De verschillende gezichten van Mexico

12164120881?profile=original

Mexico is een kleurrijk land met aan de ene kant witte zandstranden waar dronken Amerikanen hun spring break vieren en aan de andere kant uitbundige natuur en overblijfselen van eeuwenoude culturen. Meridian Travel verlaat de gebaande paden en bezoekt de gebieden Puebla, Tabasco en Campeche. De stad Puebla herbergt architecturale schoonheid en een rijke geschiedenis. Het koloniale centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, onder andere door de kathedraal (de een na grootste van Mexico), de met bladgoud gedecoreerde Rosariokapel (onderdeel van de Domingo-kerk) en het sfeervolle zócalo (het centrale plein). De mooi gekleurde talavera-tegels geven het typische karakter van de stad nog eens extra glans. Puebla is een miljoenenstad, maar het centrum heeft een dorps karakter. De wijk Barrio del Artista doet zelfs denken aan de sfeer van Parijs. Overal kun je antiek, kunst en curiosa kopen en de terrasjes nodigen uit om met de voetjes omhoog een biertje te drinken. Het museum Amparo huist in twee gelinkte 16e- en 17e-eeuwse gebouwen. Recent gerenoveerd en verrijkt met vele nieuwe collecties is dit een echte must in Puebla.

Er is niet alleen heel veel te zien in Puebla, maar ook te proeven. En als reiziger ben je natuurlijk erg geïnteresseerd in lokale gewoonten en gebruiken, toch? Dan ga je in deze Mexicaanse stad op zoek naar insecten. Gebakken, gekookte of geroosterde chapulines (sprinkhanen) bijvoorbeeld, of een overheerlijke maguey-worm: uiterst voedzaam en je likt er je vingers bij af, volgens lokale bronnen. Mochten deze specialiteiten je te ver gaan, Puebla is ook erg trots op de mole poblano: een donkerbruine saus gemaakt met rode chilipepers, fruit, noten, specerijen en chocolade. De mole wordt vaak gegeten over kip-enchiladas en naar wens vergezeld door rode en groene pipián-saus. Je eet het gerecht in de vele eethuisjes, stalletjes of  koloniale restaurants waar gedreven chefs bijzondere mole-combinaties uit hun creatieve kookbrein weten te toveren. Gebrouwen uit traditionele maar ook innovatieve ingrediënten. Westerse gerechten worden in Poblaanse restaurants vaak op ingenieuze wijze gecombineerd met lokale schotels.

Uit de stad
Op ongeveer anderhalf uur rijden van Puebla ligt tempelcomplex Cantona: een van de best bewaarde en grootste archeologische locaties van Mexico. Deze waarschijnlijk door Olmeken gebouwde stad, beslaat twaalf vierkante kilometer en bestaat uit verschillende complexen. Je hebt er een mooi uitzicht op de vulkanen Popocatepetl en Iztaccihuatl. In de nabije omgeving van Cantona reis je door mooie dorpjes. Pastelkleurige huisjes en idyllische pleintjes nodigen uit voor een momentje pure rust. De haciënda Tepetlecalli in Tepeyahualco is een centrale vestiging en een mooie overnachtingsplek. De eigenaresse vertelt vol passie over de creatie van haar vader; de enorme haciënda en het museum die tegenwoordig als luxe hotel en restaurant functioneren.

De plaatsen Chignahuapan en Zacatlán zijn rijk aan gewoonten, tradities en festivals. Beide zijn uitgeroepen tot pueblos magicos: Mexicaanse dorpjes die authenticiteit uitstralen. De vriendelijkheid van de bevolking is hartverwarmend. Voor de liefhebbers van uitbundige natuur zijn er de Cascadas de Quetzalapan Chignahuapan. Na een mooie wandeltocht over 360 traptreden beland je bij tweehonderd meter hoge watervallen.

Een nog echt authentiek plekje van de staat Puebla is het dorpje San Miguel. Schichtige, nog vaak in traditionele kledij gehulde dames, lopen naar de grond starend voorbij en vluchten voor het allesziende oog van de camera. Gelukkig zijn twee dames bereid voor mijn lens te poseren.

Het hele artikel lees je hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE