De reputatie van Colombia lijkt voornamelijk gebaseerd op de serie Narcos op Netflix en de strijd met de guerilla beweging FARC, waarmee in 2016 een vredesakkoord werd gesloten. Het is tijd voor een positief imago voor dit verrassend veelzijdige land in Zuid-Amerika!
De grootste aantrekkingskracht van Colombia is de diversiteit. De Andes en Amazone, koloniale én moderne steden, tropische stranden… Colombia heeft het allemaal. De totale oppervlakte bedraagt 1,14 mil-joen vierkante kilometer. Daarmee is Colombia 27 maal zo groot als Nederland. Er zijn maar liefst 56 nationale parken. Drie gebergtes doorsnijden het land. De diversiteit zie je ook terug in de verschillende bevolkingsgroepen, van de terughoudende volkeren in de Andes tot de uitbundige bevolking van de Caribische kust. Eén ding hebben alle Colombianen gemeen: ze zijn ontzettend vriendelijk.
Bogotá is de grootste stad van Colombia – en een van de grootste van Latijns-Amerika – en behoort qua omvang tot de top 25 steden ter wereld. De hoofdstad ligt op ongeveer 2.600 meter hoogte. Het noorden is het welvarende deel, het zuiden kent een grote favela –een sloppenwijk waarvoor ze in Bogotá veelal dezelfde benaming gebruiken als in Brazilië. Omdat Bogotá aan het oosten begrensd wordt door de Cerro de Montserrate is door de stad navigeren enigszins over-zichtelijk. Ook het stratenplan is duidelijk: de Calles lopen van oost naar west, de Carreras leiden van noord naar zuid.
La Candelaria
Een leuke wijk in Bogotá is het historische La Candelaria (foto onder), met aangrenzend de Plaza de Bolívar en indrukwekkende bouwwerken zoals het Capitolio Nacional, het Palacio de Justicia en de presidentiële ambtswoning Casa de Nariño. Al deze gebouwen lig-gen op loopafstand van elkaar. Bezoek in La Candelaria in ieder geval het Museo Botero, vernoemd naar de Colombiaanse kunstenaar Fernando Botero.
Je vindt er schilderijen en sculpturen in de wellustig ronde vormen die kenmerkend zijn voor het werk van deze artiest. Zijn versie van de Mona Lisa met bolle wangen in een ronde toet is uniek. Op een kwartier lopen van Museo Botero ligt het Museo del Oro, waar een van de meest indrukwekkende collecties van gou-den voorwerpen in Latijns-Amerika wordt tentoonge-steld.
Zoutkathedraal
Op vijftig kilometer ten noordoosten van Bogotá vind je de zoutkathedraal van Zipaquirá. Deze enorme ondergrondse kathedraal beslaat tien hectare en is uit-gehouwen in een voormalige zoutmijn. De kathedraal heeft drie ondergrondse niveaus. In de grootste ruimte vinden kerkdiensten plaats, maar worden ook concer-ten gegeven. De akoestiek is er heel goed en de sfeer is betoverend.
Ontzagwekkend plein
Ongeveer drie uur verder noordelijk ligt Villa de Leyva (foto onder). Het mooie plaatsje vol witte huizen met terra-cotta dakpannen en hobbelige keienstraatjes is een nationaal monument en wordt gezien als een van de mooiste koloniale stadjes van het land. De Plaza Mayor heeft de ontzagwekkende oppervlakte van 14.000 vier-kante meter en is daarmee een van de grootste pleinen van Latijns-Amerika.
Vanuit Bogotá is een bezoek aan Villa de Leyva goed te combineren met Zipaquirá. Als je twee nachten in Villa de Leyva verblijft, kun je de volgende dag wandelen of paardrijden in het groene, heuvelrijke achterland. In Villa de Leyva leven ook enkele kunstenaars, die hun ateliers openstellen voor bezoekers. Verder zijn er genoeg leuke hotels te vin-den, ook in koloniale stijl.
Koffieregio
De groene, heuvelachtige koffieregio ten westen van Bogotá ligt op zo’n tweeduizend meter hoogte, waar de temperatuur ideaal is voor het verbouwen van kof-fie. Het karakteristieke landschap is UNESCO-Werelderfgoed. In deze regio bevinden zich vele mooie haciënda’s, waar je als reiziger kunt verblijven. Bekende plaatsen zijn Armenia, Pereira en Manizales. Leuke dagtochten vanuit deze steden zijn excursies naar het kleurrijke plaatsje Salento en de Valle de Cocora (foto onder).
Deze vallei ligt tussen Salento en de uitlopers van de bergen van het Parque Nacional Los Nevados. Er zijn veel grote veeboerderijen te vinden, maar het bekendst is de Valle de Cocora vanwege de enorme palmbomen die hier groeien. De zogenaamde was-palm is de nationale boom van Colombia en kan wel zestig meter hoog worden. De bomen werden oor-spronkelijk gebruikt voor de productie van kaarsvet en bouwmateriaal.
Medellín
Medellín is na Bogotá de grootste stad van het land. In de jaren tachtig was Medellín in de ban van het gelijk-namige drugskartel onder leiding van Pablo Escobar. Het was toen een van de gevaarlijkste steden ter wereld en werd beschouwd als het centrum van de cocaïnehandel. Sinds het overlijden van Escobar in 1993 heeft Medellín een metamorfose doorgemaakt en zijn de criminaliteitscijfers spectaculair gedaald. Nu het drugskartel niet meer bestreden hoeft te worden, heeft het stadsbestuur geld voor het verbeteren van de leefomstandigheden in de arme stadsdelen.
Dat is goed gelukt: Medellín is getransformeerd van een stad vol meedogenloos geweld tot winnaar van de titel Innovative City of the Year, die in 2012 mede werd uit-gegeven door de Wall Street Journal. Een leuke innova-tie zijn de kleine radertjes in het wegdek, die energie opwekken zodra er auto’s overheen rijden. Ook een geweldig idee is de gratis wifi bij depots waar afval kan worden ingeleverd voor recycling, een ideale manier om de motivatie voor recycling te vergroten in arme wijken waar de bewoners thuis niet over wifi beschikken.
Hier ligt Colombia:
Tekst en beeld Natasja Eshuis/NBBS Reizen/Shutterstock.com
Reacties