Slingerend langs de Italiaanse Amalfikust

12378655089?profile=original

13 februari 2024 - Smalle kronkelende wegen die zich vastklampen aan dramatische kliffen, azuurblauwe wateren die glinsteren in de zon en charmante dorpjes die tegen de heuvels lijken geplakt. Welkom aan de Amalfikust, een van de schilderachtigste kustlijnen ter wereld. De Amalfikust in Zuid-Italië strekt zich uit van Positano tot aan Salerno. Onderweg vind je sfeervolle steden en charmante dorpjes en kerken en kapelletjes die dateren van eeuwen geleden. En wandel je even de heuvel op, dan heb je overal dat schitterende uitzicht. Wij nemen je mee naar de steden Amalfi en Ravello. En omdat je die (huur)auto niet voor niets hebt, tippen we ook Sorrento en Capri, voor een toptijd in de Italiaanse laars.

Amalfi
De eerste aanblik van Amalfi is als een sprookje. De pastelkleurige huizen lijken opgestapeld tegen de heuvels, terwijl de majestueuze kathedraal boven de stad uittorent. Amalfi was een belangrijke maritieme republiek in de middeleeuwen. Wanneer je door de smalle straatjes dwaalt, ruik je de geur van zeezout en citrusvruchten. Terwijl je je een weg baant door het hart van de stad, passeer je pittoreske pleintjes, kleurrijke huizen met hun kenmerkende Arabisch-Normandische stijl, en historische kerken die getuigen van een rijk verleden.

12378656266?profile=original

Een van de iconische bezienswaardigheden van Amalfi is de majestueuze kathedraal van Sant'Andrea. Met zijn indrukwekkende Byzantijnse architectuur en opvallende gevel trekt deze kathedraal al eeuwenlang pelgrims en bezoekers aan. Eenmaal binnen kun je de schitterende mozaïeken en fresco's bewonderen die het interieur versieren.

Voor een vleugje avontuur beklim je de kronkelende trappen van de Torre dello Ziro. Bovenop deze middeleeuwse toren word je beloond met een spectaculair panoramisch uitzicht over de azuurblauwe zee en de omliggende kliffen - een onvergetelijk gezicht. Maar Amalfi is niet alleen een lust voor het oog; het biedt ook tal van mogelijkheden om te genieten van de Middellandse Zee. Boek in de haven een boottocht langs de kust, waar je verborgen grotten kunt ontdekken, zoals de beroemde Grotta dello Smeraldo. Of ontspan op het prachtige strand van Amalfi, waar de zonnestralen schitteren op het kristalheldere water.
Trakteer jezelf na een dag vol ontdekkingen op een culinaire reis in de lokale restaurants en trattoria's. Proef de heerlijke limoncello, een likeur gemaakt van de beroemde Amalfi-citroenen, en geniet van verse visgerechten die de smaken van de zee vangen.

Ravello
Dit dorpje ligt hoger op de berg en biedt prachtige views. Een van de populairste uitkijkpunten is het terras van Villa Rufolo, waar je kunt uitkijken over de kust en de zee. Ravello is ook bekend om zijn prachtige tuinen. Als je er toch bent, wandel dan door de tuin van Villa Rufolo en bewonder planten, bloemen, fonteinen, beelden. Of breng bijvoorbeeld een bezoek aan de prachtige tuin van Villa Cimbrone - het indrukwekkende uitzicht over de kust krijg je er gratis bij.

12378656068?profile=original

Sorrento
Sorrento is populair vanwege zijn prachtige uitzicht, historische bezienswaardigheden en leuke winkelstraatjes. Vanaf verschillende punten in de stad, zoals de Piazza Tasso, heb je panoramische uitzichten over de baai van Napels en de omliggende bergen. Wil je je verdiepen in de geschiedenis en cultuur van deze streek, koop dan een kaartje voor het museum Correale di Terranova. En bezoek de Basilica di Sant'Antonino, een indrukwekkende middeleeuwse kerk. Sorrento heeft ook leuke winkelstraatjes met boetiekjes en souvenirwinkels om lekker rond te neuzen. Of ga naar de markt voor kaas, olijfolie en leerwaren. Sorrento is ook een populaire uitvalsbasis voor uitstapjes naar Pompeii, Herculaneum en de vulkaan de Vesuvius.

Liever het water in? Ga duiken, snorkelen of zeilen, het kan allemaal. Als je op zoek bent naar ontspanning, is het strand van Marina Grande een perfecte plek om te zonnebaden en te dobberen in het kristalheldere water van de Tyrrheense Zee. Het zicht op de Vesuvius en de baai van Napels voegen een vleugje magie toe aan elke stranddag. In de avond heeft Sorrento duizenden lichtjes en een bruisend uitgaansleven. Geniet van traditionele Italiaanse gerechten in gezellige familiezaakjes of verwen jezelf met verfijnde diners in luxe restaurants met uitzicht op de zee. Slenter later terug door de verlichte straten en geniet van de muziek en de warme sfeer die de nacht verlicht.

Lees het hele artikel in reismagazine De Mooiste Rondreizen 3 2023 (PREMIUM). Lees het hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE