bevindt zich op deze plaats een vijf kilometer lang park, dat vanaf de haven tot in het centrum loopt (en daarna nog eens twee kilometer doorloopt).
Je kunt Ciudad de las Sciencias y de las Artes omschrijven als een cultureel-wetenschappelijk complex, maar het is veel meer dan dat. Het valt moeilijk te omschrijven want ‘een voorbeeld van moderne architectuur’ doet niet echt recht aan wat je hier ziet. En inderdaad, je moet het vooral zien. Je vindt hier het operagebouw en centrum voor podiumkunsten, de IMAX-cinema, het planetarium en laserium, L'Umbracle, een 320 meter lange en 60 meter brede wandelpromenade en botanische tuin met vele palmbomen, inheemse planten en werk van plaatselijke kunstenaars. Vanaf de hooggelegen promenade heb je een mooi uitzicht op de omliggende museumgebouwen. Verder: het wetenschapsmuseum, L'Oceanogràfic , een oceanografisch park in open lucht, en de Pont de l'Assut de l'Or, die het complex feitelijk overbrugt. Dit kunstwerk is 125 hoog. En tot slot nog de evenementenhal, die volgens Calatrava zelf twee gevouwen handen symboliseert. De gebouwen zijn omgeven door een park en vijvertjes.
Wij hebben hier een hele avond rondgelopen en we vonden dit een feest. In een bijzondere sfeer hebben wij de gebouwen en omgeving gefotografeerd, we waanden ons in een futuristische wereld van de 22e eeuw. De volgende dag bij daglicht uiteraard nog eens overgedaan.
Reacties