Het paradijs dat Havasu Canyon heet

10600625879?profile=original

3 mei 2024 - In Arizona hebben de indianen, in vergelijking tot de rest van Amerika, het meeste van hun oorspronkelijke grondbezit kunnen behouden. Het kroonjuweel in deze landerijen is een groene vallei in een zijtak van de machtige Grand Canyon. GoAmerika trok de wandelschoenen aan en kwam terecht op een van de mooiste plekken ter wereld: de paradijselijke watervallen van Havasu Canyon.

Wachtend op de helikopter terug naar de bovengrondse wereld zwijgen we allebei. Vanwege de hitte, maar vooral door wat we net hebben gezien. Diep onder de indruk brengen we in de schaduw gestaag onze vochthuishouding weer op peil, zwetend onder het juk van wat voor de hier relaxed rondslenterende Havasupai een doorsneedag moet zijn: 35 graden, onbewolkt en stoffig. Havasupai betekent ‘volk van het blauw-groene water’, een typering die zes uur geleden vreemd aandeed in de grillige, droge woestijnvallei waarin we landden. Nu weten we wel beter.

Ongeloof
Zes uur geleden stonden we ons nog te verbazen om die reuzenkloof, waarvan we nu op de bodem staan. De Grand Canyon wordt door velen beschouwd als de moeder aller natuurwonderen. De Coloradorivier kronkelt zich een onverbiddellijke 445 kilometer lange weg door een gemiddeld anderhalve kilometer diepe groef in het landschap van Arizona en stelt een nooit helemaal te bevatten grens aan het woord ‘uitgestrekt’. Hier komen jaarlijks vijf miljoen mensen om hun mond open te laten vallen bij de aanblik van het rood, bruin en groen van die peilloze diepte. Staand op de rand van het binnenste van de aarde overvalt je onwillekeurig een gevoel dat je óf doet springen óf terugdeinzen. Rauw, dor en onvriendelijk denderen haar rotswanden naar beneden waar het zilveren kronkelriviertje op de bodem onverstoorbaar haar verwoestende werk doet. Grand Canyon National Park laat je vooral wennen aan ongeloof. De mensen die haar hebben weten te bedwingen, hebben ons onvoorwaardelijke respect.

Kroonjuweel
Het zuidwesten van de Verenigde Staten is doorspekt met Native Americans, die deze regio als eerste bevolkten. In Arizona hebben de indianen echter, in vergelijking tot de rest van Amerika, het meeste van hun oorspronkelijke grondbezit kunnen behouden. Het kroonjuweel in deze landerijen is de Havasupai Indian Reservation, een paradijselijke vallei in een zijtak van de machtige Grand Canyon. De indianen in het enige dorpje Supai beheren de exclusieve landingsrechten, die het gebied voor toeristen ontsluiten. En terecht: al sinds omstreeks 1300 wonen zij hier, in alle rust en vrijheid. Gezien de barre omgeving is het een raadsel hoe de Havasupai hier terecht zijn gekomen. Al stellen zij het simpel: je gaat het water achterna. Want hoewel in de Grand Canyon jaarlijks slechts 200 millimeter regen valt, worden uitlopers van zo’n beetje elk beekje door moeder natuur samengebracht in Havasu Creek die dit gebied van water voorziet. De stroom, die meer dan 7.700 vierkante kilometer omringende woestijn drooghoudt, mondt uit in drie watervallen: Navajo Falls, Mooney Falls en Havasu Falls.

Wie vandaag de dag Havasu Canyon wil bereiken, kan dit alleen via een rit van zo’n driehonderd kilometer tot de rand van het Coconino Plateau, gevolgd door een ferme hike van acht kilometer naar beneden. Te paard is natuurlijk ook een optie; US Mail doet het ook, over de enige bereden postroute van Amerika. Of je doet als wij en boekt een stoel in een helikopter die je in twintig minuten van platform naar bodem wiekt. Dat je daarna nog acht kilometer over mulle zandheuvels moet stappen, draagt alleen maar bij aan de bewondering voor die eerste indianen die hier arriveerden. En maakt het meer dan logisch dat je nooit meer weg wilt.

Lees het hele artikel op ons themakanaal Across America (PREMIUM, alleen voor abonnees) >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE