12164118655?profile=original

Cowboys en rodeo’s! Huifkarren en fanfares! Indiaanse en Amerikaanse ambachten! Botsauto’s en suikerspinnen! Dit zijn de beelden die bij de woorden Calgary Stampede horen. Dit Canadese rodeofeest is het grootste van het land en trekt jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers uit Canada en Amerika. Wij gingen kijken waarom. De Calgary Stampede is een van de grootste feesten van Canada – tien dagen plezier en opwinding in juli van elk jaar. Maar de Stampede is zoveel meer. Het herinnert de Canadezen aan hun rijke geschiedenis en doet de geest herleven die Calgary gemaakt heeft tot wat de stad tegenwoordig is: een dynamische, bloeiende gemeenschap in de majestueuze provincie Alberta. Het zijn de simpele dingen in het leven die een mens gelukkig maken: mensen, dieren en kermis, niet noodzakelijk in die volgorde. En dat hebben ze hier heel goed begrepen.

Authentiek karakter
Aan de basis voor dit volksvermaak staat een lasso-artiest en promotor, Guy Weadick, die in 1912 het plan opvatte voor een blijvend eerbetoon aan de cowboy en zijn way of life. Met een doortimmerd plan voor een wild-westshow benaderde hij vier zakenmannen uit Calgary, die hem daarop besloten te steunen. De Calgary Stampede was geboren.
In de 94 jaar die daarop volgden, heeft de Stampede zijn authentieke karakter nooit verloren. Elke dag van dit festijn strijden de beste cowboys ter wereld op de beste dieren tegen elkaar, tijdens de grootste rodeo van allemaal. Maar liefst vijfhonderd cowboys en -girls doen hun uiterste best om te winnen in de zes wedstrijdonderdelen, en met een deel van de $ 1.000.000,-diepe prijzenpot naar huis te gaan. De Stampede groeit overigens nog elk jaar; momenteel meet Stampede Park, thuishaven van het evenement, een onvoorstelbare 55 hectare en is het het gehele jaar geopend voor paardenraces, rodeo’s en agrarische evenementen. Niets kan echter aan die tweede week van juli tippen; meer dan een miljoen bezoekers wonen de Calgary Stampede jaarlijks bij.

Roughstock
De tien dagen worden afgetrapt door een gigantische optocht van praalwagens, vee en fanfares, de Stampede Parade. De lange rij spectaculair versierde wagens wordt elk jaar door zo’n twee miljoen mensen op televisie bekeken; langs de route zelf staan nog eens 350.000 toeschouwers. Ondertussen maken de rijders en rijdsters zich op voor de naderende wedstrijden. Ieder heeft zijn eigen specialiteit: bareback riding (ongezadeld paardrijden), bull riding (stierenrijden), saddle bronc riding (gezadeld paardrijden), barrel racing (het te paard afleggen van een parcours), steer wrestling (een kalf met de handen naar de grond brengen) en calf roping (een kalf vangen met een lasso); vier rondes per evenement onderscheiden hier de mannen van de muizen. Hoewel de rest van de onderdelen natuurlijk geen licht werk zijn, kijkt iedereen toch wel uit naar de zogenaamde timed roughstock events: saddle bronc riding, bull riding en bareback riding. Adrenaline, zweet en tranen gieren door de arena. Publiek, helpers, rodeoclowns en organisatie kijken met ingehouden adem naar het bloedstollende duel tussen mens en dier. Wie de volle acht seconden op zijn dier kan blijven zitten zonder met de vrije hand steun te zoeken, is in elk geval een flinke vent. De score wordt uiteindelijk bepaald door de elegantie waarmee de rijder zijn rit volbrengt en de gratie waarmee het bereden dier door het zand bokt. Op de laatste dag stappen de beste zeven deelnemers tegen elkaar, én de respectievelijke nationale kampioenen, de bak in voor de hoofdprijs. Aangezien dit een van de best betaalde rodeo’s wereldwijd is, is de spanning te snijden.

Het hele artikel lees je hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE