Beachlife, surfen en backpacken op Bali

12381557492?profile=original

19 februari 2024 - Net als bijna alle landen ter wereld heeft het Indonesische Bali meerdere gezichten. Het eiland trekt surfers, backpackers en ga zo maar door. Wie gewoon even in Aziatische sferen wil genieten en ontspannen is op Bali echter ook aan het goede adres. Je moet alleen even weten waar je niet, en vooral wèl moet komen! Lars van Soest toog naar Uluwatu en de Nusa’s Hutjemutje in het vliegtuig. Schuifelend naar de douane­controle. Met pijn en moeite de zware koffers van de net even te snel draaiende band rukken om vervolgens vanwege de massale vliegveldexodus geen tijd te krijgen om rustig een taxi uit zoeken. Ze zeggen weleens: de reis ‘ernaartoe’ is mooier dan de bestemming. Nou, wij weten wel beter. Als het tegenzit, zit het ook goed tegen.

Als sardientjes in een blik – ondanks de extra beenruimte bij Garuda Indonesia – via Jakarta naar Bali, om vervolgens in een mierenhoop genaamd Denpasar te belandden. De chaotische taferelen die door het taxiraam het netvlies bereiken, komen na de lange reis extra intens binnen. Automobilisten toeteren of slingeren boos met hun armen en scooterrijders proppen zich zonder twijfel in een gat als ze denken dat het ‘slechts’ een deukje oplevert. Ondertussen flikkeren neon-lichten onophoudelijk en klinkt vanuit de open ramen van elke winkel of woning een ander kabaal. Als het stoplicht van rood naar groen verspringt, waant iedereen zich Max Verstappen of Valentino Rossi. Auto’s en scooters vechten om hun positie. Het is duidelijk: in dit geval kan de vakantie kan pas beginnen als het einddoel is bereikt.

12381558056?profile=original

Strand. Zee. En een cocktail. Wie hoofdpijn heeft, neemt een aspirientje. Wie even snel het hoofd leeg wil maken, zoekt zout zand op. Het is niet meer dan logisch. De dag na de eerste nacht is er om te nietsen of in ieder geval heel weinig te doen. Slippers aan, handdoek over de schouder, zonnebril op de neus en de cultuur nog even negeren. Komt later wel.

Ideaal toevluchtsoord
Seminyak is voor nu het ideale toevluchtsoord. Niet te ver en genoeg ruimte voor ontspanning. Het is iets rustiger dan de zuidelijker gelegen wijken Kuta en Legian, waar het daadwerkelijk wemelt van de zon-zee-en-zuip-toeristen. Hier is de vibe wat meer mellow. Rustig, chill. Wie het makkelijk wil houden, huurt een bedje en gaat op strand liggen. Bij het kleurrijke La Plancha bijvoorbeeld, waar ook zachte zitzakken in alle kleuren van regenboog een optie zijn. Voor iets meer luxe kies je voor Potato Head Beach Club, waar het draait om zien (en vooral) gezien worden.

12381558070?profile=original

Als het energielevel weer een beetje is toegenomen en de jetlag enigszins onder controle is, kan Denpasar verlaten zeer bevrijdend werken. Begrijp het niet verkeerd, in de hoofdstad wemelt het van de leuke eettentjes, barretjes en clubs, van authentiek tot überhip. Maar wees eerlijk: hoe speciaal en uniek ze soms ook aandoen, in feite vind je ze overal ter wereld.

Eerste droombestemming
Hoog tijd om te vertrekken. Helm en zonnebril op, hemdje om de schouders en de rechterhand stevig om het handvat. Pols aanspannen en weg zijn we. Op naar de eerste droombestemming: Uluwatu, een schiereiland op een eiland. Hoge kliffen en knusse strandjes vormen het ideale uitzicht voor de grootste avonturiers van Bali, de surfers. Andersom betekenen de waterratten met hun heldhaftige capriolen ook weer makkelijk en gratis vermaak voor de strandgangers.

Kokosnoten
Met de voeten in het zand, een kokosnoot links van de handdoek en een boek aan de rechterkant kan de dag hier op Padang Padang niet lang genoeg duren. Als lunch een bananenblad met gebakken nasi en een paar kakelverse kipsateetjes op stokjes. Lezen, surfers kijken en muziek. Wat heb je nog meer nodig?

Lees het hele artikel in reismagazine Indonesië (PREMIUM). Lees het hier >>

 

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE