12167725686?profile=original

Het hoge noorden van Canada en Groenland is een fascinerend gebied met indrukwekkende bergketens, diepe fjorden, grote gletsjers en weidse toendra’s. In de wateren wemelt het van het dieren zoals walrussen, walvissen en zeehonden. Bovendien dobberen er immense ijsbergen rond. De uitgelezen manier om hier te reizen is per expeditiecruiseschip. In september staat er een reis gepland naar dit altijd boeiende gebied. Omdat het een tijd geleden is dat we zelf geweest zijn, is het een goede reden om de belevenissen van toen door te nemen en op papier te zetten. Deze scheepsreis begint in het Groenlandse Kanger­lussuaq. De meeste passagiers komen met een chartervlucht vanuit Ottawa hierheen, maar vanuit Nederland is het makkelijker om via Kopenhagen naar Kangerlussuaq te vliegen. Dit gaf me tevens de mogelijkheid om hier nog een dag te besteden om de ijskap te bezoeken en om onderweg misschien al een muskusos te zien. Nadat de volgende dag ’s middags het chartervliegtuig vanuit Ottawa is geland, worden alle passagiers naar het haventje gebracht om daar met rubberboten vanaf de steiger naar het schip, de Ocean Endeavour, te worden gebracht. Het avontuur kan beginnen! In de avond varen we de 165 km lange fjord uit naar de eerste bestemming Sisimiut.

Leven van de visvangst
De inwoners van het havenstadje leven voornamelijk van de visvangst, het is hier een ware industrie. Wij worden meegenomen op een wandeling door het oudere gedeelte van het plaatsje waar het oudste houten kerkje van Groenland staat met daarnaast een museum. Tijdens de wandeling komen we veel sledehonden en voor de zomer gestalde sleeën en sneeuwscooters tegen. In de haven zijn jongeren aan het oefenen met de kajaks.

Diskobaai
We varen verder in noordelijke richting naar de Diskobaai en Ilulissat, de bekendste regio van Groenland. Onderweg komen we steeds meer enorme ijsbergen tegen en hier en daar duikt een walvis op. Bij Ilulissat gaat het schip voor anker en worden de zodiacs te water gelaten. We gaan eerst een tocht langs de vele ijsbergen maken. Vanuit de kleine rubberbootjes zie je pas echt hoe groot deze ijsbergen zijn. Op de terugweg naar het schip worden er weer enkele walvissen in de verte gezien. Na de lunch gaan we Ilulissat in. Hier hebben we drie uur om op eigen gelegenheid te wandelen, langs de fjord van het uitzicht te genieten of om een optionele rondvlucht te maken.

12167724495?profile=original

In de avond varen we verder. Het is mooi weer dus de meeste passagiers staan buiten te genieten van het uitzicht en hopen nog een walvis van dichterbij te kunnen zien.
Daarna is het tijd om over te steken naar de oostkust van Canada, waar we Pond Inlet zullen bezoeken. De mensen uit deze kleine Inuitgemeenschap leven nog grotendeels van visvangst en jacht. In kleinere groepjes worden we door lokale mensen rondgeleid, waarbij er veel verteld wordt over het leven van toen en nu. De rondleiding eindigt in het gemeenschapsgebouw waar een uitvoering wordt gegeven met keelzang, drumdansen en Arctische sporten. Opeens valt op hoe verschillend mensen hier en in Groenland leven.

Hierna is het tijd om te gaan zwerven door de Lancaster Sound en om te kijken waar aan land gegaan kan worden. De eerste landing is bij Dundas Harbour. Tijdens het tochtje met de zodiac naar de landingsplaats, varen we langs een rots die helemaal vol ligt met walrussen. Een enkele walrus kijkt op, de andere slapen rustig verder. Er zwemmen ook enkele exemplaren rond, waaronder een koe met haar kalfje op haar rug voor een eerste kennismaking met het water.

Hudson’s Bay Company
Aan land gekomen, wandelen we naar de gebouwtjes die hier staan. Ze zijn overgebleven uit de tijd dat de Hudson’s Bay Company hier een station had vanwege de handel in o.a. zeehondenbont. Voor wie verder en vooral hogerop wil, is er een wandeling naar een bergtop. Omdat ik meer houd van plantjes bekijken en fotograferen, blijf ik bij de groep die hier over de toendra wandelt. Onderweg komen we ook nog enkele restanten van vroege Inuitbewoning tegen.

Terug aan boord vaart het schip naar Croker Bay waar een enorme gletsjer in zee uitkomt. Onderweg passeren we een ijsveld waarop een ijsbeer wandelt. Bij de gletsjers aangekomen, worden de zodiacs te water gelaten en maken we een tocht langs het gletsjerfront. Het is windstil en de weerspiegeling van de ijswand is perfect. In de verte duikt een Narwal op. Heel even zagen we een grijsachtige rug. Na deze lange dag in de frisse buitenlucht gaat het diner er als koek in.

Grote stukken ijs
’s Nachts is het schip verder gevaren naar het eiland Beechey. Enkele geplande wandelingen kunnen niet doorgaan, omdat het strand vol met grote stukken ijs ligt. Gelukkig kunnen we wel aan land op de plaats waar de begraafplaatsen van enkele leden van de Franklin Expeditie (1845-1846) liggen. Deze expeditie was opgezet om te proberen vanuit Groenland langs het noorden van Canada naar Alaska te varen, de zogenaamde Noordwestelijke doorgang. Helaas kwamen de twee schepen (Terror en Erebus) in het ijs vast te zitten, werden door het ijs gekraakt en zijn uiteindelijk gezonken. Van de bemanning is, behalve de vier op Beechey, niets meer teruggevonden. Met behulp van onderwatercamera’s zijn in 2014 en 2016 de wrakken van beide schepen op de zeebodem gevonden. Al wandelend over de schaarse toendra zijn ook hier weer mooie Arctische plantjes zoals de Zuiltjes­steenbreek, met opvallende paarse bloemen, en de Poolpapaver te vinden. En weer is een dag omgevlogen.

Loodrechte kliffen
Na opgestaan te zijn, kijk ik uit het raam. Het is mistig, maar ja, dat hoort ook bij het Arctische weer. De bedoeling was om vandaag langs het eiland Prince Leopold te varen. Het eiland dat met loodrechte kliffen uit zee omhoog komt, vormt samen met Coburg en Princess Charlotte Monument het Nirjutiqarvik National Wild­life Area. Door de verschillende aardlagen, zijn er veel richels ontstaan, waarop duizenden Dikbekzeekoeten, Drie­teen­meeuwen en Noordse Stormvogels broeden. De eieren zijn al uitgekomen, dus de ouders vliegen af en aan om hun hongerige kroost te voeden.

Halverwege de ochtend begint het helderder te worden en ’s middags kan er een zodiactocht langs de kliffen gemaakt worden. Het geluid van de duizenden vogels is van grote afstand te horen. Als er een roofvogel (Grote burgemeester) langs de kliffen vliegt, wordt het volume nog een tandje opgeschroefd. Als je dan met zo’n klein bootje onderlangs die gigantisch hoge kliffen vaart, dan voel je je wel heel nietig.

Zadelrobben
Voor de laatste expeditiedag is een landing op Devon gepland. Tijdens de tocht ernaartoe worden we verrast door een groep van enkele tientallen Zadelrobben. Het lijkt wel of de zee kookt! Overal om het schip duiken de robben op en laten zich achterwaarts weer in het water vallen. Een bijzonder schouwspel dat je nooit zult vergeten. In Powell Inlet is de ijssituatie zodanig dat we hier aan land kunnen gaan. We maken een wandeling over de immense toendra met bloeiende planten, een groepje Muskusossen in de verte en een indrukwekkend landschap met heerlijk zonnig weer. Een mooie afsluiting. Van Devon vaart de Ocean Endeavour naar Resolute Bay vanwaar we met een chartervliegtuig naar Ottawa gaan, waarmee deze reis eindigt.

Tekst: Jonneke van Eijsden, fotografie Jonneke van Eijsden & Martina Verhoef

Ontdek het zelf!
Deze reis is gemaakt aan boord van de Ocean Endeavour, een schip met maximaal 199 passagiers, dat geëxploiteerd wordt door Adventure Canada. Deze Canadese organisatie werkt nauw samen met de Inuitgemeenschappen en ondersteunt deze waarbij kansarme jongeren de mogelijkheid krijgen om zich te ontwikkelen. Men heeft hiervoor het Discovery Fund opgericht.

Wil je ook eens reis naar het hoge noorden van Canada maken? Neem contact op met Beluga Adventures via info@belugareizen.nl of bel met +31 10 295 0126. Veel reizen zijn te vinden op de website www.belugareizen.nl

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE