Op ontdekkingstocht door Arkansas

12378647286?profile=RESIZE_1200x

12 februari 2024 - Ben je op zoek naar een bestemming in de Verenigde Staten die nog redelijk onontdekt genoemd kan worden? Kies dan voor Arkansas. Een staat die vaak over het hoofd wordt gezien bij een rondreis door het zuiden van de Verenigde Staten. Wij namen de proef op de som en bezochten hoofdstad Little Rock en Hot Springs.

Arkansas is divers en adembenemend, van de majestueuze Ozark Mountains in het noorden tot de uitgestrekte vlaktes en vruchtbare delta's in het zuiden. Bekende Arkansans zijn Bill Clinton, oud-basketballer Scottie Pippen en de legendarische singer-songwriter Johnny Cash. Al deed de laatste het liever voorkomen dat hij uit Nashville, Tennessee kwam. Arkansas staat ook bekend om zijn overvloedige natuurlijke bronnen, waaronder de wereldberoemde warmwaterbronnen in Hot Springs en zijn historische Bathhouse Row, die al eeuwenlang bezoekers aantrekken met hun geneeskrachtige eigenschappen. Hot Springs (ONDER) is een fascinerende mix van natuurlijke schoonheid en historische grandeur. De stad was ooit een toevluchtsoord voor beroemdheden en gangsters en behoudt een zekere ouderwetse charme die bezoekers meeneemt terug in de tijd. Hoofdstad Little Rock is een centrum van kunst, muziek en geschiedenis. Het is de stad waar Bill Clinton zijn politieke carrière begon en nu het indrukwekkende William J. Clinton Presidential Center te vinden is. De stad heeft ook een belangrijke rol gespeeld in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging.

12378647652?profile=RESIZE_1200x

We beginnen in Little Rock. Hier bevindt zich de State Capitol van de staat, in de jaren 80 en 90 de werkplek van destijds gouverneur Bill Clinton, die later president van de Verenigde Staten zou worden. Little Rock dankt zijn naam aan een kleine rotsformatie langs de oever van de Arkansas River, genaamd ‘La Petite Roche’, zo genoemd door de Franse ontdekkingsreiziger Jean-Baptiste Bénard de la Harpe in 1722. Deze rots diende als een herkenningspunt voor de Franse en Spaanse handelaren en reizigers die over de rivier voeren. In 1819 werd het Arkansas Territory opgericht, en Little Rock werd in 1821 de territoriale hoofdstad. De stad groeide gestaag als een handels- en transportcentrum, vooral vanwege haar strategische ligging aan de Arkansas River. De bouw van spoorwegen in de 19e eeuw stimuleerde verdere groei en ontwikkeling.

12378648058?profile=original

Een van de grootste attracties van Little Rock is het William J. Clinton Presidential Center (BOVEN), een markant complex gewijd aan de nalatenschap van Bill Clinton, de 42e president van de Verenigde Staten. Het centrum is niet alleen een eerbetoon aan zijn presidentschap, maar dient ook als een bruisende hub voor onderwijs en culturele evenementen. Centraal in dit complex staat de William J. Clinton Presidential Library and Museum, een fascinerende locatie waar bezoekers zich kunnen verdiepen in een schat aan documenten, foto's en artefacten die het tijdperk van Clinton's leiderschap belichten. Het biedt interactieve tentoonstellingen en educatieve programma's die inzicht geven in zowel het binnenlands als buitenlands beleid van zijn administratie. Het centrum omvat ook de Clinton Foundation en de University of Arkansas Clinton School of Public Service, die zich richten op wereldwijde initiatieven en leiderschapsontwikkeling. Met zijn moderne architectuur en prachtige ligging aan de oever van de Arkansas rivier, biedt het centrum een inspirerende omgeving voor bezoekers om te leren, te reflecteren en de impact van een van de meest invloedrijke figuren in de recente Amerikaanse geschiedenis te overdenken.

Little Rock Nine
In de 20e eeuw speelde Little Rock een cruciale rol in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. De integratie van de Central High School in 1957, waarbij de Little Rock Nine betrokken waren, was een mijlpaal in de strijd tegen segregatie en voor gelijke onderwijsrechten. De Little Rock Nine was een groep van negen Afro-Amerikaanse studenten die in 1957 een cruciale rol speelden in de burgerrechtenbeweging door te strijden voor de integratie van de Central High School in Little Rock. Deze gebeurtenis werd een belangrijk moment in de strijd tegen rassenscheiding in de Verenigde Staten. Deze negen tieners, onder leiding van Daisy Bates van de lokale afdeling van de NAACP, daagden de segregatiewetten uit door zich in te schrijven bij de voorheen alleen voor blanken toegankelijke Central High School. Hun poging om de school binnen te gaan leidde tot hevige weerstand en nationale aandacht. Ze werden geconfronteerd met woedende menigten en de weigering van de gouverneur van Arkansas, Orval Faubus, om hen toe te laten. De situatie escaleerde tot het punt waarop president Dwight D. Eisenhower moest ingrijpen. Hij stuurde federale troepen om de studenten te beschermen en te waarborgen dat de uitspraak van het Hooggerechts­hof, die schoolsegregatie ongrondwettelijk verklaarde, werd nageleefd. De moed en vastberadenheid van de Little Rock Nine waren een inspiratie voor de burgerrechtenbeweging en droegen bij aan de uiteindelijke desegregatie van scholen in heel Amerika. Hun strijd en triomf zijn een blijvend symbool van de strijd tegen rassendiscriminatie en voor gelijke onderwijskansen.

Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen (PREMIUM). Lees het hier >>

 

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE

Colofon & contact | Klantenservice | Adverteren