10912961464?profile=original

Lang, heel lang geleden werd de regio van Val Venosta/Vinschgau, gelegen in Zuid-Tirol ofwel Süd-Tirol al bewoond. Kelten, Romeinen en Raetiërs bouwden er hun kloosters, kastelen en boerenhoeven. Daarom is er hier tegenwoordig sprake van een ontmoeting tussen levende tradities en creatieve, moderne geesten. Meridian Travel trok de wandelschoenen aan en sprong vervolgens op de fiets. Welkom in Val Venosta!

Het symbool van Val Venosta is het Resia meer of de Reschensee. Uit dit meer verrijst een Romaanse kerktoren. In de zomer is deze omgeving een paradijs voor wandelaars, vissers, fietsers en windsurfers, en in de winter is het een hotspot voor schaatsers, snow-kiters en langlaufers. Het meer ontstond na de bouw van een stuwdam in 1950. De toren is het enige dat nog zichtbaar is van het dorp Graun, dat samen met het grootste deel van Resia/Reschen onder water is komen te staan.

Val Venosta is een waardige vertegenwoordiger van de natuurlijke diversiteit in Zuid-Tirol. Langs het uitgestrekte dal liggen de imposante bergreuzen, de een nog hoger dan de ander. Het nationale park Stelvio/Stilfserjoch is het grootste beschermde natuurgebied van Italië en een van de grootste natuurgebieden in de Alpen. Val Venosta biedt dan ook een grote keus aan outdooractiviteiten. Er kan stevig worden doorgestapt, maar ook rustige wandelingen op de Monte Sole/Sonnenberg behoren tot de mogelijkheden, met uitstapjes naar afgelegen dorpjes in de zijdalen. Voor fietsers zijn er vele uitdagende routes uitgezet.

Waalwegen
Val Venosta profiteert volop van het droge alpineklimaat met veel zon, wind en milde temperaturen. Van de lente tot de late herfst is het mogelijk om te wandelen op de zonovergoten paden van de berg Monte Sole/Sonnenberg, met zijn unieke flora.

Waalwegen (paden langs irrigatiekanalen, red.) zijn populaire wandelroutes in Val Venosta. Ze voeren langs de bergen, maar kennen zelf geen steile hellingen. De paden lopen parallel aan de smalle, kronkelige kanalen, die ooit werden gebruikt om de landbouwgebieden van water te voorzien. Vanwege het droge klimaat van Val Venosta zou er zonder deze irrigatie­kanalen vroeger vaak sprake zijn geweest van watergebrek. Tegenwoordig kan er het hele jaar door worden gewandeld op de waalwegen, waarbij de bezoekers kunnen genieten van een schitterend uitzicht op de omliggende majestueuze bergketens en dalen. Vooral geliefd zijn de waalwegen rond Malles/Mals, Glorenza/Glurns, Sluderno/Schluderns en Senales-Ciardes/Tscharser Schnalswaal (een route van elf kilometer).  Er is een heel netwerk van gezinsvriendelijke wandelpaden en bergroutes, dat staat afgebeeld op de interactieve wandelkaart van Val Venosta, Terra Raetica, waarmee je een ideale wandeltocht kunt samenstellen.

Lees het hele artikel hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE