Canada culinair

11021741470?profile=original

Wereldwijd staat Canada niet bekend als de bakermat van de wijn of om zijn culinaire hoogstandjes. Maar er wordt flink aan de weg getimmerd, want deze herfst verschijnt de eerste Michelingids voor Canada. Ook steeds meer wijnhuizen vinden hun weg naar buitenlandse erkenning en zijn er steeds meer uitstekende lokale restaurants te vinden. Wij zetten eens op een rij van welke culinaire specialiteiten je in Canada allemaal kunt genieten. In verschillende provincies wordt er wijn gemaakt. De twee provincies waar de meeste wijn wordt geproduceerd zijn British Columbia en Ontario. In Ontario bevindt zich zelfs twee derde van het totale oppervlak van alle wijngaarden in Canada. Inmiddels zijn er ook andere provincies waar wijn wordt geproduceerd, zoals Alberta, Quebec, New Brunswick en Nova Scotia. Om een idee van de omvang te krijgen: in 2015 werd er ruim 56 miljoen liter wijn in Canada geproduceerd, waarvan 62 procent in Ontario en 33 procent in British Columbia. Bijna driekwart van de exportwijn komt uit Ontario. Leuk weetje is dat veel Canadese wijn naar Nederland wordt geëxporteerd. Verder wordt de wijn vooral naar de VS, China, Zuid-Korea en Japan uitgevoerd.

Er wordt al meer dan 200 jaar wijn geproduceerd in Canada. De geëmigreerde Europeanen hadden wat wijnranken meegenomen, maar deze groeiden niet best in Canada en dus werd er overgestapt op lokale druiven. Deze waren echter meer geschikt voor zoete en versterkte wijnvarianten zoals port en sherry. In 1866 werd de eerste commerciële wijnmakerij geopend op Pelee Island in Ontario. Pas toen er betere technieken kwamen om wijn te maken, er andere druivensoorten beschikbaar kwamen en de vraag naar lichtere tafelwijnen steeg, bloeide de wijnindustrie in Canada op. In eerste instantie bevatten Canadese wijnen slechts een klein percentage druiven uit Canada en werden ze aangevuld met most uit het buitenland. Tegenwoordig is dat echter minder het geval en zijn de Canadezen trots op de wijnen die ze maken. 

Bubbels
Ook in Canada worden er mousserende wijnen geproduceerd, en wel in Ontario, British Columbia, Quebec en Nova Scotia. De omstandigheden waaronder deze druiven groeien lijken op het klimaat in de Franse streken Champagne en Languedoc. De bubbels die in Ontario worden geproduceerd, zijn veelal droog en worden wereldwijd goed gewaardeerd – en vaak vergeleken met de traditionele champagne. Enkele van de wijnhuizen die mousserende wijn produceren zijn L’Acadie Vineyards, Jackson-Triggs en Inniskillin.

IJswijn
In de meeste regio’s kan ijswijn heel goed worden geproduceerd, met als resultaat dat Canada de grootste exporteur van ijswijn ter wereld is. Er wordt in Canada zelfs meer ijswijn geproduceerd dan in de rest van de wereld samen. Meer dan 90 procent van de ijswijn komt uit Ontario en dan met name uit Niagara Valley. IJswijn is een erg zoete wijn, die vaak wordt geserveerd bij het dessert of na het diner. De wijn wordt gemaakt van druiven die bevroren zijn aan de wijnrank. De suiker bevriest niet, maar het vocht in de druif wel, waardoor er een meer geconcentreerd ‘druivensap’ ontstaat. De bevroren most wordt dan uit de druiven geperst, wat weliswaar een kleinere hoeveelheid oplevert, maar ook een geconcentreerder, zeer zoet sap. Bij de productie van ijswijn loopt de wijnmaker altijd het risico dat de druiven bedorven zijn voordat het juiste moment is aangebroken om ze te oogsten. Daarnaast zijn er veel mensen nodig die de hele oogst in slechts een paar uur kunnen plukken. Dat weten ze vaak pas heel kort van tevoren. Dit betekent dat er slechts kleine hoeveelheden ijswijn worden geproduceerd en daardoor is de prijs ervan hoog.

Wijnstreken
Ontario biedt zo’n 150 wijngaarden met een totale oppervlakte van 6.900 hectare. De belangrijkste wijngebieden zijn het Niagara-schiereiland, Prince Edward County en de noordoever van het Eriemeer. De wijnsoorten die hier vandaan komen zijn met name Chardonnay, Riesling, Pinot Noir en Cabernet Franc. Peller Estates is een bekende wijngaard. In British Columbia zijn er zo’n 240 wijngaarden te vinden, verspreid over 4.150 hectare. Hier worden vooral wijnen geproduceerd van de druivensoorten chardonnay, merlot, pinot gris en pinot noir. Deze bevinden zich voornamelijk op Vancouver Island en de Gulf Islands, in de Fraser Valley en Similkameen Valley, en in de Okanagan Valley. Leuk is het om te vermelden dat de Fort Berens Estate Winery in Lillooet in 2009 werd opgericht door Nederlanders die naar Canada emigreerden en daar nu succesvol wijnen produceren. In Quebec zijn er zo’n 140 wijnmakerijen op 800 hectare, vooral geconcentreerd rond de steden Montreal en Quebec. Ten slotte omvat Nova Scotia 20 wijngaarden op nog geen 300 hectare, met als voornaamste regio’s de Northumberland Strait en Annapolis Valley.

Wijnexcursies
Een echte aanrader is de Magic Winery Bus Tour vanuit Wolfville in de Annapolis Valley: met een echte oude Engelse dubbeldekker word je langs verschillende wijngaarden gereden, terwijl je onderweg uit kunt stappen om wijn te proeven, de wijngaard te bekijken en misschien wel enkele flessen te kopen om mee te nemen. Na 45 minuten tot 1 uur bij het wijnhuis komt de bus je weer ophalen om je naar een volgende wijngaard te brengen. In alle wijnstreken is het mogelijk om wijngaarden te bezoeken. Dit kan door er spontaan langs te rijden, maar er zijn ook wijnhuizen waar vooraf gereserveerd dient te worden voor een wijnproeverij. Ook worden er op verschillende plaatsen excursies aangeboden, waarbij meerdere wijngaarden bezocht worden en je niet zelf hoeft te rijden. Dit laatste is natuurlijk altijd prettig bij wijnproeverijen!

Het hele artikel lees je hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE