Op avontuur in Noordoost-Groenland

12365988088?profile=RESIZE_1200x

25 januari 2024 - Groenland heeft diverse landschappen; van het groene zuiden met de hoofdstad Nuuk tot de ijsbergrijke Diskobaai. Het afgelegen noordoosten, rijk aan natuurschoon en unieke geologie, is vooral toegankelijk via expeditie­cruiseschepen, waarbij reizigers unieke fjorden en wilde dieren kunnen ervaren. Het land is de laatste jaren steeds meer in de belangstelling gekomen als toeristische bestemming. De bekendste gebieden liggen veelal in het westen van Groenland, zoals het relatief milde en groene zuiden met vele dorpjes en de hoofdstad Nuuk. Noordelijker ligt de Diskobaai, vooral bekend om de enorme ijsbergen die hier ronddobberen. Veel minder bekend is het noordoosten van het eiland Groenland, een vrijwel onbewoond gebied met veel natuurschoon, immense gletsjers, ijsbergen en een zeer bijzondere geologie. Lees verder en ontdek hoe uniek en uitdagend dit mooie gebied is.

Het eiland Groenland wordt voor het overgrote deel bedekt door de immense ijskap, waarvan aan alle kanten gletsjers naar lager gelegen delen stromen, vaak eindigend in een torenhoog front in een fjord. Met enige regelmaat kalven er grote brokken af die als ijsberg de fjord uit dobberen of stranden in ondiepe delen. Opvallend is dat, door de hogere en steilere bergen in het noordoosten van Groenland, de gletsjers hier dikker en de afgekalfde ijsbergen vaak hoger zijn dan op andere plaatsen in Groenland.

12365988295?profile=RESIZE_1200x

Karakter
Elke fjord heeft een eigen karakter. De ene fjord wordt omgeven door een bruinrode bergketen met door erosie gevormde fantasierijke sculpturen. Een andere fjord heeft bergen die bestaan uit een veelheid van kleurrijke afzettingsgesteenten, wat bij menigeen interesse in geologie heeft gewekt. Nog weer een andere fjord wordt omgeven door steil oprijzende, gepolijste bergwanden. In al deze fjorden dobberen enorme ijsbergen rond. Maar hoe bereik je dit afgelegen deel van Groenland?

Expeditiecruises
Er zijn slechts enkele manieren om Groenland te bezoeken, maar voor de meeste mensen is een expeditiecruiseschip zoals de Greg Mortimer de ideale optie. In de tweede helft van de zomer vertrekt de reis vanaf Spitsbergen. Na het inschepen in Longyearbyen, het administratieve centrum op Spitsbergen, wordt een stuk langs de noordwestkust gevaren alvorens over te steken naar Noordoost-Groenland. Tijdens de oversteek wordt er veel tijd in de observatielounge en op de buitendekken doorgebracht. Er zijn diverse zeevogels zoals noordse stormvogels en grote burgemeesters te zien. Ook pakijs met rustende ijsberen en walvissen zoals bultruggen, dwergvinvissen en potvissen kunnen worden waargenomen. 

12365988456?profile=RESIZE_1200x

Greg Mortimer (FOTO BOVEN)
De Greg Mortimer start het voorjaar met een prachtige reis langs de Schotse eilanden, gevolgd door enkele reizen rond Spitsbergen. Daarna maakt het schip een reis van Spitsbergen via Noordoost-Groenland naar IJsland. Het seizoen wordt afgesloten met een reis vanuit IJsland naar Oost-Groenland, waarbij het landschap met herfstkleuren, ijsbergen en mogelijk het noorderlicht te bewonderen zijn.

Meer informatie
Beluga Adventures
Van Byemontsingel 3
3195 TA Pernis
Tel: 010 2950126
info@belugareizen.nl
www.belugareizen.nl

Abonneer en lees het hele artikel online in reismagazine De Mooiste Rondreizen 3, 2023 >>

 

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE