De prachtige Canadese Sea to Sky Highway

12381558894?profile=original

20 februari 2024 - De Sea to Sky Highway, officieel bekend als British Columbia Highway 99, is meer dan alleen een weg; het is een historisch pad dat door enkele van de meest adembenemende landschappen van Canada slingert. Van de kustlijnen van Vancouver tot de bergachtige regio's van Whistler en Pember­ton; deze route heeft zowel een fascinerende geschiedenis als een indrukwekkende natuurlijke schoonheid.

Voordat de Sea to Sky Highway werd aangelegd, waren de gebieden die de route nu beslaat voornamelijk toegankelijk per boot of trein. De oorspronkelijke paden en wegen in deze regio werden voornamelijk gebruikt door inheemse volkeren en vroege kolonisten voor handel en reizen.

De ontwikkeling van de weg begon serieus in de vroege 20e eeuw, met de groei van de auto-industrie en de toenemende behoefte aan betere wegen. In eerste instantie was de route smal en bochtig, voornamelijk een grindweg, wat reizen moeilijk en soms gevaarlijk maakte. In de loop der jaren onderging de Sea to Sky Highway verschillende uitbreidingen en moderniseringen om de veiligheid te verbeteren en het toenemende verkeer te accommoderen. Een belangrijke ontwikkelingsfase vond plaats in aanloop naar de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver en Whistler. De weg werd aanzienlijk verbreed en gemoderniseerd, waardoor de veiligheid en toegankelijkheid van de regio toenam.

12381559292?profile=original

De Sea to Sky Highway is beroemd om zijn natuurlijke schoonheid. Langs de route liggen diverse natuurgebieden, waaronder het Stawamus Chief Provincial Park, bekend om zijn imposante granieten monoliet, en Garibaldi Provincial Park, een toevluchtsoord voor wandelaars en natuurliefhebbers. De reis biedt panoramische uitzichten op de kustlijnen, bergen, watervallen en fjorden. De weg heeft een belangrijke culturele en economische impact gehad op de regio's langs de route. Steden zoals Squamish, Whistler en Pemberton hebben een aanzienlijke groei en ontwikkeling doorgemaakt, deels dankzij de verbeterde toegankeijkheid en het toerisme dat de highway met zich meebracht.

Vertrek vanuit Vancouver
Vanuit Vancouver rij je via West Vancouver naar Horseshoe Bay, een charmant kustplaatsje dat fungeert als een natuurlijke poort tussen de stedelijke allure van Vancouver en de adembenemende schoonheid van de Sea to Sky Highway. Dit dorpje, genesteld aan de oevers van Howe Sound, is zowel een populaire toeristische bestemming als een belangrijk vervoersknooppunt. Horseshoe Bay, vernoemd naar zijn unieke hoefijzervormige baai, is een idyllische locatie die wordt gekenmerkt door zijn rustige wateren en schilderachtige landschappen. De beschutte ligging van de baai maakte het een ideale plek voor een haven. Een van de belangrijkste kenmerken van Horseshoe Bay is de veerbootterminal. Deze dient als een belangrijk vertrekpunt voor BC Ferries naar Vancouver Island, Bowen Island en de Sunshine Coast.

Naast de maritieme activiteiten biedt Horseshoe Bay toegang tot verschillende wandel- en fietspaden, die bezoekers de kans geven om de natuurlijke pracht van de regio te verkennen. Nabijgelegen parken zoals Whytecliff Park zijn populaire bestemmingen voor zowel lokale bewoners als bezoekers.

Voor veel reizigers is Horseshoe Bay meer dan een schilderachtige stop; het is het échte beginpunt van hun avontuur langs de Sea to Sky Highway. De reis noordwaarts vanuit Horseshoe Bay leidt naar enkele van de meest spectaculaire landschappen in British Columbia, waaronder Squamish, Garibaldi Provincial Park en Whistler.

Op naar Lions Bay
De volgende stop op de Sea to the Sky Highway is Lions Bay (ONDER). Na vertrek uit Horseshoe Bay volgt de weg de contouren van de kust. Deze wegsectie is bekend om zijn kronkelige aard en de spectaculaire uitzichten op de oceaan en de eilanden in de Howe Sound. De reis van Horseshoe Bay naar Lions Bay duurt ongeveer 15 minuten, afhankelijk van het verkeer en weersomstandigheden.

12381559273?profile=original

Het kleine, schilderachtige Lions Bay ligt tussen Horseshoe Bay en Squamish aan de Howe Sound. Deze charmante plaats staat bekend om zijn rustige, natuurlijke omgeving en biedt enkele unieke bezienswaardigheden en activiteiten.

Voor de avontuurlijke bezoeker biedt Lions Bay diverse mogelijkheden voor buitenactiviteiten. Wandelen en bergbeklimmen zijn populaire activiteiten, met toegang tot verschillende wandelpaden die door de omliggende bergen lopen. De Brunswick Mountain Trail en de Lions Bay Loop Trail zijn bijvoorbeeld uitstekende keuzes voor wandelaars die op zoek zijn naar schitterende routes met belonende uitzichten. Lions Bay heeft enkele mooie stranden die toegankelijk zijn voor het publiek, waaronder Kelvin Grove Beach en Lions Bay Beach Park. Deze locaties zijn uitstekend geschikt voor zwemmen, picknicken, en watersporten zoals kajakken en paddleboarden.

Outdoor Recreation Capital
Via Brittannia Beach wordt de weg vervolgd naar Squamish, de ‘Outdoor Recreation Capital of Canada’. Squamish, gelegen aan de noordelijke punt van Howe Sound, heeft een rijke en diverse geschiedenis die teruggaat tot lang voor de komst van Europese kolonisten. Deze geschiedenis weerspiegelt de evolutie van een kleine inheemse nederzetting tot een bloeiende gemeenschap.

12381559463?profile=original

De geschiedenis van Squamish begint bij de Squamish Nation, een inheems volk dat al duizenden jaren in het gebied woont. De Squamish, bekend om hun diepe verbondenheid met het land en de zee, leefden van de rijke natuurlijke hulpbronnen van het gebied, waaronder visserij, jacht en het verzamelen van planten. De komst van Europese ontdekkingsreizigers en handelaren in de 18e en 19e eeuw bracht grote veranderingen met zich mee. Het gebied werd een belangrijk knooppunt voor handel, vooral in de bonthandel, wat leidde tot toenemende interacties en soms conflicten tussen de inheemse bevolking en Europese kolonisten. De aanleg van de Pacific Great Eastern Railway in 1914 was een keerpunt, waardoor het gebied toegankelijk werd voor houtkap, mijnbouw en latere commerciële activiteiten. Deze ontwikkeling leidde tot economische groei, maar had ook impact op het lokale milieu en de inheemse gemeenschappen.

Lees het hele artikel in reismagazine Canada Magazine 2024 (PREMIUM). Lees het hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE