10089763872?profile=RESIZE_710xVorig jaar verscheen onze gids over New York, welke binnen enkele maanden was uitverkocht. De tweede druk is zojuist verschenen. Bestel hem nu en wandel met ons mee door The Big Apple. De uitgave is - nu met korting - te bestellen in onze webshop.

Meer Verenigde Staten
GoAmerika Roadtrips >>
De mooiste nationale parken van de Verenigde Staten >>
De leukste reistips uit Florida >>
GoNewYork Magazine >>

Onder meer in deze uitgave
10089765680?profile=RESIZE_710x
Manhattan | Harlem, hip & happening
Nadat de wijk in de jaren 70 en 80 onomkeerbaar dreigde te verloederen, zette de stad in op renovatie en gentrificatie. New York verkocht zijn aandeel in de wijk aan particuliere partijen en liet een groot deel van de infrastructuur opknappen. Met resultaat: Harlem wordt steeds hipper om te wonen, waarbij de wijk met name als een magneet werkt op creatieve mensen.

Manhattan | Little Italy
Ook Little Italy dankt zijn naam aan de stroom van immigranten die rond 1880 naar Amerika kwam. In dit geval Italianen dus, en veel ook. Ze streken massaal neer in Lower Manhattan, waar ze hun eigen bedrijfjes begonnen en zorgden voor commerciële bedrijvigheid.


10089765874?profile=RESIZE_710xManhattan | Greenwich Village
Als onderdeel van de Nederlandse kolonie heeft Greenwich Village een verleden met Nederlandse invloeden. Dat zie je bijvoorbeeld in de straatnamen terug. Het stond ook bekend als Noortwijk en werd vanaf 1629 bewoond. Daarvoor was het een tabaksplantage. Greenwich werd door de Nederlanders vroeger Groenwijck genoemd, wat alles te maken had met het feit dat de gebouwen er vrij laag zijn, waardoor de zon volop kans krieeg (en krijgt) om op de bomen te schijnen. De wijk, met zijn vele tuintjes en hofjes, ademt een Europese sfeer.

Manhattan | SoHo
Misschien doet de naam je denken aan een wijk in Londen met dezelfde naam, maar het New Yorkse SoHo is afgeleid van de ligging: ten zuiden van Houston Street (South of Houston). SoHo telt ongeveer 500 panden, voornamelijk woningen en appartementencomplexen. Het stadsbeeld wordt dan ook bepaald door straten die aangelegd zijn met kasseien en woningen met gevels die zijn versierd met gietijzeren decoraties. De gebouwen werden in de jaren 70 opgenomen op de monumentenlijst.

Queens in een notendop
Queens is het grootste stadsdeel van de andere vier boroughs The Bronx, Brooklyn, Staten Island en Manhattan. De eerste nederzettingen in het gebied werden in 1636 met wisselend succes gesticht door Nederlanders onder de vlag van Nieuw-Nederland. Het gebied wisselde al in 1664 van eigenaar, toen Peter Stuyvesant onder militaire druk van de graaf van York bezweek en de Engelsen er de kroonkolonie New York vestigden. Het Nederlandse verleden is echter nog steeds zichtbaar.

Brooklyn | Williamsburg
In 1898 werd Brooklyn een van de vijf boroughs van New York, waardoor Williamsburgs sleutelrol nog groter werd. Na de opening van de Williamsburg Bridge in 1903 kwam de gemeenschap nog meer open te liggen voor de duizenden immigranten die er hun opwachting maakten en een toestroom van Amerikanen van de tweede generatie die de overbevolkte krottenwijken van Manhattans Lower East Side ontvluchtten. Williamsburg zelf werd al snel de dichtstbevolkte buurt in New York City, die op zijn beurt de dichtstbevolkte stad van de Verenigde Staten was.

10089766869?profile=RESIZE_710xBrooklyn | DUMBO
In een nog niet zo heel ver verleden bestond de wijk DUMBO voornamelijk uit pakhuizen. Tegenwoordig is het er een hippe bedoening met trendy restaurants, winkels, lofts en diverse uitgaansgelegenheden.

The Bronx
Eigenlijk is The Bronx pas sinds 1874 een stadsdeel van New York. In de tijd dat de inheemse indianen hier woonden, was het bekend onder de naam Rananchqua en Keskeskeck. Daar kwam in de 17e eeuw definitief verandering in toen de Zweedse immigrant Jonas Bronck het gebied kocht. Hij pleegde ruilhandel met de indianen in 1639. Om aan te geven dat het land zijn eigendom werd, veranderde hij de naam in Broncksland. De rivier die er doorheen liep werd al snel Bronck’s River genoemd, wat uiteindelijk verbasterd werd tot Bronx River.

Staten Island | Richmondtown
Veel van de geschiedenis van Staten Island is terug te vinden in Richmondtown, in Historical Richmond Town om precies te zijn. Hier staan onder meer de oudste nog werkende boerderij van de hele stad en het oudste huis van de county, uit 1662 toen het hier nog het Oude Dorp (nu Old Town) heette.

Queens | Long Island City
Long Island City ligt in het uiterste westen van Queens en aan het het uiteinde van Long Island. De wijk omvat een mix van woningen en bedrijven, wat het hier heel levendig maakt. In 1870 was Long Island City een zelfstandige stad, die dankzij de Long Island Rail Road en de ferry veel volk voorbij zag komen. Aan de East River verrezen tal van fabrieken en pakhuizen die zo’n 100 jaar vast onderdeel waren van de skyline van de stad.

Manhattan | Fianncial District
Het Financial District vind je in Lower Manhattan, helemaal in het zuiden van het eiland. De wijk wordt omgeven door de West Side Highway, Chambers Street en City Hall Park, de Brooklyn Bridge, de East River, de South Ferry en de Battery. Waar nu machtige wolkenkrabbers verrijzen, stond aan het begin van de 17e eeuw Fort Amsterdam, dat de Nederlandse nederzetting Nieuw-Amsterdam bewaakte.

Queens | Flushing
Nadat de Engelsen Flushing van de Nederlanders hadden overgenomen, nam de ontwikkeling in het gebied gestaag toe. Zo vestigden zich hier de eerste commerciële boomkwekerijen in Noord-Amerika, met als meest prominente de kwekerijen Prince, Bloodgood en Parsons. Flushing leverde ook bomen tijdens de aanleg van Central Park in Manhattan. Tot diep in de 20e eeuw telde Flushing veel tuinbouwbedrijven en kassen.

En nog veel meer!

Bestellen kan hier >>

E-mail mij als mensen hun opmerkingen achterlaten –

Je moet lid zijn van Meridian Travel om reacties toe te voegen!

Join Meridian Travel

BEKIJK ONZE GIDSCOLLECTIE

BESTEL ONZE ORIGINALS

LEES ONS REISMAGAZINE