12435750258?profile=original

8 juni 2024 - Nicaragua is een van de meest ongerepte landen van Midden-Amerika. Het internationale toerisme heeft er nog niet genadig toegeslagen en het is daarom nog redelijk authentiek. Het is een land dat in het verleden veel te kampen had met geweld en armoede. De bevolking is echter goedlachs en vriendelijk. De mensen zijn open en nieuwsgierig en willen graag alles weten van buitenlandse bezoekers die hun kleine land aandoen. Ook willen ze graag de tradities en schoonheid van hun land delen. Bezienswaardigheden zijn er in ieder geval genoeg, zowel op het gebied van natuurschoon als cultureel. Het land heeft veel onaangetaste natuur met vulkanen, ongerepte regenwouden en verlaten zandstranden waar het aangenaam toeven is. Ook qua cultuur is er van alles te beleven. In de steden León en Granada vind je bijvoorbeeld indrukwekkende koloniale gebouwen.

Religieuze feesten
De bevolking van het land heeft een grote genegenheid voor poëzie, muziek en dans. Dat laatste uit zich vooral tijdens de katholieke feesten die door het hele land gevierd worden. Iedere streek heeft zijn eigen festiviteiten. Christelijke feestdagen als Kerstmis, Driekoningen en Pasen worden overal gevierd en overal zijn lokale feesten aangezien elk dorp en iedere stad zijn eigen patroonheilige heeft. Deze festivals (fies­tas patronales) duren vaak meerdere dagen en gaan gepaard met folkloristische dansen, livemuziek, maskerprocessies en schijngevechten waarbij het Latijns-Amerikaanse kolonialisme door Spanje vaak op satirische wijze op de hak wordt genomen. Mannen, vrouwen, jong en oud: iedereen neemt deel aan deze fiestas die vaak lang van tevoren worden voorbereid.

El Tope de los Santos
Een van de meest bekende feesten wordt gevierd in San Marcos, in de provincie Carazo op 45 kilometer van de hoofdstad Managua. Op 24 april ontmoeten de patroonheiligen van San Marcos en nabije dorpen San Sebastian en Santiago elkaar tijdens El Tope de los Santos. Op die dag worden de heiligenbeelden vanuit hun locaties in de centrale dorpskerken naar het dorp San Marcos gedragen. Dat gebeurt op draagbaren en te voet en dat betekent dat de gelovigen soms enkele kilometers moeten lopen. De vaak zware, overvloedig gedecoreerde heiligenbeelden worden op de schouders gedragen door groepen sterke mannen. Ze zijn speciaal daarvoor aangewezen en accepteren deze taak met veel trots en eer. Statig en kalm schrijden zij door straten en over wegen, terwijl diepe devotie van hun gezichten straalt. Ook zijn er tijdens El Tope speciale kinderoptochten waar kleine heiligenbeelden door vooral jongeren gedragen worden. Op een centrale plaats - in dit geval in de belangrijkste kerk van het meest gelovige dorp San Marcos - komen de drie heiligen en hun dragers bij elkaar waarna er een groot feest losbarst met dans, lokale marimbamuziek, vuurwerk en een keur aan lokale gerechten.

De fiesta in San Marcos is er eentje om niet snel te vergeten. In de hete middagzon laat de bevolking zich meeslepen in het feestgewoel. Eerst draait alles om de aankomst en ontmoeting van de drie patroonheiligen in de centrale kerk. Wanneer dit vrome onderdeel achter de rug is, kan het uitbundig feesten pas echt beginnen. Mannen, vrouwen en kinderen delen allemaal mee in de feestvreugde. Dat gebeurt met dansen als Los Diablitos, El Gueguense, El Toro Huaco, de dans van Las Inditas en de dans van La Vaquita (de koe) van San Marcos. Ook muziek vormt een belangrijk onderdeel van het feest. Overal in het dorp spelen marimba-orkesten en iedereen laat zich meeslepen door de vrolijke klanken van dit aan de xylofoon verwante, houten muziekinstrument. Veel dansers zijn gemaskerd en dragen kleurrijke kostuums. Je vraagt je af hoe ze dat allemaal uithouden in deze allesverzengende hitte. In de avonduren vloeit de sterke drank rijkelijk en wordt alle energie van de dag weggedronken met aguardiente of bier.

Offers aan de duivel
De meeste bestemmingen in Nicaragua zijn goed bereikbaar met bussen of taxi’s. Zo ook Masaya, de hoofdstad van het Masayadepartement dat 14 kilometer ten noorden van Granada en 17 kilometer ten zuiden van Managua ligt. Het is een kleurrijke, levendige, stad gelegen tussen twee kratermeren, met een mooi stadscentrum en diverse koloniale gebouwen. Masaya staat, naast de markten, vooral bekend om haar nationale park Volcan Masaya, waar de Nindirivulkaan ligt. Deze maakt deel uit van een reeks actieve vulkanen die samen de 11 kilometer brede Masayakrater vormen. Het is de enige vulkaan in Midden-Amerika die je met de auto kunt bereiken.

Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen (PREMIUM, alleen voor abonnees) >>

 

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE