Ver weg van de wolkenkrabbers, verkeersinfarcten, schreeuwerige billboards en eindeloze herrie van de moderne grote stad ligt een ongerept paradijs waar Moeder Natuur en haar meest vriendelijke en gastvrije onderdanen je welkom heten: Raja Ampat, de uitzonderlijke eilandengroep in de provincie West-Papoea. Deze spectaculaire wereld van water, rotsen en weelderige jungles vol unieke flora en fauna geven woorden als prachtig, betoverend, overweldigend en fascinerend een tastbare, definitieve betekenis.
Raja Ampat – vrij vertaald: de Viervorsteneilanden – bevindt zich bij het noordwestelijke puntje van het schiereiland de Vogelkop van Papoea, het oostelijkste eiland van de Indonesische Archipel. De eilandengroep bestaat uit meer dan 1.500 eilandjes, zandbanken en kliffen rond de vier hoofdeilanden Waigeo, Batanta, Salawati en Misool. Haar naam ontleent Raja Ampat aan een legende, die verhaalt over een vrouw die zeven eieren vond. Vier daarvan groeiden uit tot de koningen van de hoofdeilanden, terwijl de resterende drie veranderden in een vrouw, een geest en een steen.
Levende etalage
Voor liefhebbers van onderwaterleven is Raja Ampat zonder al te veel te overdrijven het neusje van de zalm. Het gebied is zonder meer enorm te noemen. Hier wachten een kleine veertigduizend vierkante kilometer aan land en zee, waar alleen al 540 soorten koraal, zevenhonderd soorten weekdieren en meer dan duizend soorten koraalvissen voorkomen. En dat maakt deze plek de meest diverse levende etalage ter wereld voor koraalriffen en onderwaterflora en –fauna. Vraag maar aan de natuurbeschermingsorganisaties The Nature Conservancy en Conservation International, die in een rapport concludeerden dat rond 75 procent van alle soorten ter wereld hier te vinden zijn. Tel die reusachtige aantallen, brede diversiteit en gigantische ongerepte koraalriffen bij elkaar op en je kunt op je vingers uitrekenen dat bij Raja Ampat duik- en snorkeldromen uitkomen.
De keuze is reuze
Sterker nog: onder water weet je haast niet waar je moet kijken. Pygmee-zeepaardjes zwemmen door je vingers, terwijl in je ooghoek manta’s en wobbegongs langsglijden. Scholen tonijn, Caranx ignobilis, snapper, vleermuisvissen en zelfs barracuda’s trekken als vanzelf voorbij, zodat je je afstreeplijstje in een mum van tijd compleet hebt – inclusief de vriendelijke Indische zeekoe en zijn drukke collega de schildpad.
En op de zeebodem zwem je oog-in-oog met grote doopvontschelpen van meer dan een meter lang. De keuze is reuze in Raja Ampat. Tot de beste duik- en snorkelspots behoren onder meer Sawandarek, Yenbuba, het dok van het eiland Arborek, de onderwatermuur van het eiland Friwen en de Kabuipassage, het smalle kanaal tussen Waigeo en het eiland Gam, dat in 1860 bevaren werd door de beroemde Britse ontdekkingsreiziger Alfred Russell Wallace.
Waar kunstwerk
Naast de wondere onderwaterwereld is het landschap boven zeeniveau al even adembenemend. Neem het uitzicht vanaf de top van de heuvel van Piaynemo (foto onder), een paradijselijk panorama van rotseilandjes die zorgvuldig door Moeder Natuur lijken te zijn neergelegd tussen kristalblauw water en een strakblauwe hemel; een waar kunstwerk.
Wie daarvan geen genoeg kan krijgen, haast zich beter naar het eiland Wayag, waar zo’n beetje hetzelfde te zien is maar dan op een nog grotere schaal. Ook het dierenrijk laat zich niet beteugelen door het water. In de vele dichte jungles op de eilanden zijn veel zeldzame dier- en vogelsoorten te ontdekken, waaronder de spectaculaire paradijsvogel en de gevlekte Waigeo-koeskoes of Spilocuscus papuensis, een buideldier uit de Phalangeridae-familie dat alleen hier voorkomt.
Het hele artikel is te lezen in onze uitgave 'Idonesië'. Bestellen kan hier >>
Hier ligt Raja Ampat:
Tekst Meridian Travel beeld Shutterstock.com
Reacties