7 mei 2024 - Colombia wordt steeds meer een populaire vakantiebestemming. Het een mooi land, lekker tropisch, vol vriendelijke mensen en ook nog eens betaalbaar. Wij maken in het Zuid-Amerikaanse land een laidback rondreisje langs de kust. Daar komen we bijzondere plaatsjes tegen, waar de tijd stil lijkt te staan.
Onze eerste bestemming in Colombia is het kleurrijke Cartagena, volgens velen de mooiste stad van het Zuid-Amerikaanse continent. De pastelkleurige gevels van de koloniale huizen en gebouwen in het oude deel van de stad zijn een ware lust voor het oog. Het ommuurde historische centrum biedt met zijn mooie koloniale bouwstijl een grote ontdekkingsreis door het verleden. Vanaf de oude stadsmuur aan de noordkant van Cartagena heb je het ultieme uitzicht op zee en de ondergaande zon, die langzaam de lucht roze en vervolgens rood doet kleuren.
Couleur locale
Vergeet in het sfeervolle Cartagena ook niet de couleur locale goed op te snuiven. Dat doe je het best op een bankje op de Plaza Bolivar, het plein waar lokale bezoekers elkaar ontmoeten voor een gezellig praatje of om een potje domino of schaak te spelen. Hemels smakende fruitsapjes drink je in Cartagena bij een van de stalletjes aan de centrale bloemenmarkt. Je hebt er tegen de dorst jugos met sinaasappel, mandarijn, mora (soort framboos) of ananas, maar ook sapjes geperst uit voor ons onbekend vruchten zoals de zapote, nispero en mamey, die een zoete smaak hebben en verwerkt met melk het lekkerst wegdrinken als een tropische smoothie. Mmm...que delicia! Het kan op het hoogtepunt van de dag in Cartagena trouwens best warm worden. Daarom kun je de stad beter ‘s morgens vroeg en vanaf de namiddag verkennen. Gelukkig brengt een licht zeebriesje regelmatig de nodige verkoeling.
Kleurrijke palenqueras
In de buurt van de Torre del Reloj, de Plaza San Pedro of het Santo Domingo-plein kom je vast groepjes kleurrijke palenqueras tegen: vrouwen van Afrikaans-Caribische komaf die zich kleden in de meest vrolijke kleuren met uitbundige rokken en kleurrijke hoofddoeken. Voor een dollar, een euro of 3.000 Colombiaanse pesos kun je zoveel plaatjes van deze vrolijke dames schieten als je wilt. Maar pas op: gratis fotograferen is er zeker niet bij, want reken maar dat alles door de dames nauwlettend in de gaten gehouden wordt. Natuurlijk mag je in ruil voor een foto ook een bord vers fruit van deze kleurrijke señoras kopen, dat ter plekke voor je geschild wordt. Sommige van de bekende palenquera-gezichten zijn inmiddels kleine beroemdheden geworden, die in reisgidsen als die van Lonely Planet of National Geographic een plekje verdienden. Laat in de middag komt Cartagena nog meer tot leven wanneer dansers en straatmuzikanten hun talenten laten zien en horen.
Volcán de Lodo el Totumo
Moddervulkaan El Totumo is een leuk uitstapje op een uurtje afstand van Cartagena. El Totumo is een minivulkaan van 15 meter hoog, die geen lava uitspuwt maar warme modder opborrelt. De krater van het heuveltje zou volgens onze informatie ongeveer 1.500 meter diep moeten zijn. Via een trapje klim je naar beneden en laat je je zakken in het borrelende bad. Het is vrij druk in het badje, dus moeten we nog een kwartier wachten voor we ons helemaal kunnen overgeven aan de warme modder met genezende werking. Er zit op dat moment een vijftiental mensen in de krater. Naast enkele masseurs, want een massage in de modder maakt de beleving extra compleet. Eigenlijk best grappig om met een groep onbekende mensen een modderervaring te delen! Omdat ik graag wat foto’s wil schieten, laat ik de plons in de modder over aan mijn metgezellen en blijf staan op het trapje. Na een half uurtje modderdip klautert iedereen de vulkaan weer uit en loopt beneden naar een nabijgelegen meertje. Daar staan diverse dames klaar, die voor een bescheiden bedrag de modderlijven weer helemaal schoonwassen. Een heerlijk gevoel!y
San Basilio de Palenque
Met een privétransport rijden we de volgende dag in iets meer dan een uur naar het dorp San Basilio de Palenque, een immaterieel cultureel werelderfgoed van Unesco. Het werd in 1713 het eerste vrije dorp in Amerika toen de Spaanse koning de belegering van het ommuurde bergdorp opgaf. San Basilio de Palenque is de laatst overgebleven palenque en ontwikkelde een unieke culturele traditie. Benkos Biohó, een voormalig Afrikaanse koning, stichtte het dorp van de marrons (gevluchte slaven – red.) in de 16e eeuw. Palenque is een bijzonder dorp waar taal, muziek, cultuur, gastronomie en lokale geneeswijzen een belangrijke plaats innemen. Trotse bewoners vertellen je graag over hun dorp of leren je een paar woordjes in Palenquero. ‘Palenquero is een mix tussen Afrikaanse Bantoetalen en Europese talen’, legt onze gids John Jairo uit. ‘De mensen zijn vreselijk trots op de eigen cultuur. ‘First I am Palenquero, then Colombian’, zeggen de meeste Palenqueros. Trots op Palenque en trots op de Afrikaanse roots.’ Palenqueros zijn ook trots op de beroemdheden die het dorp voortbracht. Zoals Antonio Cervantes, ook wel bekend als de ‘Pambelé Kid’ en de bokskampioen die de Panamees Alfonso ‘Peppermint’ Frazer wist te onttronen en daarmee een superster werd in Colombia. Hij wist zijn bokstitel weltergewicht zestien keer te verdedigen. Zijn trotse standbeeld prijkt dan ook vlak bij het plein in het centrum van Palenque. Op muzikaal gebied is marímbulaspeler Maestro Rafael Cassiani een levende legende. Met zijn Son Palenquero reist hij de hele wereld over.
Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen (PREMIUM, alleen voor abonnees) >>
Tekst Anneke Ruys
Reacties