Afzien in de Canadese Selkirk Mountains

12395770274?profile=RESIZE_1200x

5 maart 2024 - De Selkirk Mountains, gelegen in het zuidoosten van British Columbia, is een indrukwekkende bergketen met steile hellingen en afgelegen valleien. Tijdens de aanleg van de Canadian Pacific Railway werd in 1886 Glacier National Park opgericht, een juweel binnen de Selkirks. Het park biedt een spectaculaire inkijk in dit ruige landschap en trekt tegenwoordig avonturiers uit de hele wereld.

De Selkirk Mountains vormen een uitgestrekte en indrukwekkende bergketen in het zuidoosten van British Columbia. Deze bergketen kenmerkt zich door zijn steile, vaak onbegaanbare hellingen en diepe, afgelegen valleien. De Selkirk Mountains zijn geografisch uniek, omdat ze loodrecht staan op de overige bergketens in de regio, wat resulteert in een opvallend geïsoleerd ecosysteem. De historie van het gebied is staat bol van culturele verhalen en mythes. Inheemse volkeren zoals de Ktunaxa en de Secwepemc hebben eeuwenlang in deze regio geleefd en hun legendes en tradities zijn nauw verweven met het landschap. Verhalen over spirituele wezens en historische gebeurtenissen, die van generatie op generatie zijn overgedragen, geven een diepere betekenis aan deze bergen en valleien. Daarnaast zijn er tal van verhalen van vroege ontdekkingsreizigers, pioniers en bergbeklimmers die de regio hebben verkend. Deze verhalen versterken de mystiek en aantrekkingskracht van deze regio. Ecologisch gezien zijn de Selkirk Mountains van cruciaal belang. Ze vormen een habitat voor een verscheidenheid aan flora en fauna, waaronder zeldzame en bedreigde soorten zoals de bergkaribou. Deze biodiversiteit is niet alleen belangrijk voor het ecologisch evenwicht in de regio, maar ook voor wetenschappelijk onderzoek. De Selkirks leveren een onmisbare bijdrage aan de studie van bergecosystemen, klimaatverandering, en natuurbehoud.

Een parel binnen deze bergketen is Glacier National Park, dat de diversiteit en pracht van de Selkirks op een toegankelijke manier presenteert. Het park dient als een microkosmos die de grotere natuurlijke en ecologische kenmerken van de Selkirk Mountains belicht. Het is zowel een introductie als een uitnodiging om de bredere en wildere Selkirks te verkennen.

Spectaculaire inkijk
Glacier National Park biedt een spectaculaire inkijk in het ruige hart van deze majestueuze bergketen. Het landschap van gletsjers en ongerepte bossen vertelt verhalen van oude tijden, avontuurlijke exploraties en de ontembare wildernis van Canada. In deze hoek van de wereld, waar de natuur de scepter zwaait, onthult zich een wereld die zowel ruig als betoverend is, een getuigenis van de tijdloze schoonheid en kracht van de Selkirk Mountains.

Toegankelijker
Het park werd opgericht in 1886, in de tijd dat de Canadian Pacific Railway werd aangelegd. Deze periode markeerde het begin van een toegankelijker en beter begrepen Canadese wildernis. Het park was niet alleen van belang voor natuurbescherming, maar ook als toeristische bestemming, bevorderd door de spoorwegmaatschappij om bezoekers naar deze afgelegen, maar betoverende locatie te trekken. De ontwikkeling van het bergbeklimmen in deze regio is overigens ook nauw verbonden met de aanleg van de Canadian Pacific Railway. De spoorlijn bracht niet alleen de bergen binnen bereik van avonturiers, maar opende ook de deur voor de eerste serieuze expedities. In de late 19e en vroege 20e eeuw werd het gebied een populaire bestemming voor bergbeklimmers, met name na de komst van ervaren Zwitserse gidsen die door de spoorwegmaatschappij waren ingehuurd om het toerisme te bevorderen. Een van de meest opmerkelijke expedities in de Selkirks was de eerste beklimming van Mount Sir Donald in 1890, een prestatie die het begin markeerde van wat in Canada bekend zou komen te staan als de 'Gouden Eeuw van het Bergbeklimmen'. Deze periode zag talrijke succesvolle beklimmingen en zette de Selkirks op de kaart als een belangrijke bestemming voor bergbeklimmers wereldwijd.

Lees het hele artikel in Canada Magazin (PREMIUM, alleen voor abonnees). Lees het hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE