Helen in het paradijs

12391727863?profile=RESIZE_1200x

2 maart 2024 - Fotografe Annelies Rigter en journaliste Wenneke Savenije reisden in december 2019 via Mumbai naar Goa, om vanuit de hoofdstad Panjim de rivier over te steken naar Divar, the island of divine healing. Daar verbleven ze een aantal dagen in het luxueuze wellnessresort Devaaya, dat alleen al door zijn schitterende ligging tot de mooiste ayurvedische centra ter wereld behoort. De vele behandelingen en yogasessies waren van de hoogste kwaliteit en het eten was er verrukkelijk. Een verslag van een
onvergetelijke ervaring.

Half december 2019. Een roestige, blauw-wit geschilderde ferryboot brengt ons aan het begin van de middag naar Divar, een klein eilandje in het midden van de sereen stromende Mandovirivier in het noorden van Goa. De lucht is wolkeloos, de zon schijnt ingetogen en het hemelsblauwe water weerspiegelt de groene bosschages aan weerszijden van de rivier. We zijn op weg naar het Mercure Goa Devaaya Retreat, een wellnessresort voor traditional healing, waar het beste van de eeuwenoude Indiase gezondheidsfilosofieën uit ayurveda, yoga en naturopathy wordt gecombineerd om bezoekers uit de hele wereld te genezen, te ontgiften, te ontstressen, te verjongen, af te laten vallen en weer in balans te brengen.

Pure magie
Het verhaal gaat dat de ongeveer 2.250 inwoners van Divar afstammen van de bevolking van Old Goa, de Portugese wijk in Panjim, sinds 1759 de hoofdstad van Goa. Toen daar in de 14e eeuw een dodelijke plaag van de builenpest uitbrak, vluchtten de bewoners van Old Goa over het water naar het kleine eiland, dat zo’n 10 kilometer ten noordoosten van Panjim ligt. Van oudsher stonden er al tempels om de Indiase goden te eren, want Divar was ooit een pelgrimsoord voor de Hindoes. Maar toen de Portugese priesters vanaf de 16e eeuw in heel Goa zieltjes gingen winnen voor het rooms-katholicisme moest ook Divar eraan geloven. De imposante Church of Our Lady of Piety, die zich nog altijd witgekalkt en statig verheft vanaf een heuveltop in het centraal gelegen dorpje Piedade, stamt uit het begin van de 16e eeuw. Er volgden nog meer bolwerken van de Portugese bekeringsdrang. Pas toen de Portugezen in 1961 uiteindelijk definitief door het Indiase bevrijdingsleger uit Goa werden verjaagd, viel het godeneiland Divar weer terug in zijn pure en dromerige staat van dunbevolkte vreedzaamheid, ongerept natuurschoon en tijdloze magie.

Namaste
Na aankomst op het eiland, oftewel The Island of Divine Healing, rijden we langs kleurrijke huizen in Portugese stijl, glinsterende rijstvelden en onbedorven natuurgebieden vol kwetterende en tsjilpende vogels in enkele minuten naar het resort, dat als een glimmende parel opdoemt uit het omringende groen. Met een golfwagentje worden we met koffers en al vanaf de poort van het Devaaya Retreat naar de receptie gereden, waar we vriendelijk begroet worden met een verfrissend sapje, een gouden tikka op ons voorhoofd en een bloem. ‘Namasté.’ We krijgen informatie over alle faciliteiten van het complex – drie restaurants, een yogazaal, fitnessruimte, meditatieruimte, sauna, jacuzzi, bibliotheek, zwembad, fietsen, apotheek, boetiek, tandarts en 60 luxueuze gastenverblijven – en over het holistische behandelschema dat ons te wachten staat. In het medische centrum, waar de vriendelijke receptie antwoord geeft op alle vragen, zullen we allebei zorgvuldig worden onderzocht door hooggekwalificeerde ayurvedische artsen. Op grond van hun bevindingen zal voor ieder van ons een speciaal behandelplan met een persoonlijk dieet, oliemassages en andere therapieën worden samengesteld. Ook krijgen we het algemene dagprogramma voor de komende dagen aangereikt.
Dan worden we langs de in gele, groene, rode en blauwe pasteltinten geschilderde huisjes en villa’s van het grote resort naar onze kamer begeleid. Het is een royale en frisse ruimte, die functioneel is ingericht met stijlvolle houten meubels. Op de bedden liggen luxe badhanddoeken, gemodelleerd in de vorm van witte zwanen met een bloemenkransje op hun hoofd. Het grote balkon kijkt uit op zilvergroene rijstvelden met water eromheen. De in terracottakleuren gepleisterde badkamer ruikt heerlijk naar etherische oliën en zeep. Overal om ons heen bloeit de rode hibiscus te midden van de tropische vegetatie van zorgvuldig onderhouden tuinpercelen. Hier en daar lopen een paar mensen rond in hun wit met groen gebloemde resort-kimono’s. Op de wind die door de bomen ruist, de zingende vogels, het kabbelende water van een fontein en een paar zachtjes babbelende mensen na, is het stil.

Tekst Wenneke Savenije Fotografie Annelies Rigter

Het hele artikel lees je in reismagazine De Mooiste Rondreizen #1 2022 (PREMIUM). Lees het hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE