De indrukwekkende zuidkust van IJsland

12381555889?profile=original

18 februari 2024 - De zuidkust van IJsland is een van de meest populaire toeristische bestemmingen van het land vanwege de adembenemende landschappen en bezienswaardigheden. Het gebied strekt zich uit van Reykjavik, de hoofdstad van IJsland, tot aan de gletsjers en vulkanen in het oosten. De zuidkust staat bekend om zijn dramatische watervallen, zwarte zandstranden, gletsjers en het noorderlicht.

Een van de meest indrukwekkende bezienswaardigheden langs de zuidkust is de Seljalandsfoss waterval. Het water valt hier van een hoogte van 60 meter en het is mogelijk om achter de waterval langs te lopen en een spectaculair uitzicht te krijgen. Andere watervallen langs de zuidkust zijn de Skogafoss waterval en de Svartifoss waterval. Een andere populaire attractie in de zuidkust is de Jökulsárlón-gletsjerlagune. Dit is een van de grootste gletsjerlagunes van IJsland en biedt een spectaculair uitzicht op de gletsjers en het heldere blauwe water. In de omgeving van de lagune kun je ook papegaaiduikers, zeehonden en walvissen spotten. Ook uniek kenmerk van de zuidkust zijn de zwarte zandstranden, zoals het beroemde Reynisfjara-strand. Hier kun je de basaltformaties bewonderen en een wandeling maken langs de kustlijn. Het strand is ook een populaire plek om te surfen en er zijn vaak zeehonden te zien.

Langs de zuidkust zijn er ook veel historische bezienswaardigheden te vinden, waaronder de ruïnes van de Skalholt kathedraal en de Vik kerk. In de buurt van de stad Hvolsvöllur vind je het Lava Centre, waar je alles te weten kunt komen over de vulkanische geschiedenis van IJsland.

Een van de beste manieren om de zuidkust van IJsland te verkennen is per auto. Er zijn veel pittoreske routes langs de kustlijn en door het binnenland, waar je kunt genieten van de adembenemende landschappen en de vele bezienswaardigheden kunt ontdekken. Er zijn ook georganiseerde tours beschikbaar, waarbij je bijvoorbeeld een gletsjerwandeling kunt maken of de noorderlichten kunt spotten.

Seljalandsfoss
Seljalandsfoss is een van de meest iconische watervallen in IJsland en trekt jaarlijks duizenden toeristen. De waterval ligt aan de zuidkust van IJsland, tussen de steden Selfoss en Skogar. Het is een van de meest bezochte watervallen van het land vanwege zijn unieke ligging en het feit dat je er achterlangs kunt lopen.

12381556267?profile=original

Seljalandsfoss is ongeveer 60 meter hoog en valt van een klif die ooit de kustlijn van IJsland was. De waterval wordt gevoed door het gletsjerwater van de Eyjafjallajökull-gletsjer en stroomt in de rivier de Seljalandsá. Het is een van de weinige watervallen in IJsland waar je achterlangs kunt lopen. Er is een pad dat je rond de waterval leidt, waardoor je een spectaculair uitzicht hebt vanaf verschillende hoeken.

Seljalandsfoss is vooral populair bij fotografen vanwege de unieke mogelijkheid om achter de waterval langs te lopen. Het is wel belangrijk om te weten dat je nat zult worden als je deze wandeling maakt. Het pad kan ook glad zijn, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn. In de winter kan de waterval bevriezen en een prachtig ijssculptuur vormen.

De omgeving van Seljalandsfoss is ook zeer de moeite waard. Het gebied is omgeven door groene velden, kliffen en kleine watervallen. Er zijn verschillende wandelpaden in de buurt van de waterval, die je door dit prachtige landschap leiden. Op een heldere dag kun je ook een glimp opvangen van de Eyjafjallajökull-gletsjer in de verte.

Seljalandsfoss ligt aan de beroemde Ringweg van IJsland, waardoor het een gemakkelijk bereikbare bestemming is voor reizigers die de zuidkust verkennen. De waterval is gratis te bezoeken en er is een parkeerplaats in de buurt. Er zijn ook faciliteiten zoals toiletten en een café in de omgeving.

De Jökulsárlón-gletsjerlagune
De Jökulsárlón-gletsjerlagune is een van de meest iconische natuurlijke bezienswaardigheden van IJsland. Het is een grote lagune gevuld met ijsbergen, afkomstig van de nabijgelegen Vatnajökull-gletsjer, die uitmondt in de Atlantische Oceaan. Het is een must-see attractie voor toeristen die naar IJsland reizen en is een van de meest gefotografeerde locaties van het land. De Jökulsárlón-gletsjerlagune is ontstaan in de jaren '30 en '40 als gevolg van de snelle terugtrekking van de Breiðamerkurjökull-gletsjer. Door het smeltende ijs ontstond een grote lagune, waarin grote ijsbergen dreven. De lagune werd steeds groter naarmate de gletsjer verder terugtrok en nu is het een van de grootste gletsjerlagunes ter wereld.

12381556482?profile=original

Een van de meest populaire activiteiten bij de Jökulsárlón-gletsjerlagune is een boottocht tussen de drijvende ijsbergen. De boten varen rustig door de lagune, waardoor bezoekers de kans krijgen om de ijsbergen van dichtbij te bekijken en te fotograferen. De meeste boottochten duren ongeveer een uur en vertrekken meerdere keren per dag. Een andere populaire activiteit bij de Jökulsárlón-gletsjerlagune is het wandelen langs het strand aan de overkant van de lagune, bekend als Diamond Beach vanwege de grote ijsblokken die op het zwarte zandstrand liggen. Het is een onvergetelijke ervaring om tussen de bevroren stukken gletsjer te lopen en ze van dichtbij te bekijken. De Jökulsárlón-gletsjerlagune is gemakkelijk bereikbaar vanaf de ringweg van IJsland en er zijn parkeerplaatsen beschikbaar voor bezoekers.

Lees meer over IJsland in onze gids over de mooiste plekjes van IJsland >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE