Calgary als tussenstop

12434874877?profile=original

11 mei 2024 - We kunnen natuurlijk wel weer beginnen over de Koningin van de Spelen van 1988, Yvonne van Gennip, maar Calgary heeft nog zoveel meer te bieden dan alleen schaatsen in de Olympic Oval. Tenzij je natuurlijk een echte schaatsfan bent. In dat geval, haal dan de Zandstra’s uit het vet en stop ze in de koffer, en GoGo! Maar je kunt ze ook ter plaatse huren voor een paar dollar, en dan krijg je er ook een helm bij, want veiligheid gaat voor alles. Hou je niet van het harde ijs? Geen zorgen, Calgary heeft nog veel meer te bieden. We geven je enkele tips.

Bezoek de Calgary Stampede
De Calgary Stampede is wereldberoemd in rodeoland. En terecht: 10 dagen lang, aan het begin van de maand juli, staat Calgary op z'n kop. 'Wie-blijft-het-langst-op-een-stier-zitten-shows', een 'vat-de-koe-bij-de-horens-vanaf-je-paard-show', veel stof, stoere cowgirls en boys op nog stoerdere laarzen. Bij aanvang wordt het volkslied uit volle borst en met trots gezongen, staand, met de rechterhand op het hart. Avondshows met glitters en lichtbundels schijnen door het hele Scotia Saddledome, terwijl de rockband Mötley Crüe hun gitaarsnaren laat springen. Reserveer je hotel of campground, als je toch met die camper bent, ruim van tevoren! Want dit is 'the greatest show in cowboyland', dus het is druk.

Stap op een Segway
Inmiddels zadelpijn maar toch iets van de omgeving willen zien? Stap dan op een ander bijzonder vervoersmiddel: de Segway. Je rolt in een klein groepje door de Bow Valley, met uitzicht op de prachtige rivier. Op een zonnige dag zie je in de verte de majestueuze Rockies liggen. Inbegrepen is een cursus 'hoe bestuur ik een Segway', gegeven door een gekwalificeerde trainer.

Koop een westernhoed
Smithbilt Hats is dé place to be. In het jaar 1910 haalde de 18-jarige Rus Morris Schumiatcher zijn vader over om met het hele gezin te verhuizen naar Canada. Die achternaam was niet uit te spreken, dus die werd al snel omgebouwd naar Smith. Dat was makkelijker zaken doen. Destijds waren hoeden met een klein randje in Europa in de mode, dus die werden veel gemaakt toen ze hun bedrijf startten. Maar toen Morris in aanraking kwam met de leden van de Stampede organisatie, besloten ze samen met de lokale ondernemers om Westernkleding en hoeden te promoten bij de toeschouwers en bij de deelnemers van de Calgary Stampede. Een merknaam werd geboren. Inmiddels zijn die hoeden er in allerlei en kleuren en maten, zoals de Knight Hat, de hele chique uitvoering. Natuurlijk zijn er ook de ‘gewone’ Western Hats met een brede rand, de cowboyhoeden. Ze variëren nogal in prijs, vanaf $100 tot zeker $1600. In 1946 werd ‘The White Hat’ ontworpen en is inmiddels onlosmakelijk verbonden met de Stampede, en de grote trots van de toen nog ondernemende Morris. Als je ooit een White Hat ontvangt, dan is dat een enorme eer. Want het is een teken van gastvrijheid van de gemeente Calgary naar de ontvanger toe. De winkel is te bezoeken op 11th Street in Calgary.

Ga shoppen bij Bass Pro Shop
Redelijk dicht bij de camperverhuurstations van Calga­ry, zoals Fraserway, CanaDream en Cruise Cana­da, vind je dit fantastische warenhuis. Het begint al bij de ingang: de hertenkoppen en buffelhoofden kijken van boven de enorme open haard op je neer. Pief-paf-poefgerei is ruim aanwezig. Bar­becue nodig? Hengels en dobbers? Er is een enorme keus. Nieuwe Sorels voor de winter nodig? Het is er allemaal.

Lees het hele artikel in Canada Magazine (PREMIUM, alleen voor abonnees). Lees het hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE