De must-tastes van de Algarve

12391726859?profile=RESIZE_930x

1 maart 2024 - Een geslaagde vakantie heeft een aantal vaste ingrediënten, waaronder: goed weer, mooie natuur en lekker eten. Over alle drie hoef je je in de Algarve geen zorgen te maken, maar de smaken van deze regio zijn misschien niet bij iedereen even bekend. Mix wat Atlantische Oceaan met Arabische invloeden, voeg een vleugje Middellandse Zee toe met Romeinse overblijfselen, om het vervolgens te garneren met zo’n beetje alles wat hier uit de vruchtbare grond komt én vergeet het zout en de olijfolie niet. Maak je niet druk over ingewikkelde bereidingen, schenk rustig een glaasje lokale wijn in. Zie hier de Algarvische keuken en die bestaat uit heel veel lekkers: van veel vis en zeevruchten, tot rijstgerechten, gegrilld vlees en vers fruit. Maar de regio kent ook een aantal onbekendere gerechten en ingrediënten. We geven je 6 ‘must-tastes’.

Frutos do mar
Het is natuurlijk geen verrassing dat de keuken van de Algarve barst van de vis en zeevruchten. Rechtstreeks uit zee proef je gerechten als octopusrijst, açorda (soort broodsoep met zeevruchten, lokaal geproduceerde olijfolie, koriander en knoflook), tonijn met uien, gezouten kabeljauw en de visstoofpot ('caldeirada'). Ook de oesters zijn heerlijk; ze worden samen met andere weekdieren gekweekt in de Ria Formosa. De hele familie aan tafel krijgen is geen kunst als je een mariscada serveert: een gerecht vol met verschillende soorten zeevruchten, van kokkels en scheermessen tot oesters en wulken. Een andere aanrader is de traditionele amêijoas met olijfolie, knoflook en koriander.

Magie in de Cataplana
Het woord ‘cataplana’ kom je regelmatig tegen op de menukaart in de Algarve. Het verwijst niet alleen naar de schelpvormige koperen pan, maar ook naar de heerlijke gerechten die erin worden bereid. In de luchtdichte cataplana wordt het eten op laag vuur langzaam gestoomd. Door het bijzondere deksel worden de smaken en aroma’s perfect gemengd, waardoor een karakteristieke smaak ontstaat. Er is niet veel bekend over de oorsprong van de cataplana, waarschijnlijk hebben de Moren of Arabieren hem hier geïntroduceerd. Nog altijd worden de koperen cataplana’s met de hand gemaakt. De lijst met gerechten die erin worden bereid is eindeloos, meestal bevatten ze in ieder geval tomaat, ui en koriander. Enkele toppers zijn amêijoas à Portimonense (schelpen Portimão-stijl), cataplana de porco com amêijoas (varkensvlees en schelpen) en tamboril (zeeduivel).

Tekst Meridian Travel, beeld Shutterstock.com

Het hele artikel lees je in reismagazine De Mooiste Rondreizen #1 2021 (PREMIUM). Lees het hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE