New Found Land

11020271076?profile=original

Newfoundland en Labrador is de meest oostelijke provincie van Canada in de Atlantische regio en is bij veel toeristen nog onbekend. Dit ondanks de vele aantrekkelijke punten, zoals Iceberg Alley, Gros Morne National Park met zijn Tablelands waar de aardkorst aan de oppervlakte zichtbaar is, de Viking Trail, verschillende iconische vuurtorens, en het levendige St. John’s. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vrolijk gekleurde huizen, papegaaiduikers en walvissen. Zoals gezegd vormen Newfoundland – met de klemtoon op New en niet op found – en Labrador één provincie. Labrador ligt op het vasteland van Canada en is enorm ruig en nauwelijks bewoond. Op het eiland Newfoundland en de omringende eilanden woont 94 procent van de totale bevolking van deze provincie. Newfoundland en Labrador wordt ook wel NL genoemd, wat voor ons Nederlanders veel leuke fotomomenten oplevert tijdens een reis door Newfoundland. Meer dan de helft van de inwoners woont op het Avalon Peninsula aan de oostelijke kant van Newfoundland en dan woont ook nog eens 40 procent van de bevolking in en rond St. John’s. Dat geeft meteen aan hoe dun bevolkt de rest van het eiland is.

Naam
Dit gebied werd verkend door ontdekkingsreizigers en kwam zo aan zijn naam. Koning  Henry VII had het na verkenning door Sebastian en John Cabot over ‘New founde lande’ en in het Portugees werd dit Terra Nova. Die naam wordt nog wijdverbreid gebruikt, onder andere in de naam Terra Nova National Park. De naam Labrador komt van João Fernandes Lavrador, een Portugese ontdekkingsreiziger. Na slechte economische tijden als gevolg van de Grote Depressie en de naweeën van de deelname van Newfoundlanders aan de Eerste Wereldoorlog droeg Newfoundland zijn onafhankelijkheid in 1933 over aan het Britse Rijk. Op 31 maart 1949 werd Newfoundland de tiende en laatste provincie die bij de Canadian Confederation kwam. Pas op 6 december 2001 werd de naam van de provincie officieel gewijzigd naar Newfoundland en Labrador. 

Weer
Newfoundland wordt omringd door de Atlantische Oceaan en geen enkele plaats is meer dan 100 kilometer van de kust verwijderd. De oceaan heeft dan ook een grote invloed op het klimaat, dat een vochtig landklimaat is met koele zomers. De gemiddelde maximumtemperatuur in de zomer is 20 graden en in de winter is die net onder nul. In de winter valt er wel sneeuw, maar met name in St. John’s kan de sneeuwval de volgende dag gevolgd worden door regen, waardoor de sneeuw daar niet echt blijft liggen. 

St. John’s
St. John’s – niet te verwarren met Saint John in New Brunswick – is de hoofdstad van Newfoundland en ligt op de oostelijke punt van het Avalon Peninsula. De stad is gebouwd op heuvels die de haven omringen. Dit betekent dat veel straten schuin lopen en je een goed uitzicht hebt als je even van de kust af wandelt. Veel van de huizen in St. John’s zijn in vrolijke kleuren geschilderd. Ondanks het heuvelachtige terrein is het centrum goed te belopen. Met name Duckworth Street en Water Street zijn een bezoek waard met hun leuke kledingwinkels, souvenirwinkels en restaurants. Over restaurants gesproken: St. John’s staat bekend om zijn vele getalenteerde chef-koks die graag nieuwe dingen uitproberen. Door de ligging relatief dicht bij Engeland gaan veel Engelsen voor een lang weekend naar St. John’s om daar te genieten van de culinaire hoogstandjes en leuke winkels. George Street staat bekend om het levendige nachtleven met bars en uitgaansgelegenheden. De Murray Premises in het centrum is een National Historic Site met gerenoveerde oude vissershuizen en visverwerkingsplaatsen die tegenwoordig kantoren, restaurants, winkels en een boetiekhotel huisvesten. Een andere National Historic Site is Signal Hill, een heuvel die uitkijkt op St. John’s waar je de Cabot Tower vindt. Ook heeft St. John’s een groot stadspark: Pippy Park is een van de grootste stadsparken van Canada en biedt onder andere twee golfbanen, een grote camping, veel wandelpaden en andere recreatieve mogelijkheden. Bij het Railway Coastal Museum bevindt zich Mile Zero van de Trans Canada Trail. 

Avalon Peninsula
Naast St. John’s zijn er nog veel aantrekkelijke plaatsen op het Avalon Peninsula om te bezoeken. Zo is Bay Bulls, even ten zuiden van St. John’s, het vertrekpunt voor bootexcursies van Gatherall’s. Dit familiebedrijf biedt boottochten aan om walvissen en papegaaiduikers te spotten en in het juiste jaargetij kun je ook ijsbergen zien. Dit alles onder leiding van enthousiaste en deskundige gidsen.

Cape St. Mary’s Ecological Reserve aan de zuidwestpunt van het schiereiland staat bekend vanwege zijn kolonie aan zeevogels die hier hun nesten maken, een van de grootste van Noord-Amerika. De vogels nestelen op rotsen voor de kust en zijn vanaf het land te zien. Liefhebbers kunnen hier hun hart ophalen aan de vogels die hier in het voorjaar te vinden zijn, zoals meeuwen, alken, zeekoeten, jan-van-genten en aalscholvers, terwijl verschillende eendensoorten, duiven en drieteenmeeuwen hier overwinteren.

Het hele artikel lees je hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE