De gebergtes van Oman

11021736296?profile=original

Bergen vormen een groot deel van het landschap van Oman. De flora en fauna die in deze bergen voorkomen variëren. Al Hajar gebergte is gelegen in het noorden van Oman en loopt van Musandam schiereiland in het noorden tot aan Ras Al Hadd in A'Sharqiyah Gewest. Wadi Samail verdeelt het in twee delen: Oost en West. Jabal Shams (‘de berg van de zon’) top is het hoogste punt van het Al Hajar gebergte, stijgt op een hoogte van 3.009 meter boven de zeespiegel. In het zuiden, lopen de bergen van Dhofar van oost naar west vanaf de AlHillaniyat Eilanden. Samhan Mountain, waar een reservaat voor de Arabische Leopard Reserve deel uitmaakt, in het oosten en Jabal Al Qamar (inclusief Moon Mountain) in het westen, is de meest prominente bergketen in de regio, oplopend tot een hoogte van 2.500 meter.

Al Jabal Al Akhdar (‘de groene berg’) 
Dit gebergte stijgt tot een hoogte van 2.980 meter en is beroemd om zijn grote plateau dicht bij de top. De reis van Muscat naar Al Jabal Al Akhdar in A'Dakhiliyah Gewest duurt ongeveer twee uur en kan alleen worden uitgevoerd door four-wheel drive. Al Jabal Al Akhdar staat bekend om haar mediterrane klimaat. Dalen de temperaturen tijdens de winter tot onder nul graden Celsius, met sneeuw vallen op momenten en in de zomer stijgen tot 22 graden Celsius. Door zijn unieke ligging en weer, de Green Mountain produceert een verscheidenheid van vruchten, zoals abrikozen, pruimen, vijgen, druiven, appels en peren, alsmede amandelen, walnoten en saffraan. De granaatappel die hier groeit is ingedeeld bij de beste van zijn soort in de wereld. Verspreid over de berg zijn veel Omani dorpen. Dorpelingen hebben terrassen gegraven in sommige delen van de berg voor het telen van gewassen. 

Samhan Mountain
Samhan Mountain is een van de belangrijkste bergketens in het gouvernement Dhofar, met een maximale hoogte van 2.100 meter. Samhan Mountain bevat vele plateaus afgewisseld met smalle en diepe kloven, waarvan sommige zijn ongeveer 1.000 meter diep zijn. Diverse planten groeien in de vlakte van Jabal Samhan, zoals de acacia en eucalyptus bomen. De smalle bergpassen hebben weinig water, maar er zijn een aantal beken, die een belangrijke bron van water voor de meeste dieren in de regio zijn. Naast de Arabische luipaard (beschouwd als een zeldzaam dier), zijn deze bergen de thuisbasis voor een aantal andere zoogdieren, zoals de Arabische gazelle, vossen en de Nubische steenbok. Luipaarden zijn de dieren die het best aangepast zijn aan de omgeving, en zijn vaak kleiner en lichter van kleur dan hun Afrikaanse tegenhangers. Arabische luipaarden hebben overleefd voor een lange tijd in de noordelijke bergketen van het Arabisch schiereiland.

Het hele artikel lees je hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE