Mystiek Oman, land van betoverende oases

12378974091?profile=RESIZE_1200x

14 februari 2024 - Respectvol, veilig en nog ongerept door het massatoerisme. Zo ontdekt Meridian Travel de verborgen parel Oman, een land van betoverende oases, indrukwekkende bergen en uitgestrekte woestijnen. Een juweel van een bestemming die op iedere reislijst thuishoort.

Bij aankomst in de hal van Muscat International Airport valt het oog direct op de menigte mannen in traditionele witte gewaden en karakteristieke hoofddeksels. Ze dragen bordjes met elegante Arabische inscripties en internationale namen, waar ik tussen zoek naar mijn eigen naam. Buiten klinkt het geronk van auto's en taxi's, en zo nu en dan blaast een warme bries door de openschuivende deuren. Vol verwachting en klaar voor een nieuw avontuur, voel ik de opwinding. De aanblik van de neven Hamid en Almundhir Al Zakwani, met hun warme blikken en verzorgde baarden, stelt me meteen gerust. Zij zullen me de komende dagen de ziel van hun land laten ervaren.

12378974290?profile=RESIZE_1200x

Sultan Quaboos (BOVEN)
Oman, gelegen op het Arabisch Schiereiland, grenst aan de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Jemen en heeft een kustlijn van meer dan 3000 kilometer langs de Arabische Zee, de Golf van Oman en de Golf van Aden. Het land telt drie miljoen inwoners: Arabieren, Bedoeïenen en Jebels, mensen van de bergen. Onderweg naar mijn hotel zie ik herhaaldelijk het portret van 'Zijne Majesteit', zoals Hamid en Almundhir hun voormalige sultan Qaboos bin Said liefdevol noemen. "Hij heeft deze prachtige wegen, onderwijs voor iedereen en politieposten door het hele land opgezet, zodat zelfs de armsten niet naar Muscat hoeven voor essentiële documenten. Vrouwen genieten gelijke rechten en kansen als mannen, en dat is allemaal dankzij hem", delen ze vol lof. Zijn opvolger sinds 2020, sultan Haitham bin Tariq, heeft grote schoenen te vullen, maar "hij doet het niet onaardig", merken de neven tevreden op.

'Rechtervoet eerst'
Bij de Sultan Qaboos moskee, de grootste van Oman en een magneet voor bezoekers in Muscat, betreden we respectvol het terrein. Gekleed in lange broek, mouwen en een hoofddoek, volg ik Hamid en Almundhir over de witmarmeren vloer, omgeven door een prachtig aangelegde tuin. Schoenen uit, en op aanwijzing van Hamid met de rechtervoet als eerste over de drempel. De binnenkant van de moskee is adembenemend, met overal schitterende mozaïeken. De enorme Swarovski-kroonluchter en het gigantische Perzische tapijt zijn een lust voor het oog. Met ruimte voor 20.000 gelovigen is het een plaats van immense spiritualiteit, ongeacht je geloof.

Muttrah Souq
In de avondkuier trekken we naar Muttrah, het historische hart van Muscat. We verdwalen in de Muttrah souq, een doolhof van steegjes vol met winkeltjes die alles verkopen, van lampen tot specerijen. De geur van frankincense, traditioneel gebruikt in gebeden en rituelen, vult de lucht. Almundhir, licht geïrriteerd door de opdringerige verkopers, verzekert me: "Dat zijn geen Omani's. Zo zijn wij niet." Ik schaf een zijden sjaal aan bij een bedaarde verkoper voordat we terugkeren naar de haven, waar de schoonheid van de verlichte boulevard, de schepen en de architectuur een perfecte afsluiting vormen van onze dag.

Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen #1 2023 (PREMIUM). Lees het hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE