In dit verhaal delen we onze camperervaringen met jullie. We hebben juist niet gekozen voor een reisverslag, maar bekijken het juist meer van de praktische kant. Want hoe gaat dat nu echt, reizen met een camper? Als je een camper huurt, ben je verplicht om eerst een nachtje in een hotel te slapen. Je kunt dus niet meteen bij aankomst in Canada je camper ophalen en op pad. Je bent moe van de lange vlucht, hebt last van een jetlag en de transfers van en naar de camperverhuurstations rijden vaak ook al niet meer tegen de tijd dat je vlucht aankomt in Canada. En stel dat je vertraging hebt? Bij aankomst in Canada bel je het airporthotel – het telefoonnummer staat in de voucher – en de gratis shuttlebus komt je ophalen. Afhankelijk van het verkeer is het ongeveer 15 tot 30 minuten rijden van de luchthaven naar je hotel. Bel dan ook de camperverhuurder om een ophaalafspraak te maken voor de volgende ochtend of middag. Let op: de meeste verhuurders zijn na 17:00 uur niet meer telefonisch te bereiken. Je kunt natuurlijk ook al thuis, dus voordat je naar Canada vliegt, contact opnemen met de camperverhuurder via e-mail.
Inchecken
Daar kwamen we natuurlijk voor! Vliegen is leuk en in een hotel slapen ook, maar het gaat natuurlijk om die camper. Je wilt graag snel op pad, maar dat gaat niet zomaar! In Canada is men niet zo gehaast als in Nederland. Naast bijvoorbeeld CanaDream en Cruise Canada doen we ook graag zaken met Fraserway/Four Seasons, een persoonlijk familiebedrijf met goede service en uitstekende campers! In dit verslag nemen we hen even als voorbeeld. We worden heel hartelijk ontvangen, inclusief een kopje koffie en/of thee. Er is een speelhoek voor de kinderen en wifi, zodat je het thuisfront op de hoogte kunt brengen dat je goed bent aangekomen. De contracten worden opgemaakt, waarbij je moet opletten dat alle bestuurders worden bijgeschreven in het contract – houd je creditcard en rijbewijs dus bij de hand. Al dat papierwerk is even doorbijten, maar wel erg belangrijk! Je kunt ook vooraf ook online inchecken. Dat scheelt tijd.
Je huis op wielen
Een Fraserway-medewerker, die Nederlands, Engels of Duits spreekt, loopt met je mee naar de camper om een uitleg te geven. Bij sommige verhuurders krijg je een uitgebreide uitleg per video, in ons geval wordt het op de persoonlijke manier gedaan. Probeer de uitleg goed in je op te nemen. Mocht je iets niet begrijpen, vraag het gerust nog een keer. Of schrijf van tevoren allerlei vragen op, dan kun je ze niet vergeten. Na zo’n lange vlucht en rare nacht (want waarschijnlijk ben je veel te vroeg wakker) ben je toch niet zo heel erg geconcentreerd. Loop samen met de medewerker een rondje om de camper om te controleren op eventuele krassen en andere beschadigingen. Kijk vooral boven en onder ooghoogte. Als wij weer op pad gingen, deden we altijd een rondje om de camper voordat we weer achter het stuur kropen. Gewoon om te kijken of alle slangen en kabels afgekoppeld zijn, en je dus bij het wegrijden niet het elektriciteitspaaltje uit de grond trekt en met je meesleurt. Ook een tip: doe binnen in de camper altijd even een check om te kijken of alle deuren en kastjes goed dicht zijn. De eerste dagen ben je nog heel voorzichtig en zorgzaam voor je huis op wielen, maar naarmate het wonen en rijden begint te wennen heb je de neiging om onachtzamer te worden. Let dus goed ook op tijdens het tweede deel van je reis!
Potjes en pannetjes
Mensen vragen ons vaak: ‘Moeten we onze eigen slaapzak meenemen?’ Nee hoor! Niet nodig als je de persoonlijke uitrusting bijboekt. Fraserway heeft een zeer uitgebreide persoonlijke én kampeeruitrusting. Alles wat je nodig hebt om in de camper te kunnen wonen is aanwezig; van wijnglazen, dekbedden, handdoeken, lakens en een verbandtrommeltje tot een hakbijl zodat je fikkie kunt steken. Nou vooruit, een föhn zit er niet in, maar als je een badhairday hebt zet je gewoon een muts of een pet op. Mocht je tijdens het uitpakken van de koffer en het inruimen van de camper het idee hebben dat je niet genoeg dekens of handdoeken hebt, vraag dan om extra. Ook al is het bijvoorbeeld heel warm in Vancouver, kan het in de bergen 1.000 kilometer verderop erg koud zijn en dan heb je die extra deken wellicht nodig. Als je weer op hetzelfde verhuurstation terugkomt, kun je de koffers in de loods achterlaten – dat scheelt ruimte in de camper.
Off you go
Maak op het terrein van de verhuurder een 'oefenrondje' met de camper. Het is even wennen aan de afmetingen, maar in Canada is alles gelukkig groot en ruim opgezet. Wat misschien niet snel went, is de hoogte van de camper: die zijn wel bijna 4 meter hoog! Op een camping is een kras van een boomtak dan zo gemaakt. Kijk vooral heel goed uit bij benzinestations. Vaak staat de hoogte aangegeven. Laat de bijrijder ook altijd even uitstappen bij het achteruitrijden om te kijken of het goed gaat. Een kuil of hobbel veroorzaakt gewaggel en gerammel. Zorg er dus voor dat alle kastjes goed dicht en op slot zijn, zodat al het servieswerk daar blijft waar het hoort.
Reacties