12435210063?profile=original

16 juni 2024 - Wie kiest voor de Florida Keys komt zelden bedrogen uit. Deze rijk gevarieerde archipel met ruim 1.700 eilandjes biedt voor elk wat wils, met als bonus dat je al dat moois gewoon met je auto of camper kunt verkennen. GoAmerika zet wat highlights voor je op een rij.

Navigatiesysteem uit, cruisecontrol aan. Om de Florida Keys te verkennen, hoef je op de Overseas Highway tussen Florida City en Key West alleen maar de horizon aan te houden. De 190 kilometer lange snelweg US 1 telt 42 bruggen en is gebouwd op het tracé van de legendarische Flagler’s Railroad, een ambiteus project van Standard Oil-tycoon Henry Flagler. De bouw begon in 1905, ingegeven door een aankondiging van de aanleg van het Panamakanaal. Flagler dacht dat Key West een belangrijke haven op de handelsroute naar Cuba en Latijns-Amerika zou kunnen zijn, evenals een essentiële bevoorradingsstop voor schepen die het Panamakanaal binnenkwamen of verlieten. Op verschillende punten in het bouwproces werkten meer dan 4.000 mensen aan het project, waarvoor Flagler bijna al zijn geld op het spel zette. Toen bijna 25 jaar later een groot deel van de spoorweg tijdens een orkaan werd verwoest, nam de overheid de resten over om er de Overseas Highway op aan te leggen. US 1 is officieel bestempeld als All-American Road onder de paraplu van het National Scenic Byways-programma. Da’s best veel eer voor een rechttoe-rechtaanroute van A naar B, ook al heb je van begin tot eind een ononderbroken uitzicht op de Golf van Mexico en de Atlantische Oceaan. Toch valt er heel veel te beleven dankzij de ontelbare eilandjes die je onderweg tegenkomt.

Duikparadijs Key Largo
Key Largo bijvoorbeeld, is een fijne uitvalsbasis voor maar liefst twee natuurjuweeltjes van formaat. Everglades National Park omvat 600 duizend hectare subtropische wildernis, waar honderden soorten vogels, vissen en reptielen leven – waaronder de alligator. Dichterbij ligt John Pennekamp Coral Reef State Park, het eerste onderwaterpark van Amerika en een van de redenen waarom Key Largo zich graag de duikhoofdstad van het land mag noemen. Duikers en snorkelaars kunnen hun hart hier ophalen aan ontelbare kleurrijke vissen en kristalhelder water, waarin onder meer het beeld Christ of the Deep op 6 meter diepte veel bekijks trekt. Geen adem voor een duik? Boek dan een tour in een glazenbodemboot of stap in een kano of kajak en verken het park peddelend. Even verderop werkt ook Spiegel Grove als een magneet op scuba-fanaten. Dit kunstmatige rif op het gelijknamige, bewust afgezonken marineschip is met 155 meter lengte een van de grootste ter wereld – een haast onuitputtelijke duikstek vol koraal, algen en meer dan 130 soorten vissen. En als je dan toch bezig bent, is een verblijf in Jules’ Undersea Lodge een must: dit onderwaterhotel op 9 meter diepte is alleen met een zuurstoffles op je rug te bereiken.

Viswalhalla Islamorada
Op iets meer dan 20 minuten rijden van Key Largo bevindt zich de volgende officieuze hoofdstad, dit keer van het sportvissen. Het charmante dorp Islamorada is verdeeld over zes eilanden, die precies op de migratieroute van grote vissen als marlijnen, zeilvissen en tonijnen liggen. Landinwaarts is het ook al goed hengelen, want hier zwemt een overvloed aan tarpons en gratenvissen rond. Niet verwonderlijk dus, dat zich rond Islamorada een van de grootste vissersvloten op aarde heeft geconcentreerd. Op het eilandje Wind Key kun je in het zeedierenpark Theater of the Sea onderwaterbewoners in actie zien tijdens shows of – iets ongestoorder – in hun semi-natuurlijke habitat. Na al dat waterplezier kun je op Islamorada bovendien heerlijk eten, shoppen en genieten van de zonsondergang.

Lees het hele artikel in GoAmerika Magazine (PREMIUM, alleen voor abonnees) >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE