Ben je op zoek naar een regio die nog écht grotendeels onontdekt is? Reis naar Canada en dompel je onder in de Yukon. Stel je een gebied voor ter grootte van Spanje waar slechts zevenendertigduizend mensen wonen en dertien wegen te vinden zijn. Er leven echter wel tienduizend zwarte beren, zevenduizend grizzly’s en zo’n vijftigduizend elanden. Welkom in de Yukon.
Yukon ligt in het noordwesten van Canada, tussen Northwest Territory, British Columbia en Alaska. De provincie is verdeeld in acht regio’s waaronder Dawson City, Haines Junction, Southern Lakes, Watson Lake en Whitehorse. In Yukon kun je genieten van de midzomernachten in de zomer en het noorderlicht in het najaar en winter.
Gelukszoekers
De naam Yukon is onlosmakelijk verbonden met de grote stroom gelukszoekers die in de negentiende en twintigste eeuw wanhopig speurden naar goud. Onder meer de Chilkoot Trail, Keno en Dawson City herinneren aan die veelbewogen tijd. Deze plaatsen zijn heel authentiek en ademen de sfeer van weleer. De grootste stad en hoofdstad van de provincie is Whitehorse. Watson Lake en Haines Junction zijn daarnaast grotere plaatsen van betekenis. Yukon heeft drie nationale parken binnen zijn grenzen. In Ivvavik leeft een grote populatie boslandkariboes. Kluane is een UNESCO-Werelderfgoed met onder meer de hoogste top van Canada, Mount Logan, op 5.959 meter. Vuntut tenslotte, beschikt over 4.345 vierkante kilometer aan ongetemde wildernis.
Dawson City
Wie vanuit Whitehorse de ‘snelweg’ naar het noorden neemt komt in Dawson City terecht, wereldberoemd vanwege de Klondike Gold Rush aan het einde van de negentiende eeuw. Dawson ademt nog altijd de sfeer van het verleden, maar is tegelijkertijd wel meegegaan met de tijd. Het is moeilijk voor te stellen dat Dawson op het hoogtepunt van de goldrush zo’n 30.000 inwoners telde.
De straten van Dawson zijn onverhard en in plaats van een stoep ligt er een houten boardwalk. Het onderhouden van wegen is in de Yukon dagelijks werk. Door de permafrost in de grond en de extreme temperaturen in de winter is het niet mogelijk om bestrating aan te leggen. Die gaat toch alleen maar stuk.
Dawson staat op de lijst om een UNESCO-Werelderfgoed te worden. Om de sfeer van weleer te behouden dient nieuwbouw aan strenge regels te voldoen. Zo moeten ramen alleen van beneden naar boven te openen zijn, zijn er afspraken over het soort hekwerk dat je om je erf mag zetten en over het materiaal dat gebruikt mag worden. De bewoners mogen wel helemaal zelf beslissen in welke kleur ze hun huis schilderen, reden waarom sommige straten er erg vrolijk uit zien.
Goldrush
De verwijzingen naar de dagen van de goldrush zijn nog overal te vinden. In Diamond Tooth Gerties wordt driemaal per avond een cancanshow opgevoerd (foto boven) die je honderdtwintig jaar terugbrengt in de tijd. Voor wie van een uitdaging houdt is er de Sourtoe-cocktail in het Downtown Hotel, zo’n zestig jaar geleden in het leven geroepen door Captain Dick Stevenson.
Elke avond zit The Captain aan een tafel (foto boven) met naast zich een schaal zout met daarop een zwarte, afgevroren teen. Deelnemers dienen een glas sterke drank ter drinken terwijl de afgevroren teen in het glas zit. Deze dient tijdens het drinken de lippen of de tong te raken. Als je de borrel op hebt ben je een certificaat en een onvergetelijke ervaring rijker. Leuk detail: op het doorslikken van de teen staat een boete van maar liefst 2.500 dollar.
Ontdekking van eerste goud in de Klondike
Er zijn vier namen die de geschiedenisboeken in zijn gegaan als de ontdekkers van goud in de Klondike: Robert Henderson, ‘Skookum’ Jim, Dawson Charlie en Robert Carmack. Rond 1886 werd er in de Klondike al op kleine schaal naar goud gezocht, maar het was Robert Henderson die in 1894 begon met het delven van goud in de buurt van de Indian River. Tijdens een visexpeditie ontmoette Henderson George Carmack, diens zwager ‘Skookum’ Jim Mason en Dawson Charlie, het neefje van Jim. Hij vertelde over zijn werkzaamheden en vroeg de drie of ze hem wilden helpen.
Zo’n twintig dagen later, op 17 augustus 1896 om precies te zijn, waren de drie op weg naar Henderson toen ze zelf tijdens het jagen op goud stuitten in Bonanza Creek (op de foto hierboven Bonanze Creek in tegenwoordige tijd). Het verhaal gaat dat Skookum Jim het eerste goud vond, maar het was Carmack die uiteindelijk de claim op de grond indiende. Het nieuws verspreidde zich snel en de goldrush kwam op gang. Binnen een jaar tijd liepen er meer dan 100.000 gelukszoekers rond in de Klondike, werd er een spoorlijn aangelegd van Skagway (Alaska) naar Carcross, stond er geen boom meer overeind en was er van wildlife bijna geen sprake meer. De Klondike Gold Rush is dan ook de grootste volksverplaatsing uit de Noord-Amerikaanse geschiedenis. De goldrush duurde tot medio 1898. Daarna kwamen de dredges, gebouwd met het grote geld van de Vanderbilts en de Guggenheims. Deze grote machines ploegden zich een weg door het landschap: aan de voorkant slokten ze alle grond op, aan de achterkant spuugden ze alles – op het goud na – weer uit. Tot op de dag van vandaag is het resultaat hiervan zichtbaar. Overal rond Dawson liggen grote hopen grind. ‘Skookum’ Jim, Dawson Charlie en George Carmack werden rijk. Henderson is de grote buit uiteindelijk misgelopen.
Lees het hele artikel on onze uitgave 'Canada Magazine'. Bestellen kan hier >>
Hier ligt Dawson City:
Reacties