12434883297?profile=RESIZE_1200x

1 mei 2024 - De Alentejo vind je in het zuidoosten van Portugal, grofweg tussen de Algarve en Ribatejo. In het noorden van Portugal zeggen ze gekscherend dat de Alentejo slechts bedoeld is om doorheen te rijden om in de Algarve terecht te komen, maar dat doet deze magische streek zeker tekort. Je kunt er uren-, misschien wel dagenlang verdwalen langs slingerende weggetjes door wijn- en olijfgaarden zonder ook maar een mens tegen te komen.

De Alentejo, een uitgestrekte regio in het zuiden van Portugal, beslaat bijna een derde van het land, maar blijft een van de minst bevolkte en meest ongerepte gebieden van Europa. Met zijn glooiende heuvels, middeleeuwse kastelen, wijngaarden en olijfbomen, biedt de Alentejo een serene ontsnapping en een reis terug in de tijd. De streek heeft een rijke en gevarieerde geschiedenis. Van prehistorische overblijfselen tot Romeinse ruïnes en Moorse kastelen, de regio is een getuige van de vele culturen die hun stempel op het Iberisch schiereiland hebben gedrukt.

Onze avontuurlijke reis begint in het historische Évora en ons einddoel is een wijnhuis waar je kan overnachten: wijnhuis Herdade do Sobroso. Maar eerst wat meer over de Alentejo. De regio was al bewoond tijdens het neolithicum, wat blijkt uit de vele menhirs en dolmens die verspreid over het landschap liggen. De Romeinen lieten ook hun sporen na met de bouw van bruggen, tempels en steden. Na de Romeinse tijd werd het gebied veroverd door de Visigoten en later door de Moren, die hun eigen unieke architectonische stijl introduceerden, te zien in veel van de kastelen en forten van de regio. In de 12e en 13e eeuw werd de Alentejo heroverd door de christelijke koningen van Portugal, wat leidde tot een nieuw tijdperk van bouw en cultuur.

12434884075?profile=original

Maar de Alentejo gaat niet alleen over land en geschiedenis; het is ook een regio van culinaire verrukkingen. Hier wordt een groot deel van Portugal's kurk geproduceerd en het is een opkomend wijngebied, vooral bekend om zijn volle, karaktervolle rode wijnen. Wijnbouw in de Alentejo kan worden teruggevoerd tot de Romeinse tijd, maar het was tijdens de middeleeuwen dat de regio echt begon te floreren als een wijnproducerend gebied. In de loop der eeuwen hebben verschillende culturen bijgedragen aan de verfijning van wijnbouwtechnieken, waardoor de Alentejo vandaag de dag bekend staat om zijn kwaliteitswijnen.

Kenmerkende wijnen
De Alentejo produceert een breed scala aan wijnen, zowel wit als rood. Maar het zijn de volle, rijke rode wijnen die het meest bekend zijn, vaak gemaakt van inheemse druivensoorten zoals Aragonez, Trincadeira en Alfrocheiro. Witte wijnen, hoewel minder bekend, zijn fris en aromatisch, gemaakt van druiven zoals Antão Vaz en Arinto. De lokale keuken is robuust en hartig, met gerechten als açorda (een broodsoep) en porco preto (Iberisch varkensvlees) die de essentie van de streek op tafel brengen.

Het hele artikel lees je in reismagazine De Mooiste Rondreizen (PREMIUM, alleen voor abonnees) >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE