Canada spoort!

12434877071?profile=RESIZE_930x

27 mei 2024 - De aanleg van het Canadese treinnetwerk zorgde ervoor dat het land in zijn totaliteit opbloeide doordat afgelegen gebieden eindelijk bereikbaar werden. We nemen de trein voor een ontmoeting met dit weidse en ruige land en reizen van kust naar kust.  Het zijn de spoorwegen geweest die Canada hebben gemaakt tot wat het nu is. Toen drie Britse kolonies samen de Dominion of Canada vormden, was er nog lang geen sprake van een treinrails. Vier jaar later zouden pas de eerste spoorwegen aangelegd worden.

De heldenverhalen over de mannen die de rails aanlegden, bleken de basis te zijn voor vele boeken die niet onderdoen voor thrillers. Het harde werk in de Rocky Mountains bijvoorbeeld eindigde in een aantal routes die met name durfallen aantrokken; mensen die alleen voor dat stukje rijden de trein pakten. Zelfs leden van de Britse koninklijke familie stapten in de stoomlocomotieven om te kunnen genieten van het weidse uitzicht tijdens een rit door bossen en bergen met zulke steile hellingen dat er soms vier of vijf locomotieven voor nodig waren om de reis te kunnen voltooien.

Observatiewagons met panoramaramen werden aan de treinen toegevoegd en tot op de dag van vandaag heeft de Canadese trein zo’n wagon, aangevuld met wagons met koepelramen voor een nog spectaculairder zicht. Maar een treinreis hier gaat niet alleen om de omgeving. Zoals radiohost en Canadees intituut Michael Enright het zei: ‘Reizen per trein is een van de laatste pezen die ons verbindt met onze geschiedenis.’

Het is geen verrassing dat veel Canadezen lange afstanden liever per trein afleggen dan per vliegtuig, ondanks dat dat laatste veel sneller gaat. Ze willen wat we allemaal willen: hun land van dichtbij ervaren en medereizigers ontmoeten. Want dat is wat een treinreis biedt: tijd om mensen te ontmoeten, om een boek te lezen, om te denken, om te dagdromen, starend uit het raam naar een onbekende wereld die voorbijschiet.

Lees het hele artikel in Canada Magazine (PREMIUM, alleen voor abonnees). Lees het hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE