12435745668?profile=original

4 juni 2024 - Dezhou, in de provincie Shandong, ligt aan de vroegere loop van de Gele Rivier en aan de oever van het Beijing-Hangzhou Grote Kanaal. De stad heeft een oppervlakte van 10.356 m² en telt een permanente bevolking van 5,6 miljoen mensen. Dezhou ontleent haar naam aan de Gele Rivier en bloeide op dankzij het Grote Kanaal, dat dwars door Dezhou loopt en het noorden en het zuiden met elkaar verbindt.

Eeuwenlang kwamen kooplieden samen in Dezhou. De stad floreerde dankzij het transport van graan over water. In de Ming- en Qing-dynastieën was Dezhou een van de 33 belangrijkste industrie- en handelssteden, terwijl het nu wordt bestempeld als ondermeer 'China Solar City', 'China Functional Sugar City', 'China Central Air-conditioning City' 'China Cereal & Oil Food City', 'China Top Tourist City', China Peking Opera City' en 'National Health City'.

Ideale ligging
Grenzend aan Beijing en Tianjin in het noorden, de provincie Hebei en de provincie Shanxi in het zuiden, en het stedelijk cluster op het schiereiland Shandong in het oosten, is Dezhou de toegangspoort tot het noorden van Shandong en daarmee een "nationaal vervoersknooppunt". Dezhou ligt centraal voor twee belangrijke nationale strategische programma’s: 'Ecologische bescherming en hoogwaardige ontwikkeling in het stroomgebied van de Gele Rivier' en 'Synergetische ontwikkeling in de regio Beijing-Tianjin-Hebei'. Dezhou ligt ook ingebed in de economische cirkel rond de provinciehoofdstad van Shandong. Binnen een straal van 300 km wonen meer dan 100 miljoen mensen. De stad is goed ontsloten, heeft een compleet aanbod aan industrieën en biedt een zeer aantrekkelijke zakelijke omgeving.

Rijke beschaving
Dezhou is een oude culturele stad gevormd door de beschaving langs de rivier. Er ligt een schat aan schitterend cultureel erfgoed. In Dezhou zijn nu nog de waterwerken van Da Yu te zien, vanaf de Juqiu Berg. Dong Zhongshu, een confucianistische grootmeester uit de Han-dynastie, plaatste het confucianisme op een belangrijke plaats in de Chinese cultuur en had daarmee een grote invloed op de Chinese samenleving. Vele grootheden hebben hier hun meesterwerken gemaakt, zoals de beroemde dichter Li Zhiyi, de geleerde Dongfang Shuo, de beroemde kalligraaf Yan Zhenqing, de schrijver Xing Tong en de bibliograaf Tian Wen.

Dezhou dankt haar welvaart aan het water en heeft daardoor een zeer rijke cultuur. Bij elke stap in de oude Chinese beschaving is hier een rijke erfenis achtergelaten. Het Dezhou-gedeelte van het Grote Kanaal, een cultureel werelderfgoed, biedt een prachtig landschap en historische gebouwen. Een natuurlijke mix van de ruigheid van het noorden en de verfijndheid van het zuiden.

In het noordoosten van het district Xiajin, is de Oude Moerbeiboomgaard van Xiajin, langs de vroegere loop van de Gele Rivier, omgeven door traditionele Chinese cultuur, zoals de Gele Riviercultuur, de moerbeicultuur, de drumcultuur en de traditionele Chinese operacultuur. Sinds oudsher groeien hier meer dan 20.000 oude moerbeibomen die in weelderig groen als boekdelen het verglijden van de tijd vastleggen. Dit is de grootte moerbeiboomgroep in China en is door de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN aangemerkt als Agrarisch Wereld Erfgoed.

Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen (PREMIUM, alleen voor abonnees) >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE