10905751086?profile=RESIZE_1200x

De Chinese steendruktechniek is een techniek om karakters, figuren en patronen vanaf voorwerpen op papier te drukken met behulp van gereedschappen, papier en inkt zijn hierbij de belangrijkste materialen. Over de afdrukken, dit worden ook wel ‘wrijfprenten’genoemd, wordt wel gezegd dat ze ‘kostbaarder zijn dan goud’. Dit bewijst wel dat de afdrukken een zeer hoge waarde vertegenwoordigen. Dezhou heeft een lange geschiedenis in steendrukken en er zijn nog steeds veel kunstenaars die zich hiermee bezighouden.

De 35-jarige GAO Yunxia is een steendrukkunstenaar die een antiekwinkel heeft in het antiekwinkelcentrum van Dezhou. Ze beoefent al meer dan 3 jaar de kunst van het traditionele Chinese steendrukken. In 2019 ging ze in de leer bij CAO Baoxing, de overleveraar van de vlakdruktechniek voor inscripties op oude bronzen en stenen tabletten. Door oefening bracht ze deze techniek later tot het "niveau van perfectie". Ze kreeg de titel Dezhou Erfgenaam Hedendaagse Steendrukkunst. Zij heeft ook de aanvraag ingediend om de traditionele Chinese steendrukkunst aan te merken als immaterieel cultureel erfgoed. 

“In die tijd ging ik met mijn meester op pad op zoek naar inscripties op tabletten in de bergen van Zouping, een trip die tien dagen duurde. We namen rantsoen en dekens mee om de ontberingen van het leven in de wildernis te doorstaan. Er was geen echte slaapplek, dus rustten we maar uit in het gras.” GAO Yunxia zei dat het doel van de expeditie was om tabletafdrukken te maken van nooit ontdekte tabletinscripties die zijn achtergelaten door de oude literaten. Ze wilden hun "schoonheid" onthullen en kostbaar cultureel erfgoed overdragen aan latere generaties. Dit is het bestaansrecht van het traditionele Chinese steendrukken. "Hoewel het proces erg moeilijk was en gevaarlijk ook, gaf het wel veel voldoening". Ze vertelde de verslaggever dat de handwerkvaardigheden cruciaal zijn bij het steendrukken. Ogenschijnlijk lijken die vaardigheden heel eenvoudig, maar er moet eindeloos voor geoefend worden. Goede steenafdrukken tonen de teksten heel duidelijk, door een duidelijk onderscheid tussen zwart en wit, door een goede verdeling van de inkt, doordat de inkt niet door het papier dringt en door het gehele tablet af te drukken. Elke schakel van de steendruktechniek moet zorgvuldig worden uitgevoerd; het plaatsen van het papier, het wrijven over het papier, het aanbrengen van de inkt, het verwijderen van het papier. Zelfs de kleinste fout kan tot een volledige mislukking leiden. "Duidelijke tabletinscripties zijn gemakkelijk af te drukken, terwijl die met wat schade misschien een beetje lastig zijn, maar het belangrijkste is erop toe te zien dat je vaardigheden solide zijn."

Het hele artikel lees je hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE