De koude kracht van Lapland

8402707274?profile=RESIZE_710xDagen met slechts 4 uur daglicht, temperaturen tot ver onder het nulpunt en maaltijden die bestaan uit rendierhart. We zijn in Lapland.

Voor velen zal het beeld van Fins Lapland bestaan uit sneeuw, koude en de Kerstman. Maar Fins Lapland heeft veel meer te bieden. In deze laatste wildernis van Europa lopen bijvoorbeeld ook nog beren, wolven, elanden, veelvraten en lynxen vrij in de natuur rond. De kans om deze tegen te komen is echter heel klein. De populatie is niet groot en met een kleine 94 duizend vierkante kilometer aan oppervlakte is Fins Lapland voor hen groot genoeg om een ontmoeting met de mens te ontlopen. De kans om een rendier te zien is aanzienlijk groter, aangezien er zo'n 200 duizend rendieren in Fins Lapland rondlopen. Met 'slechts' 190 duizend inwoners betekent dit dat er meer rendieren dan mensen in Lapland zijn.

Grens
Het is lastig om de exact aan te geven waar Lapland begint en eindigt. Van oudsher wordt het gebied waar de rendieren leven Lapland genoemd. Dit komt tegenwoordig grotendeels neer op het gebied in Noord-Europa dat boven de poolcirkel ligt. Lapland spreidt zich uit over de noordelijkste provincies van Noorwegen, Zweden, Finland en een gedeelte van Rusland. Veelal wordt er aan Finland gedacht bij de benaming Lapland. Dit komt omdat de noordelijkste provincie van Finland Lappi oftewel Lapland heet. Lapland is min of meer het land van de rendieren, maar ook van de oorspronkelijke inwoners die vaak Lappen worden genoemd. Deze benaming wordt door hen echter als een scheldwoord gezien. Zij noemen zichzelf Samen of Sami. De Samen zijn van origine een nomadisch volk dat met rendierkuddes door Lapland trekt. De rendieren voorzien hen van voedsel en huiden, en dienen daarnaast als vervoersmiddel. Oorspronkelijk waren er drie verschillende Samen te onderscheiden: de berg-Samen die met de rendierkuddes meetrokken, de bos-Samen die naast rendierhouderij ook van landbouw leefden en de kust-Samen die leefden van jacht, visserij en veeteelt. De natuur bepaalde het dagelijkse leven bij de Sami en eigendom van land bestond niet. Strakke landsgrenzen waren niet nodig en vandaar dat Lapland die niet heeft. Het 'allemansrecht' is een nog bestaande vrijheid, die uit deze oudheid stamt.

Actieve Nederlanders
Ik begin mijn bezoek aan Lapland in Pyhä en eindig in het gebied rondom Salla. Het Nederlandse Scandinavian Wintersports is een kleine reisorganisatie, maar belangrijk voor Pyhä. ‘Twintig procent van de gasten hier is Nederlands. Nederlanders zijn actieve vakan­tie­gan­gers, net even anders dan de Russen en Engelsen’, aldus Antti Keskitalo, een gids waarmee ik een sneeuwschoenwandeling maak door Nationaal Park Pyhä-Luosto.

Lees het hele artikel in 'De Mooiste Rondreizen door Scandinavië'. Bestellen kan hier

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE