Het onvergetelijke Abisko National Park

12391729890?profile=RESIZE_1200x

3 maart 2024 - Het Abisko National Park is 77 km² en geeft je een ervaring om nooit te vergeten. Een prachtig uitzicht over het hele natuurgebied is de beloning van een klim naar de bergtoppen. Onderweg kom je bovendien genoeg tegen om even bij stil te staan. Zoals de Abiskodalen vallei en het grootste meer van Scandinavië. Ben je tegen een beetje kou bestand, dan is een bezoek aan het Abisko National Park een absolute aanrader.

Om een bezoek aan het park te brengen, reis je naar Lapland. In de gemeente Kiruna ligt de grootste stad die dezelfde naam (Kiruna) draagt. Ongeveer op 100 kilometer van deze stad vind je het Abisko National Park. Je kunt zowel per auto als per bus en trein het park eenvoudig bereiken. Ook kun je vanuit Narvik naar het park komen. Het Abisko National Park heeft zijn eigen treinstation dat Abisko Turist heet. Het bezoekerscentrum Naturum ligt direct naast de snelweg en het treinstation. Als je met de bus gaat dan ben je ruim een uur onderweg vanuit Kiruna.

Wanneer is de beste tijd voor een bezoek?
In het toeristenstation, waar zich ook het Naturum (bezoekerscentrum) bevindt, kun je het hele jaar door terecht. Van daaruit kun je dus ook op avontuur gaan. Het park heeft relatief weinig neerslag in een jaar. Gemiddeld is dat 300 millimeter, wat automatisch tot gevolg heeft dat je vaak een zonnetje kunt verwachten.

Herfst
Net als in ieder land is ook de herfst in het Abisko National Park een genot om te aanschouwen. De bladeren kleuren en de natuur is misschien wel op haar mooist. Een voordeel is ook dat de muggen vertrokken zijn, dus je weet zeker dat je daar geen last van zult hebben als je wandelt in de frisse en koele buitenlucht.

Winter
Voor de liefhebbers van dit jaargetijde is er genoeg te beleven in het Abisko National Park in de winter. Je kunt bijvoorbeeld schaatsen op het dichtgevroren meer. Maar ook de poolnacht is een beleving op zich. Sneeuw en kou, dat kun je verwachten als je hier in de winter of late herfst bent.

Zomer
Door de gesmolten sneeuw staat het water in de boreale rivieren hoog en de bloemen staan volop in bloei. Dit jaargetijde is de perfecte tijd voor langere of kortere wandelingen door het park om alle flora en fauna te bewonderen die het park te bieden heeft.

De kabelbaan
Om optimaal te kunnen genieten van het berglandschap kun je de kabelbaan naar de berg Njullá nemen. Van hieruit heb je een spectaculair uitzicht op het Torneträsk meer in het noorden en de bekende Cuonjávággi vallei of "Lapponian Gate" (in het Zweeds "Lapporten") in het oosten. De kans dat je onderweg sneeuw tegenkomt is er, zeker als je nog doorloopt naar andere bergtoppen. In de winter maak je natuurlijk van de gelegenheid gebruik en ski je vanaf de berg weer naar beneden. Het kaartje voor de kabelbaan koop je bij het toeristenstation van Abisko. Bij het bergstation is er een café.

Aurora borealis en hondensleetochten
Met alle activiteiten die je in het Abisko National Park kunt doen, is één dag eigenlijk niet voldoende. Want ook het noorderlicht wil je natuurlijk niet missen. In de periode van september tot maart kun je het noorderlicht zien. Onder leiding van gidsen kun je uit verschillende tochten kiezen, zoals een fototocht, sneeuwschoen wandelingen, hondensleetochten of een sneeuwscootertocht. Een heel bijzondere ervaring is het nachtverblijf op het Aurora Sky Station. In het toeristencentrum van Kiruna Lapland kun je een tocht uitkiezen die jouw voorkeur heeft.

Het hele artikel is te lezen in reismagazine De Mooiste Rondreizen #1 2022 (PREMIUM, ALLEEN VOOR ABONNEES). Lees het hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE