De natuurlijke rijkdommen van Tanzania

12436125074?profile=original

8 juli 2024 - Tanzania is een land met een ongekende natuurlijke rijkdom. Om deze schat aan ongerepte natuur te beschermen en onderhouden, zijn de Nationale Parken in het leven geroepen. Elk Nationaal Park kent haar eigen ‘specialiteit’: zo vind je in de Ngorongoro Conservation Area een vulkaankrater, staat naar Kenia migrerende gnoe centraal in Serengeti National Park en is Mount Kilimanjaro National Park voornamelijk bekend om de hoogste berg van Afrika binnen haar grenzen. Wij sprongen voor je in de jeep, op zoek naar de mooiste plekjes van Tanzania.

Serengeti National Park
Serengeti National Park meet bijna 15.000 vierkante kilometer en is waarschijnlijk het meest bekende park van Tanzania. Hoofdattractie is de gnoe (ook wel: wildebeest), die jaarlijks naar de groenere weiden van Kenia migreert. Begeleid door zebra’s en gazelles trekken ze met miljoenen tegelijk naar het buurland, onder het likkebaardend oog van hun natuurlijke vijanden: de leeuwen. Serengeti bestaat grotendeels uit savanne, met hier en daar een granieten rotsformatie. Op de uitgestrekte vlaktes grazen ontelbare dieren, die voortdurend onderweg zijn naar vers, sappig gras. Ook voor vogelliefhebbers is Serengeti aantrekkelijk, met honderden soorten gevederde vrienden die hun nest in het park hebben gebouwd.

Selous Game Reserve
Het grootste natuurgebied van Afrika ligt in Selous Game Reserve: 54.500 vierkante kilometer ongerepte natuur ligt er in het zuidoosten van Tanzania vredig bij. Het park is vernoemd naar een olifantenjager, Frederick Selous, wiens graf naast een zijtak van de Behobeho-rivier in het noorden van het park is gelegen. Het park telt maar liefst vier rivieren: de Ruaha, Luwega, Kilombero en de immense Rufiji. Naar schatting leeft hier de grootste concentratie aan olifanten, buffels, krokodillen en nijlpaarden ter wereld. De hoogteverschillen in het terrein, dat varieert van 100 tot 1.300 meter hoogte, maakt het landschap afwisselend en boeiend. Een tocht over de Rufijirivier is een indrukwekkende belevenis, die geen mens snel kan vergeten.

Lake Manyara National Park
DIt Park is klein maar afwisselend van decor. Het gelijknamige meer beslaat het grootste deel van het park, hoewel de omvang sterk afhankelijk is van de regenval. Aan de zanderige oevers zie je grote hoeveelheden vogels en aan de noordkant grenst het water aan een tropisch bos met enorme mahoniebomen en acaciasoorten. Er leeft een grote populatie giraffes, olifanten en buffels. De luipaarden leven hier, net als de leeuwen, in de bomen. Vergeet niet af en toe omhoog te kijken. Met een beetje geluk cirkelt er een zwarte adelaar boven je hoofd.

Lees het hele artikel in reismagazine Meridian Travel (PREMIUM, alleen voor abonnees) >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE