12434895675?profile=original

15 mei 2024 - De wieg van talloze wereldberoemde muzikanten stond in Texas, vaak op plekken zonder veel glans en glamour. Een roadtrip in de voetsporen van wereldberoemde artiesten als Willie Nelson, Buddy Holly en Roy Orbison betekent een unieke kennismaking met de soms intimiderend grote staat.

On the Road Again’, zingt Willie Nelson toepasselijk door de autoradio terwijl in de binnenspiegel Houston Airport uit beeld verdwijnt. Na een 10-urige rechtstreekse vlucht vanuit Amsterdam bestaat de kennismaking met Texas uit een uitgestrekte highway en countryklassiekers, toepasselijk verzorgd door Willie Nelsons eigen radiostation; Willie’s Roadhouse. Miles en miles vooruit, langs opvallend groene velden en vlakke vergezichten. Niet voor niets is landbouw, naast olie en toerisme de voornaamste inkomstenbron voor de 22 miljoen Texanen.

De eerste bestemming is Abbott, een dorpje dat grenst aan Highway 35. Menig automobilist neemt afrit Abbott vanwege BBQ-restaurant Still Smokin, een plek zonder poespas. Hier eet je briskets, ribs en coleslaw tussen mannen met haaksnorren, die hun weg daarna vervolgen in hun afgeragde pick-up. Grote kans dat niet alle klanten weten welke artiest een paar honderd meter verderop is opgegroeid. Die artiest heet Willie Nelson, geboren op 30 april 1933 en in Abbott opge-voed door zijn grootouders. Opa Nelson was er smid, oma katoenplukker én ze gaf muziekles. Zo ook aan Willie en zijn zus Bobbie. Meer dan 40 miljoen verkochte platen later is het in Abbott zoeken naar sporen van de wereldberoemde oud-bewoner. Op het informatiebord voor de kerk geen woord over hem, terwijl hij in de kerk leerde zingen en het historische gebouw redde van de sloopkogel door het in 2006 te kopen. Een paar honderd meter verder vind je Willie Nelson Road, een onverharde weg met vrijstaande houten huizen. Een straatnaambord ontbreekt en dus zijn het de adressen op de brievenbussen die je erop wijzen dat je op de juiste weg zit. Het huis waar Willie opgroeide? De plaatselijke sheriff weet de locatie niet precies. Schuin tegenover Willie’s oude middelbare school, dacht hij, en wijst naar de andere kant van het spoor. Een rondje Abbott betekent wegdromen in een authentiek Amerikaans decor, waarvan je weet dat Willie Nel-son er zijn eerste stappen heeft gezet. Ook als die met de jaren wat zijn vervaagd.

Lubbock
In de ruim 500 kilometer tussen Abbott en het westelijker gelegen Lubbock veran-dert het landschap van ranches en weilanden naar olievelden en jaknikkers. Zand op de motorkap en een gigantisch zwart montuur langs de snelweg vormen het ontvangstcomité van Lubbock. Het montuur is een eerbetoon aan de be-kendste inwoner: Charles Hardin Holley, die zijn naam later zou veranderen in Buddy Holly. In het Buddy Holly Centre sta je oog in oog met zijn fameuze Fender-gitaar en ligt de echte wereldberoemde zwarte bril. Ook in bezit van het museum: de motor die Holly kocht van zijn roem en waarop zijn vader door de straten reed, nadat zijn zoon verongelukte op 3 februari 1959. Buiten het museum wacht een standbeeld van de ster. Even apart als indrukwekkend is een bezoek aan de City of Lubbock Cemetery. In Texas rijd je met je auto een kerkhof op stuur je stapvoets langs de graven. Het zijn de door fans achtergelaten muntjes, plec-trums en zelfs brillen die de platte grafsteen van Buddy Holly doet onderscheiden van de talloze andere op het ruime kerkhof.

Lees het hele artikel in GoAmerika Magazine (PREMIUM, alleen voor abonnees) >>


Tekst René van der Meer

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE